MUF presenterar kravlista i debattartikel
Debatt Moderata ungdomsförbundet i Jönköpings län kräver i en debattartikel att socialbidragstagare som motprestation arbeta heltid för att få ekonomiskt understöd. Dessutom kräver ungdomsförbundet att länets kommuner ska ägna sig år kärnverksamheten, det vill säga vad kommunerna är ålagda i lagen att göra.
Sverige står inför stora utmaningar de kommande åren.
Jönköpings län är inget undantag.
I vad som historiskt har varit ett framgångsrikt län finns nu anledning till djup oro.
Som ungdomsförbund representerar vi en generation som kan komma att behöva betala ett högt pris i framtiden för att de enkla lösningarnas politik är på framfart, eller för att politiken allt mer framstår som handlingsförlamad.
Under lång tid har det hörts röster från samtliga partier om att ”vi måste ta oron på allvar” och att ”vi måste lyssna”, men utmaningar löses inte genom att man upprepar samma budskap varannan dag.
Det finns inte heller enkla lösningar på komplexa utmaningar. Här krävs istället både handlingskraft och reformagenda.
Varje politisk ledning i detta fantastiska län behöver nu visa handlingskraft och våga genomföra reformer. Våra förslag syftar till upprätthålla en kvalitativ välfärd genom att skifta fokus och ställa krav på människor.
1. Fokusera på grunduppdraget. Majoriteten av en kommuns verksamheter är fastställda i lag, vilket är det som kallas grunduppdraget. Grunduppdraget är det som en kommun bör prioritera framför allt annat.
Om inte kommunerna skiftar fokus från det ”roliga” till det lagstadgade kommer vi att möta en framtid med radikalt skenande kostnader, som kommer att behöva mötas med ännu högre skatter än idag.
2. Reformera bidragssystemen. Varje kommun behöver införa aktivitetskrav i försörjningsstödet, som uppgår till motsvarande ett heltidsjobb.
Inom ramen för aktivitetskrav ska varje person göra allt i sin makt för att bli anställningsbar och stå till arbetsmarknadens förfogande. Samtidigt bör kontroller utföras genom hembesök för att förhindra bidragsfusk. Ett samhälle som ställer krav är ett samhälle som inte lämnar någon bakom sig.
3. Reformera myndighetshanteringen. Varje kommun behöver förändra sitt sätt att bemöta företagare och medborgare.
Utredningstider för insatser till enskilda personer behöver effektiviseras och en bygglovsansökan ska inte behöva veckor av utredning före beslut. Kommunala särkrav inom alla områden, särskilt vid ny- och ombyggnation, bör avskaffas. Handläggare bör vid exempelvis serveringstillståndsärenden kunna fatta positiva beslut utan politiken.
4. Reformera utbildningssystemet. Varje kommun ansvarar för grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Det är ingen hemlighet att svenskt utbildningsväsen fortsatt är i behov av reformer och förändring.
Länets kommuner borde gå före övriga Sverige genom att införa aktiva skolval, anonyma prov och externa rättningar av nationella prov, införa skolpeng och valfrihet inom SFI samt stänga de skolor som inte uppfyller de krav som ställs oavsett om det är privata eller kommunala skolor.
Det kommer krävas mer av alla för att möta framtiden på allra bästa sätt, men någonstans måste kommunerna börja. Våra förslag är i en riktning som innebär att civilsamhället ges ett större utrymme att växa samtidigt som kommunernas grunduppdrag, välfärden, prioriteras.
Vi tror på att Jönköpings län kan bli Sverige mest framgångsrika län igen.
Jonas Ericson (M) Distriktsordförande MUF Jönköpings län
Douglas Thor (M) Förste vice distriktsordförande MUF Jönköpings län