Beredskapen finns i folkbildningen
Debatt När samhällets kriser blir fler och mer påtagliga behöver vi inte bara rusta myndigheter – utan också människor. Därför vill vi på Studieförbundet Vuxenskolan nu bli Sveriges ledande aktör inom civil beredskap. Vi har redan börjat.

När samhällets kriser blir fler och mer påtagliga behöver vi inte bara rusta myndigheter – utan också människor. Bilder: Studieförbundet Vuxenskolan
Klimatförändringar, cyberattacker och krig i vårt närområde visar att Sverige står inför ett nytt säkerhetsläge. Regeringen talar om ”totalförsvar”, men vad innebär det för oss som bor här? I Jönköpings län, liksom i övriga landet, är svaret tydligt: vi måste bygga kunskap och sammanhållning underifrån.
Vi vet vad lokal beredskap är och hur den kan stärkas, för vi är redan där. När Sveriges beredskap diskuteras hörs det ändå inte något om folkbildningens studiecirklar och föreläsningar. Det är ett misstag. Folkbildningen når ut till människor som annars inte skulle engageras. Den stärker förmågan hos individer, men också hos grupper och hela samhällen, att stå emot kriser tillsammans.
Studieförbundet Vuxenskolan finns i hela landet. I varje kommun. Vi har verksamhet i byar, förorter och småstäder. Vi samarbetar med lokala föreningar, kyrkor, seniororganisationer och bygdegårdar. Vi har förtroendet, kontaktnäten och strukturerna som är ovärderliga när samhället behöver mobilisera. Men vi är mer än en aktör i kris. Vi är en möjliggörare för beredskap i vardagen och en trygg hand att hålla i.
I en tid när samhällets institutioner prövas är det just det lokala engagemanget som gör skillnad. Det är i mötet mellan människor, i förberedelserna vi gör tillsammans, som vår beredskap stärks – inte bara på papperet, utan i praktiken. Krisberedskap ska byggas före krisen. Människor behöver veta vad de ska göra, men de behöver också någon att göra det med. Där kan folkbildningen och Studieförbundet Vuxenskolan vara ett fundament i den civila beredskapen.
Föredrag om vardagsberedskap. Föreläsning: Prepping – om krisen kommer? Studiecirkel inom krisberedskap. Det är bara några exempel på den verksamhet vi nyligen gjort och som bara växer, då det folkliga intresset endast pekar åt ett håll.
Vi uppmanar därför politiker, myndigheter och kommunala beslutsfattare: räkna med oss i er planering. Sätt er ner med de organisationer som redan har fötterna i lokalsamhällets verklighet. Vi vill ta ansvar – men då måste vi också räknas med.
Sverige behöver en bredare, djupare och mer folkligt förankrad beredskap. Låt oss bygga den tillsammans.
Gunilla Hjelm, Avdelningschef
Patrik Jönsson, Styrelseordförande
Studieförbundet Vuxenskolan, Jönköpings län