Game, set och match, IFK

Sport Serieupptakten har varit tung och krokig för IFK Värnamos damer i division 1.

Bara en poäng på fem matcher, men i dag lossnade det rejält. Första segern kom via klara 6–1 mot BK Tinnis från Linköping.

– Det var verkligen skönt, inte minst för tjejernas självförtroende, anser Håkan Söderberg som tränar laget tillsammans med Patrick Schellhas.

Det var planens mest rutinerade spelare Linda Persson som satte prägel på matchen. Redan i andra minuten slog hon ett inlägg som tyvärr ingen hann fram på.

En stund senare slog en Tinnisspelare en så kallad indianare rakt till Linda. Hon satte fullt ös mot målet, åkte slalom runt en motståndare, var i friläge, tittade upp och placerade sedan bollen utom räckhåll för målvakten. 1–0 efter knappt sex minuter. Smakstart, kort och gott.

Det gav laget extra energi. Emilia Schellhas drog på ett långskott som målvakten med möda räddade. Linda Persson fick ett rent friläge, slog bollen utan att målvakten kunde nå, men dessvärre utanför stolpen. Och, Schellhas drog i väg ett nytt långskott som målvakten fick tänja sig för att stoppa.

Snöplig kvittering

De vit-blå dominerade totalt då Tinnis hade bollen ute på vänstersidan. Hög lyra kom och dalade över

Jennie Hellström i IFK-målet och in i mål. Snöpligt var ordet.

Den offensiva intensiteten bedarrade därefter och det blev mer spel på mittplan. Sista tio blev mer händelserika. En dubbelhörna gav IFK chanser och strax före pausen byggde Linda Persson upp en attack där ett nytt ledningsmål inte var långt borta. Linda fick själv sedan en chans, men bollen seglade utanför.

Men, 2–1 kom efter precis 44.18. Inlägg från höger av Emilia Schellhas klämde Fanny Holmberg obevekligt i mål.

Andra halvlek började som den första. Alltså med IFK-press. Fanny Götesson fick in ett inlägg som Linda Persson var framme och högg på, men rakt på målvakten. Trycket fortsatte. Två fina inlägg i samma sekvens hittade ingen mottagare och Olivia Montero satsade på skott, men målvakten var med.

Två snabba av Götesson

Lön för mödan kom till slut.I 58:e minuten slog Ronja Fröberg ett smörpass ut mot vänster där Fanny Götesson kom, tog några steg framåt och placerade in 3–1.

Och, Fanny blev snart omkramad igen, Nytt läge från vänster avslutade hon med att rulla in 4–1.

IFK:s dominans var total. Ella Byström byttes in och tackade för det med att skyffla in 5–1.

Tinnis var ett slaget lag och efter en oavgjord och fem förluster kunde IFK äntligen vinna. Och, det med besked eller dunder och brak.

Ty, 6–1 slogs in på övertid genom Sefika Muratovic, framspelad av Linda Persson.

– Det här behövde vi och nu är vi på rätt väg, menar Håkan Söderberg.

Absolut och de behöver inte be om ursäkt.

– Det var väl ganska rättvist, skrattade Håkan.

6–1 tyder på överlägsenhet och det är inte hela sanningen. Det var närmare 10–1 än 6–2.

Pris som bästa hemmaspelare fick Ronja Fröberg, ett ganska nytt namn i laget.

– Hon är från Gotland men kom till Växjö och valde att spela med oss. Tror hon varit med på några landslagsläger för 97:orna.

Men, hela laget måste rosas en dag som denna. Alla visade spelglädje, hade roligt och fick valuta för allt spring. Vägen uppåt i tabellen har börjat.

Matchfakta

IFK Värnamo–BK Tinnis

6–1 (2–1)

Mål: 1–0 (6) Linda Persson, 1–1 (23) Stina Stadig, 2–1 (45) Fanny Holmberg, 3–1 (58) Fanny Götesson, 4–1 (59) Fanny Götesson, 5–1 (71) Ella Byström, 6–1 (90+3) .

Avslut på mål: 14–2 (6–1).

Avslut totalt: 21 –6 (11–3).

Hörnor: 6–0 (3–0).

Varningar: Amanda Forsén, T (79).

IFK:s lag: Jennie Hellström– Fanny Trehag (68), Olivia Folkesson, Linnéa Aronsson, Linnéa Höögs– Olivia Montero (72), Emelia Schellhas, Ronja Fröberg– Linda Persson, Fanny Götesson (81), Fanny Holmberg.

Avbytare: Ella Byström (68), Sefika Muratovic (72), Emma Albertsson (81).

Domare: Elisabeth Malaki, Huskvarna.