När ska företagaren få semester?
Debatt I Sverige är det en självklarhet att anställda har rätt till fyra veckors sammanhängande semester. För landets företagare är det däremot en ouppnåelig dröm.
I vår nya undersökning svarar 77 procent av företagarna att de aldrig kan ta ut fyra veckors sammanhängande ledighet. 59 procent säger att de aldrig eller bara ibland kan vara lediga två dagar i veckan. Vi måste våga prata klarspråk: företagare arbetar betydligt mer än anställda – utan motsvarande rätt till vila, återhämtning eller trygghet.
Företagarnas vardag präglas av ständigt ansvar. Kunder ska tas om hand, leveranser komma fram, bokföring stämma, lagar följas och anställda få lön – även under semestern. I snitt arbetar företagare 14,2 timmar per vecka under sin ”ledighet”. Och det är de som lyckas hålla nere arbetstiden. Många arbetar betydligt mer.
Samtidigt är regelverket för anställda ofta alltför stelbent – och det påverkar även företagen. Semesterlagen garanterar fyra veckors sammanhängande ledighet under sommaren. Men även om både arbetsgivare och arbetstagare vill komma överens om något annat sätts stopp genom kollektivavtal. Det går alltså inte att frivilligt arbeta under sommaren, ens om båda parter vill och verksamheten kräver det.
Ett annat exempel är nattarbetsförbudet. Det förhindrar människor från att arbeta de tider de själva föredrar – vilket slår mot både företagare och anställda som vill kombinera arbete med studier, familjeliv eller helt enkelt har ett annat livsschema.
Skydd för arbetstagare är viktigt. Men när lagar hindrar frivilliga överenskommelser som båda parter önskar, då har regelverket gått för långt. Samtidigt står företagare utan grundläggande skydd – trots att de ofta arbetar mest.
Företagare får inte vara sjuka, inte vara lediga, inte pausa. Ofta är det myndigheternas krav och byråkratiska bördor som gör att företagaren tvingas jobba långt mer än 40 timmar i veckan – utan kompensation.
Nu krävs förändring. Vi föreslår:
En moderniserad semesterlag som möjliggör lokala överenskommelser även under sommaren.
- Förenklade regler och bättre villkor för företagare att teckna sjukförsäkring och ta ut ledighet.
- Minskad regelbörda som möjliggör bättre balans mellan ansvar och återhämtning.
Politiker talar gärna om arbetslivets villkor – men alltför sällan om dem som skapar jobben. Det är hög tid att rätta till obalansen. För Sverige behöver företagare som orkar.
Frida Boklund, regionchef Företagarna Jönköpings län
Filip Carlsson, ordförande Företagarna Gnosjöregionen
Ulrica Järpehult, ordförande Företagarna Habo
Maria Davidsson, ordförande Företagarna Höglandet
Sofia Hagman, ordförande Företagarna Jönköping, Vaggeryd
Maria Johanskog, ordförande Företagarna Mullsjö