(S) debatterar ungdomarnas sommarlovskort
Debatt Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund debattera sommarlovskortet. Att ta bort kortet är ett hårt slag mot länets ungdomar, skriver de bland annat i ett debattinlägg.
SSU:s distriktsordförande Edvina Palmcrantz samt Simon Johansson,ombudsman hos Socialdemokraterna har skrikvit ett debattinlägg om sommarlovskortet.
M och KD:s budget är ett hårt slag mot länets ungdomar
Att kunna ta sig till ett sommarjobb eller fritidsaktiviteter på egen hand innebär en stor frihet för många ungdomar i Jönköpings län.
Men det är också en fråga om jämlikhet. Möjligheten att ta ett sommarjobb ska inte vara beroende av om ens föräldrar har råd att betala ett dyrt tåg- och busskort. Det var utifrån de frihets- och jämlikhetsperspektiven som den socialdemokratiskt ledda regeringen under förra mandatperioden införde ett avgiftsfritt sommarlovskort för ungdomar från årskurs 6 till 9 på högstadiet och upp till årskurs två på gymnasiet.
I Jönköpings län blev det en succé. I genomsnitt reste varje ungdom 35 resor med sommarlovskortet. När Region Jönköpings läns skriver sitt årsbokslut beskrivs också sommarlovskortet som den enskilt viktigaste anledningen till att antalet resenärer i kollektivtrafiken inte minskade med mer under 2018.
Totalt beräknas sommarlovskortet ha dämpat den totala resandeminskningen med en procentenhet. Med tanke på den frihet kortet innebar för ungdomarna i vårt län och vilken succé det blev sett till antalet resor vore det givetvis oerhört bra om den här satsningen hade kunnat fortsätta även den här sommaren.
Men så ser inte ut att bli fallet. Det indragna sommarlovskortet är nämligen ytterligare en stor konsekvens av att Moderaterna och Kristdemokraternas budget – aktivt stöd av Sverigedemokraterna – röstades igenom riksdagen i vintras.
Beslutet är inget annat än ett hårt slag i magen för ungdomars frihet att kunna röra sig på sommaren.
Edvina Palmcrantz Distriktsordförande för SSU i Jönköpings län
Simon Johansson Ledamot för Socialdemokraterna i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö