Debatt

Det bidde bara en tummetott….

Debatt Det var inte lång tid vi inom lantbruket fick fira att regeringen ökat och förlängt Klimatklivet, dvs det investeringsstöd som underlättar för företag att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Läs regionstyrelsen i LRF:s debattartikel här

Nu har de utlovade miljarderna dragits tillbaka genom att regeringen minskar Naturvårdsverkets möjlighet att dela ut pengar. Mindre medel innebär att endast “mindre projekt som kan färdigställas snabbt” kan delas ut från Klimatklivet under 2025. I stället för en framgångssaga påminner det om sagan om mannen som kom till skräddaren med ett tyg för att få en rock sydd (den det blev bara en tummetott).

LRF har haft god dialog med regeringen och den 19 september i år meddelade klimat-och miljöminister Pourmokhtari att man ökar budgeten för Klimatklivet. Vi upplever att det finns en förståelse från politiken att satsa på livsmedelsproduktionen och beredskapen. Det finns också en medvetenhet att omställningen till fossilfrihet kostar.  Men vad som hänt nu är oförståeligt. Mitt i ett krig i närområdet och stora översvämningar i Europa, så minskar regeringen stödet till klimatomställningen.

Klimatklivet har varit mycket populärt och många ansökningar har lämnats in. Det ger snabb omställning till de åtgärder som ger mest för pengarna. Åtgärderna inom jordbruket som fått stöd via klimatklivet bedöms minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser med 289 000 ton koldioxid per år. Exempelvis har 940 miljoner beviljats i stöd till gårdsanläggningar som vill producera el och värme från biogas (tom 2023 års beviljade medel).

Inom lantbruket kan vi producera i runda tal lika mycket energi som den svenska kärnkraften producerar idag, ca 50 TWh. Menar regeringen allvar med klimatarbetet så behöver de snarast öka Naturvårdsverkets bemyndigandemedel så att pengarna kan delas ut. Om omställningstakten inom lantbruket stoppas under nästa år, då är risken att tumskruvarna behöver dras åt på andra områden för att Sverige ska följa utsatta klimatmål. Ska konsumenters elpriser höjas eller ska vi öka livsmedelsimporten från andra länder för att trolla bort våra egna växthusgasutsläpp?

Lantbruksnäringen står redo att ställa om men pengar behövs för att möjliggöra omställningen därför uppmanar vi: fatta de beslut som behövs för att Naturvårdsverket ska kunna fortsätta att dela ut Klimatklivet nästa år. Sagan om skräddaren slutar med … ”det bidde ingenting”. Låt inte denna berättelse sluta på samma sätt. 

Karin Nalbin, ordförande LRF Jönköpings län

Ulrica Björnhag, LRF Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar