Det tar tid att bygga upp vårdkvalitén runt stroke igen
Debatt Eskdahl (S); De neddragningar som gjordes av antalet vårdplatser satte sina spår i hur personalen upplevde vården av strokepatienter. Enligt Eskdahl ökade riskerna för patienterna och personalen fick ett arbetsmiljöproblem.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gjort en granskning av strokevården i Jönköpings län. Där framgår det att vårdpersonalen på Länssjukhuset Ryhov upplever att vården av strokepatienter i stor utsträckning inte är av god kvalité. Marcus Eskdahl (S), regionråd i opposition, ser det här som en tydlig konsekvens av de neddragningar av vårdplatser som då gjordes av alliansledningen.
– Det här måste vi ta på allvar. Vi måste undersöka varför vårdpersonalen upplever det såhär. Men det är klart att om man drar ner antalet vårdplatser så påverkar det strokevården, säger Marcus Eskdahl.
Rapporten från IVO drar också slutsatsen att det är den politiska styrningen som är en del av förklaringen till skillnader i strokevårdens kvalité.
– Neddragningarna av vårdplatser har fått flera konsekvenser. Dels har strokepatienter fått vårdas på andra avdelningar, vilket ger ökade risker för att få fel bedömning. Dels har det gett en mer ansträngd situation för vårdpersonalen, med mer stress, vilket har lett till att vårdpersonal har sagt upp sig. Det här är även en arbetsmiljöfråga. Det tar tid att bygga upp kvalitén igen, säger Marcus Eskdahl.
Socialdemokraterna har vid flera tillfällen försökt få igenom att det bör göras en konsekvensanalys av hur neddragningarna av antalet vårdplatser har påverkar vården. Men alliansledningen har sagt nej till det.