Debatt

(S) vill värna om demokratin

Debatt Carina Ödebrink från Vaggeryd och fyra partikollegor presenterar en debattartikel kring demokrati.

I januari har vi uppmärksammat två datum alldeles särskilt. Den 26 januari firade vi att det var 100 år sedan det andra beslutet för kvinnlig rösträtt klubbades igenom i riksdagens Andra kammare. Kvinnor fick därmed samma rätt som männen att rösta och vår demokrati föddes. Den 27 januari mindes vi befrielsen av Auschwitz-Birkenau som öppnade världens ögon för de fruktansvärda och förödande konsekvenserna av nazismen. Dessa dagar visar på vikten av demokrati och solidaritet. De är en påminnelse om att fortsätta värna om det bästa med historien och att aldrig glömma det värsta.

För några veckor sedan såg vi chockerande bilder av hur antidemokratiska krafter invaderade Capitolium i Washington DC i syfte att hindra demokratins gång. Ivrigt påhejade av före detta president Trump.

Samtidigt har både KD och M svängt i frågan gällande att samarbeta med Trumps största supportrar på hemmaplan, Sverigedemokraterna. Från att tidigare ha tagit tydligt avstånd till varje form av samarbete så satt M:s partiledare Ulf Kristersson i tv häromveckan och öppnade för att regera stödda av SD. Enligt honom har SD blivit mer seriösa med sin politik och bidrar nu på ett konstruktivt sätt. Det stämmer inte. Visserligen har de putsat upp sin yta med vårdad klädsel och ett mer polerat språk. Borta är bomberjackor, rakade huvuden, kedjor och kängor. Men samtidigt finns de gamla värderingarna kvar bakom den polerade ytan. SD är fortfarande ett extremt parti som skiljer sig från andra riksdagspartier när det gäller synen på demokrati, minoriteters rättigheter, rättsstaten och kvinnors rättigheter.

För att ta ett exempel: Bara några dagar innan Polen fattade beslut om att i princip förbjuda alla typer av aborter lämnade Björn Söder, SD:s gruppledare i utrikesutskottet och en av partiets hårdföra abortmotståndare, in en skriftlig fråga i riksdagen. I den undrade han hur regeringen tänker minska antalet aborter i världen. I frågan beskriver han aborterna som att ”ofödda dödades”. Ytterst handlar abortfrågan om jämställdhet och om kvinnans rätt till sin egen kropp. Enligt Läkare utan gränser dör det en kvinna var sjätte minut på grund av osäkra aborter.

Vi socialdemokrater är stolta över det arbete som gjorts för att stärka kvinnors frihet genom vår moderna historia. Det handlar om allmän förskola, mer jämställd föräldraförsäkring och nu senast samtyckeslagen. Samtidigt vet vi att mer behövs göras framöver, och vi kommer aldrig stå tysta mot de krafter som vill begränsa kvinnors fri- och rättigheter.

Demokratin är skör och måste vinnas varje dag. För oss socialdemokrater är demokratin mer än en ordning för att fatta och verkställa beslut. För oss handlar den om varje människas frihet att själv ha makten att forma sitt eget liv, men också rätten att få forma samhället tillsammans med andra – oavsett bakgrund. Vi vet också att tilliten till vårt gemensamma välfärdssamhälle är den starkaste motståndskraften mot antidemokratiska krafter. Därför fortsätter vi att investera i skola, vård och omsorg och i ett starkare samhälle som bygger ihop stad och land.

Vi kommer aldrig att acceptera att människor tystnar av rädsla för hat och hot, och vi kommer alltid att vara en motkraft mot de rörelser som hotar våra demokratiska värden. Det handlar om att stå på rätt sida historien.

Diana Laitinen Carlsson (S), riksdagsledamot, S-kvinnor

Carina Ödebrink (S), riksdagsledamot

Johanna Haraldsson (S), riksdagsledamot

Maria Hörnsten, S-kvinnor

Irada Söderberg, S-kvinnor

Taggar

Dela


Lämna ett svar