Debatt

Carina debatterar nätdoktorer

Debatt Den senaste tidens debatt om Kry, och hur patienter ovetandes listas om, är bara ytterligare ett symptom på hur marknadskrafterna sliter isär välfärden. Vinstjakten i skola, vård och omsorg måste få ett slut om vi på riktigt ska kunna stärka den gemensamt demokratiskt styrda välfärden. Läs Carina Ödebrink (S) debattartikel här

Carina Ödebrink (S)

”Välj Kry”. Genom att, på sin mobil, trycka på det alternativet har flera personer omedvetet lämnat sin gamla vårdcentral och i stället listat sig hos Krys nyöppnade vårdcentral i Östermalm, Stockholm. I vissa fall handlar det om multisjuka patienter som, genom att ringa Kry under semestern, förlorat sin fasta läkarkontakt.

Att privata sjukvårdsutövare letar kryphål i systemet för att du ska lista dig hos deras vårdcentral är inget unikt för Stockholmsregionen. Liknande exempel har rapporterats från länet så sent som i somras, då en privat vårdgivare arrangerade drive in-testning av Corona och i samband med detta listade om patienter.

Det ovan beskrivna är resultatet av vad som händer när vi tillåter marknadskrafter att husera fritt i välfärden. Genom marknadsföring, som kritiserats för att vara aggressiv, uppmanar nätläkare och digitala vårdcentraler människor utan direkta vårdbehov att kontakta sjukvården. Mellan november 2016 och november 2017 ökade antalet digitala vårdbesök från 5 000 till 25 000. För Sveriges regioner, och därmed skattebetalare, har detta inneburit skenande kostnader för många helt onödiga läkarbesök. Detta riskerar att utarma regionernas resurser och att den som är i verkligt behov av vård inte får det.

Samtidigt kan utvecklingen inte förvåna någon. Själva grundidén med att driva ett företag är att göra vinst. Skola, vård och omsorg är inte på något sätt undantaget denna princip när dessa solidariskt finansierade verksamheter privatiseras. Privata vårdgivare vill se till att de får så unga och friska patienter som möjligt. Det är därför ingen slump att de privata vårdcentralerna hittas i centrum eller i mer välbärgade områden, där behoven är mindre, och inte i våra förorter, där behoven är större. På samma sätt vill friskolor få högpresterande elever att välja deras skolor. Genom att inte behöva anställa specialpedagoger kan vinsten öka. Studiesvaga eller stökiga elever gör sig icke besväret.

Nu har vi testat vad som händer när marknadskrafternas inflytande över välfärden ökar. Resultatet har varit det väntade. Ojämlikheten har ökat samtidigt som skattemedel slösas bort och samhället har blivit svagare. Det är dags att vända den utvecklingen. Vi behöver stärka den gemensamt demokratiskt styrda välfärden och minska marknadskrafterna. Ett första steg är ett vinstförbud i välfärden. Ingen ska kunna tjäna pengar på att försvaga sjukvården.

Carina Ödebrink (S)
Riksdagsledamot från Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar