Orientering

Auselius vann JSM

Orientering H18-klassen i orienterings-SM har precis avgjorts och det blev Bredaryds SOK i topp. Emil Auselius gjorde en fantastisk avslutning och vann guldet med tre sekunders marginal.

Emil Auselius. Arkivbild

Lika fantastiskt som Emil Auselius seger är att 15-årige Axel Elmblad blev sexa.

SM-tävlingarna i Närke, söder om Hallsberg, i disciplinen medeldistans inleddes i går med kval. Bredaryds SOK:s trio i H18, Emil Auselius, Filip Trofast och Axel Elmblad svarade alla för charmanta lopp. Emil vann sitt kvalheat, Filip kom åtta i sitt och Axel var nia. Alla tre var därmed kvalificerade till A-final, som nyligen har avgjorts.

15-årige Axel Elmblad, att jämföra med konkurrenterna som är 17 eller 18 år, startade tidigt. Han hade 13:e passerad vid första radiokontrollen och var då 1.21 efter ledaren Viktor Svensk, Stora Tuna. Vid nästa var han åtta, då 1.26 efter Axel Granqvist, OK Ravinen i Nacka. En bra slutforcering av jättelöftet från Åsenhöga innebar att han vid målgång tog ledningen. Den hade han ganska länge, men på slutet startade grabbarna som sprungit fortast i kvalen.

Emil spurtade bäst

Och, de hade också högst tempo i dag. Viktor Svensk tog täten när han gjort sitt, men hade vid sista radion varit 13 sekunder efter Granqvist.

Mellan Svensk och Granqvist startade Emil Auselius. Han var femma vid första radion, 41 sekunder efter. Emil tog in 15 sekunder till nästa radiokontroll, men var då utanför prispallen på fjärde plats.

Men, Emil Auselius, bosatt i Forsheda, skulle ha revansch. Han blev ju snuvad på medalj i sprint-SM där han blev fyra. En makalös slutforcering av den gänglige BSOK-löparen räckte ända fram.

Till seger och titeln svensk juniormästare. Segermarginalen blev tre sekunder före Svensk, som i sin tur var tre sekunder före Granqvist.

Axel Elmblad landade till på sjätte plats. Det är mycket beundransvärt med tanke på att han bara är 15 år.

Tredje BSOK-aren, Filip Trofast, fick inte till det lika bra som sina klubbkompisar. Filip slutade på delad 32:a plats, prick sex minuter efter Emil Auselius.

I morgon söndag ska de tre BSOK-grabbarna jaga nya SM-medaljer. Då handlar det om stafett och på pappret har Bredaryds SOK ett synnerligen vasst gäng.

Men, man ska inte kräva – eller begära – för mycket. Denna lördag har varit omtumlande.

Resultat,

HALLSBERG, SM-medeldistans, finaler:

D21, B-final: 1) Linda Lindkvist, Leksand, 32.00, 11) Amanda Hansson, Bredaryds SOK, +5.34.

D21, C-final: 1) Maria Arvidson, Kalmar, 34.12, 2) Agnes Leo, Göteborg-Majorna (tid. BSOK och OK Stigen), +1.19.

H21, B-final: 1) Olle Boström, Järla, 29.49, 23) Jakob Andersson, Linné (tid. BSOK), +6.30.

D20, B-final: 1) Moa Hansson, BSOK, 29.01, 2) Tova Olsson, Hakarpspojkarna, +1.12, 8) Elsa Andersson, BSOK, +5.50.

D18, C-final: 1) Emma Hallström, Gävle, 26.22, 9) Linnea Skalberg, BSOK, +3.48.

H18, A-final: 1) Emil Auselius, BSOK, 23.23, 2) Viktor Svensk, Stora Tuna, +0.03, 3) Axel Granqvist, Ravinen, +0.06, 6) Axel Elmblad, BSOK +1.38, 32) Filip Trofast, do, +6.00.