Sport

SSMK-förare med segerchans

SSMK-förare med segerchans

Sport Sydsvenska Rallycupen och Svenska Rallycupen har valt en högst utmanande tävling som sin nästa sista i 2015-års serie i och med Rally Småland.

Tävlingen som har sina rötter i det anrika Smålandsrallyt anordnades på lördagen i trakterna av Nässjö och Småland på det småländska höglandet.

De tre arrangörsklubbarna har lyckats få till en tävling med högsta klass på vägar och övriga kringarrangemang.  De sex sträckorna på sammanlagt 80 km SS omfattar det bästa som östra Småland kan erbjuda.

Första sträckan på över två mil kommer direkt att sortera mössen från männen. Förlåt, ett illa valt uttryck då det är flera kvinnliga ekipage, mer om det senare, som ger sig iväg från Vetlanda klockan nio på lördag morgon.

Det faktum att de båda stora svenska rallycuperna samlas i samma tävling två gånger denna säsong, förra gången i år var Skilling 500 i juni, gör att cupens förare får en nyttig och utmanande injektion för att verkligen visa vem som är snabbast. Flera av förarna väljer av olika skäl bort SM-serien och då är dessa tillfällen en bra chans att få ett kvitto på sin kapacitet.

I 4WD kan det verka vara en näst intill omöjlig uppgift att rå på SSRC:s suverän Stoffe Nillson, Hässleholm. Utmanarna från SRC Roland Eliasson, Östgöta BF och Robert Blomberg, Trollhättan var båda mer än två sekunder per kilometer efter i Skillingaryd men samtidigt kan mycket hända på 80 km SS.

Det vanliga getingboet i alla tävlingar i de båda cuperna är A-förare 2 WD. Denna gång är det 36 startande i klassen och här är det betydligt ovissare. I SSRC-gänget ser vi ett dussin möjliga vinnare och i Skilling 500 var Jimmy Olsson, Storfors bara 6,2 sekunder från segraren David Bellborg, Ryd så här finns chans till revansch.

I SSRC kör R2 i en egen klass och där är det verkligen SM-klass på fältet med förare som Robert Scholander, Eksjö som bröt i ledning i East Sweden Rally, Markus Theorin, Skillingaryd som riktigt längtar efter revansch efter insatsen i samma rally och sist men inte minst hans landslagskollega Mattias Ledin, Kopparberg. Dessa tre är alla kapabla att utmana det stora 2WD fältet.

Grupp E har ett litet tunnare startfält men trean i RM Thobias Svensson, Hörby utmanas av Hampus Böe, Filipstad och hemmaföraren Stefan Ottosson. Segern i VOC Mekonomen Grupp F är, liksom  4WD, redan vikt åt en förare, Tom Kristensson, Hörby, eller??

Sedan är det ju faktiskt så att i alla klasserna i det nästan 200 ekipage starka fältet utkämpas strider om placeringar i de totala serierna. I SSRC finns den stora striden i C-förare grupp E där Keith Wenneberg, Skillingaryd och Hampus Larsson, Kristianstad växlar placeringar varannan tävling alldeles bakom årets suverän Tom Kristensson.

I Svenska Rallycupen finns lite motsvarande system där C-förarna konkurrerar med högre licensklasser och där bland annat C-förarna Leif Nord, Nollåtta och Nils Larsson, Vingåker vill visa att de hör hemma i toppen i 2WD respektive Grupp E.

Så var det ju det här med tjejerna också. Glädjande är att det, förutom nästan 30 kartläsande tjejer, också startar fyra kvinnliga förare, nämligen Ellen Phersson, VÖMK samt Frida Axelsson, Jennie Blansch och Veronica Blomqvist alla Skillingaryds MK.

Allt detta gör att publiken omöjligt kan bli besviken denna rallylördag i de småländska skogarna

Följ tävlingen på www.rallysmaland.se

Mats Bergman

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *