Matsvinn – ett globalt problem
Debatt I en debattartikel diskuterar Jörgen Skärin (MP) matsvinn.
Mat produktion är inte längre nationell utan internationell i allt större utsträckning. En stor utgift av lönen är matinköp. Är det någon som reagerar på att maten är dyr i butiken? Den äldre generationen upplever att ”bäst före” inte fanns tidigare utan man använde näsan och smaken för att avgöra ”bäst före” och rester och slattar blev en gratis lunch på bordet. Det saftades och syltades och att slänga mat var en synd i både religiös och ekonomisk mening. Nu kan man också ser det ur klimatperspektiv genom våra gemensamma resurser på jorden.
Lite fakta från Livsmedelsverket:
∗ En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp
∗ Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
∗ Matsvinn står för mellan åtta till tio procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
Om matsvinn var ett land skulle landet vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA. Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. Ta nu en funderare varför är maten dyr och varför Miljöpartiet vill genomföra flera regleringar angående matsvinn och jordbrukspolitik som inte baseras på volym utan på kvalitet. En doggybag skall bli naturlig inslag vid restaurangbesök som ett exempel. ”Bäst före” har blivit ett matsvinns eldorado. Jag upplever det med egna ögon hur mycket mat som butiker slänger och skänker till välgörenhet. Det är fullt riktig mat men några siffror på ett paket gör det till något annat. Du betalar för svinnet och jorden och klimatet tar skada för att 30 procent slängs. Regnskog skövlas för ny åkermark till matproduktion. Är vi på rätt väg nu och framåt? EU-valet är viktigt för klimatet och framtiden.
Jörgen Skärin/Miljöpartiet i Värnamo