(S) debatterar förskolan
Debatt Socialdemokraterna har skickat in en insändare som..
Precis som i andra kommuner ser det också olika ut på förskolorna i vår kommun. Olika i storlek, bemanning, barnens bakgrund och förutsättningar. ”Förskolans verksamhet skall förbereda barn för deras framtida skolgång med en inriktning mot bland annat socialt samspel, värdegrund, språk, matematik och naturvetenskap” står det stolt på kommunens webbsida.
Detta förhållningssätt är vi helt överens om. Men vi Socialdemokrater anser att det finns behov av en aktuell uppföljning och socioekonomisk analys. Härmed yrkar vi att Barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att Utreda samt presentera en analys över hur personalbemanningen, kunskapen och kompetensen på respektive förskola överensstämmer med de behov som barnen har på denna förskola. Analysen skall bland annat. innehålla socioekonomiska aspekter, språkutveckling och föräldrakontakter samt hur budgetanslag fördelats per förskola.
En gång i tiden var det vanligast att mamma var hemmafru och pappa förvärvsarbetade. Barnen fick oftast sin värdegrund och språkutveckling hemifrån och i kvarteret. Idag är det vanligast att båda föräldrarna förvärvsarbetar. Värdegrund och språkutveckling sker fortfarande på hemmaplan men också inom förskolan. Genom omsorg och pedagogik är det personalen på förskolan som jobbar med stöd, hjälp och utveckling för språk samt samspelet med andra barn och vuxna. Detta innebär att förskolan tar ett jättestort och viktigt ansvar för barnens utveckling.
I Kommunfullmäktige är vi överens om att personalen inom förskolan skall ha en god grundutbildning och kompletterande vidareutbildningar inom de områden som krävs och behövs inom förskolans uppdrag. En god kunskap, kompetens och adekvat bemanning ger också en god arbetsmiljö och medverkar till att det bästa för barnen uppnås. Tillsammans måste vi göra allt vi kan för att personalen ges förutsättningar att klara denna viktiga uppgift.
Socioekonomiska förutsättningar påverkar mycket av hur livet och vardagen kan hanteras samt har stor påverkan på folkhälsan. Generellt finns forskning som visar hur barn med lågutbildade föräldrar har svårare att nå kunskapsmål och god hälsa, jämfört med barn till högutbildade föräldrar. Liknande slutsatser kan dras av språkkunskap, boendemiljö, kulturell- och idrottsligt deltagande. Naturligtvis finns det undantag och grader av problematik, men faktum kvarstår att förutsättningarna i hemmet påverkar barnens utveckling och förmåga. Vi anser att det ingår i det kommunala uppdraget att på ett tidigt stadium motverka att det skapas utanförskap i vår kommun. Framför allt är det barnen och vårt samhälle som blir vinnare.
Värnamo den 23 oktober 2017
Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen Genom
Ardita Berisha, Azra Muranovic och Gun-Britt Klingberg