Volleyboll

Tror laget kan överraska på många: ”Utvecklats något oerhört”

Volleyboll Idag lördag spelar Värnamo Volley sin premiärmatch av årets upplaga av elitserien i Volleyboll. Tränaren Jessica Sandberg tror att hennes lag kan nå framgång. – Vi kommer skrälla i år, säger hon.

Jessica Sandberg tror hennes lag kan överraska på många i år. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och Henrik Skoglund

Värnamo går in på sin tredje raka säsong i den högsta volleybollserien och för första gången sedan avancemanget så har man i år ett lag med rutin.
– Vi är ett år äldre och i år har vi faktiskt inte så många debutanter som vi haft tidigare. Nästan alla har spelat en eller två säsonger innan. Så de är lite mer erfarna, säger tränaren Jessica Sandberg till Värnamo.nu.

De två tidigare säsongerna har man slutat tia respektive nia och bägge åren har laget åkt ut i SM-slutspelets kvartsfinal.
– Målet är att komma bättre än förra året, säger Jessica Sandberg och fortsätter:
– Man vet ju inte vad andra lag kommer med och vi kan inte göra mer än att spela vårt bästa och räcker det till en kvart eller till ett kval, eller till en final…Det vet vi ju inte.

Ni ska göra er tredje raka säsong i elitserien. Vad har ni tagit för kliv under den här tiden?
– Första året var alla debutanter, vi hade väl någon med som spelat i elitserien förut. Allting var första gången för alla och allting var lite avvaktande. Vi hade en medelålder på 18 år någonting.
– Förra året hade vi kvar några stycken, men fick ytterligare några debutanter. Det blev en helt ny konstellation. Men i år…Jag tror det var nio som förlängde och det är egentligen bara tre nya i laget.

Vanessa Paukovic har Värnamo som moderklubb. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

Värnamo.nu besökte laget inför en träning tidigare i veckan och det man slogs utav var glädjen och stämningen som utstrålades. En nog så viktig ingrediens i lagidrott. Den 27-åriga veteranen Vanessa Paukovic håller med om att stämningen är på topp.
– Det känns stabilt på något sätt. Vi känner varandra ganska väl och det är mycket skratt.

Vad tror du om era chanser i serien?
– Det är svårt att säga. Det är klart att det kanske inte är många som tippar oss i första hand. Samtidigt har vi de två tidigare säsongerna i elitserien tagit oss längre än vad många andra, och kanske även vi själva, trott från början, säger Vanessa Paukovic och fortsätter:
– Vad som helst kan hända tänker jag och vi har haft väldigt bra träningar de senaste veckorna tycker jag. Alla har känts väldigt peppade och det märks mycket utveckling på oss som varit med ett tag här.

Jessica Sandberg berättar att nio spelare från fjolåret har förlängt. Av de tre som är nya kommer en från seriekonkurrenten Lindesberg. Dock har man tappat Ulrika Blomgren till collegespel. Men det tappet behöver inte vara av ondo menar tränaren.
– De här fyra andra på samma position, de har utvecklats något oerhört och tagit en helt annan roll nu när vi inte har ”Ulli” längre. De har verkligen blommat ut och gjort det väldigt bra under träningarna.
– Vi är ett jämt lag i år och det är det som är lite häftigt.

Tror du på framgång i år?
– Vi kommer skrälla i år, jag tror ju det, säger Jessica Sandberg och ger samtidigt ett ansiktsuttryck som låter berätta att tron på det hon just sagt är stenhård.
– Vi jobbar väldigt hårt med det mentala. Muskeln i hjärnan helt enkelt. Det är andra året vi går in på och det är otroligt viktigt.

Vad handlar den mentala coachningen om?
– Det är ju att tro på sig själv, tro att man kan och vågar göra saker. Våga vinna, våga förlora.
– Jag tror det kommer få genomslag i år, så jag tror vi kommer komma bättre än förra året.

Värnamo Volley inleder alltså säsongen på bortaplan under lördagen med match mot Falköping. Under söndagen väntar Lund på hemmaplan i sporthallen.

Ella Sandberg har en nyckelroll i laget i sin position som passare. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *