Lägst arbetslöshet i landet för inrikes födda
Arbetsmarknaden Under december fortsatte arbetslösheten att sjunka i Jönköpings län. Men den starka arbetsmarknaden ger inte utdelning för alla.
Samtidigt som länet hade Sveriges lägsta arbetslöshet bland inrikes födda så stiger arbetslösheten för personer födda utanför Europa och för dem med högst förgymnasial utbildning.
Men det är stora skillnader mellan olika grupper på arbetsmarknaden. Jönköpings län har högre arbetslöshet bland utrikes födda än riksgenomsnittet, 24,6 procent.
– Eftersom arbetslösheten är så låg bland inrikes födda är det bland de utrikes födda som en stor del av potentialen för nyrekryteringar ligger för företagen i länet, säger Tomas Cederwall, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping.
Utbildning är en tydlig skiljelinje i arbetslöshetsstatistiken. Bland personer som saknar gymnasie- eller högre utbildning så har arbetslösheten stigit i snart två års tid. En fullgjord gymnasieutbildning förbättrar läget på arbetsmarknaden väsentligt. Ungdomsarbetslösheten (18-24 år) minskar fort och ligger nu på 9,6 procent.
– Nu är det snart dags för länets niondeklassare att välja program och skola till gymnasiet. Det viktigaste är att ta reda på så mycket som möjligt innan man bestämmer sig. Vill du ha ett jobb direkt efter gymnasiet så kan ett yrkesprogram vara ett bra val, säger Tomas Cederwall.
Mer om arbetsmarknadsläget i december 2016 kan du läsa i ”Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2016”.
Kort om december månad 2016, Jönköpings län. (Inom parentes december månad 2015)
- 6,7 procent var inskrivna som arbetslösa (6,9)*
- 9,6 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (10,7)**
- Antal inskrivna arbetslösa uppgick till 11 490 personer (11 710)
- 910 personer fick arbete (960)
- 710 personer anmälde sig som nya arbetslösa (720)
- 70 personer varslades om uppsägning (30)