Orientering

BSOK har fått två världsmästare

Orientering Veteran-VM i orientering i Nya Zeeland har avslutats och Carina Svensson, Bredaryds SOK, stod pall och vann D50. Inte nog med det, BSOK fick ytterligare en världsmästare.

Årets veteran-VM blev makalöst lyckosamt för Bredaryds SOK, som fick två mästare vid ett och samma tillfälle.

Förutom Carina Svensson vann också hennes make, Mats Nylund. Han gjorde det i herrarnas 50-klass.

Carina sumpade guld och medalj i sprintmästerskapet och var förstås extra revanschsugen i den klassiska långdistansen. Som inleddes med två kvallopp och Carina visade redan då att hon skulle bli svårslagen. Hon vann det första kvalloppet med sex minuter och det andra med två.

Banan mätte 4,9 kilometer och innehöll 20 delsträckor. Carina tog täten direkt, men så bommade hon femte kontrollen. Från sträcka 4 till 5 var 21 damer snabbare än Carina, som då blev passerad av hemmanationens Marguita Gelderman. Dock var skillnaden dem emellan bara 15 sekunder.

Carina kontrade direkt och återtog täten som hon sedan aldrig släppte. Tvärtom drog hon i från och skrev segermarginalen till klara 3.41. Hon var snabbast på 14 av de 20 sträckorna.

Jämn och stabil

Att Carina vann var ingen sensation, men att maken Mats Nylund också skulle vinna var mer överraskande. Han gjorde två bra kvallopp utan att vara topp-3, men hade sparat det bästa till finalen.

Mats inledde som åtta och arbetade sig sedan sakta men säkert uppåt. Vid sjunde kontrollen var han tvåa, en knapp minut efter ledaren. Först då 16 kontroller passerats var Nylund i ledning – men för gott.

Segermarginalen blev 1.15 och då han bara vunnit två av banans 26 deletapper. Det vittnar om stark och stabil jämnhet.

Rosas måste också Vaggeryds SOK:s Lisbeth Karlsson i D70. Två finfina kvalrace gav besked att Lisbeth hade en bra A-finalplacering på gång. Hon svek inte, utan gjorde som Mats Nylund ett jämnt och säkert lopp. Det utmynnande i sjätte plats, 9.24 efter vinnande Birgitta Billstam. Fram till bronsplatsen hade VSOK-damen drygt sju minuter.

Resultat,

AUCKLAND, Nya Zeeland, Veteran-VM, långdistans:

D50, A-final, 4,9 km: 1) Carina Svensson, Sverige (BSOK), 35.44, 2) Marquita Gelderman, Nya Zeeland, 39.25, 3) Anita Wehlin, Sverige, 45.56.

H50, A-final, 8,4 km: 1) Mats Nylund, Sverige (BSOK), 59.15, 2) Bill Edwards, Nya Zeeland, 1.00.30, 3) Ola Hultin, Sverige, 1.01.14.

D55, A-final, 4,8 km: 1) Carey Nazzer, Nya Zeeland, 44.54, 29 Dorthe Hansen, Danmark, 45.55, 3) Merja Airaksinen, Finland, 48.45, 31) Maria Andersson, Sverige (BSOK), 1.08.27.

H60, A-final, 6,5 km: 1) Stefan Carlsson, Sverige, 48.23, 2) Jorma Nissilä, Finland, 48.52, 3) Sten Gustafsson, Sverige, 49.35, 62) Arne Andersson, do (BSOK), 1.28.12.

D70, A-final, 3,8 km: 1) Birgitta Billstam, Sverige, 38.33, 2) Katharina Mo Berge, Norge, 40.39, 3) Sharon Crawford, USA, 40.48, 6) Lisbeth Karlsson, Sverige (VSOK), 47.57.