Motorsport

Värnamobaserat team gör STCC-debut

Motorsport Värnamo blir ett nytt racingteam rikare. I helgen gör Exion Racing STCC TCR Scandinavia-debut med de två talangerna Calle Bergman och Isac Aronsson bakom ratten.

I helgen gör Exion Racing STCC TCR Scandinavia-debut med de två talangerna Calle Bergman och Isac Aronsson bakom ratten. Bild: Pressbild  [1/2]

Audi RS 3 LMS är en av de mest framgångsrika tävlingsbilarna under TCR-eran. Exion Racing ställer två helt nya bilar på startlinjen som ett första steg i en långsiktig plan. Bild: Pressbild  [2/2]

– Det ligger mycket blod svett och tårar bakom det här projektet som vi är oerhört stolta över att sjösätta, säger Daniel Aronsson, teamledare för Exion Racing i ett pressmeddelande.

Teamet ställer två helt nya Audi RS 3 LMS-bilar på startlinjen som ett första steg i en långsiktig plan.

– STCC har alltid varit huvudmålet för den här satsningen, speciellt eftersom vi redan doppat tån i vattnet med Isac Aronsson två säsonger i mästerskapet, säger Daniel Aronsson.

– Det finns inget tuffare mästerskap i Skandinavien och vi har en oerhört stor utmaning framför oss där vi börjar med ett i stort sett vitt papper. Men vi kommer att göra allt vad vi kan för att komma så väl förberedda som vi kan till premiären.

19-årige Isac Aronsson gjorde STCC-debut 2020 och säkrade silvermedaljen i privatförarmästerskapet förra året.

– Jag känner mig oerhört redo och motiverad inför årets säsong med Exion Racings storsatsning, säger Isac Aronsson.

– Självklart är jag ödmjuk inför uppgiften, men jag har aldrig haft så har bra förutsättningar i STCC tidigare och målsättningen är satt på att ta ett tydligt steg framåt i resultatlistorna.

”En dröm”

Blott 16-årige Calle Bergman från Värnamo gör precis som teamet STCC-debut i år. Han kommer från två säsonger i Formula Nordic där han förra året slutade på sjätte plats med tre pallplatser, trots att han inte körde de två avslutande tävlingarna.

– STCC har alltid varit en dröm för mig att nå och nu är jag äntligen här tillsammans med Exion Racing. Det känns oerhört bra att debutera tillsammans med teamet då vi delar samma målbild för säsongen, säger Calle Bergman.

– Jag har aldrig tidigare tävlat med framhjulsdrivna bilar, men jag brukar kunna anpassa mig snabbt och jag kommer att jobba metodiskt med teamet för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att kunna utvecklas som förare. Jag kan knappt bärga mig inför det första testet med de nya bilarna, det ska bli sjukt kul.

Teamet är baserat i Värnamo och kommer bland annat att bedriva eventverksamhet samt padelhall som dessutom inkluderar racing- och golf-simulator.

– Vi har många järn i elden och vi ser fram emot att utveckla vår verksamhet starkt framåt vad gäller såväl padelverksamheten som racingen med STCC som plattform, säger Daniel Aronsson.

– Vi tror starkt på våra båda förare Isac och Calle som båda två är unga och talangfulla, något som tveklöst behövs i den hårda konkurrensen i STCC. Visst saknar såväl vi som team som våra båda förare STCC-erfarenhet, men vi har en långsiktig plan och vi jobbar målmedvetet mot vårt sikte om att längre fram kunna ge oss in i den absoluta toppstriden.

”Extremt spännande satsning”

I början av maj gjorde teamet testpremiär under två dagar på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Båda förarna var på plats under testet och klockade många kilometer bakom ratten på sina helt nya tävlingsredskap.

– Det var en helt underbar känsla att köra de första kilometrarna och den nya Audin är verkligen ett stort steg framåt jämfört med den gamla generationen som jag tävlat med tidigare, säger Isac Aronsson till STCC.se.

– Det var svårt att köra in i depå när teamet kallade in mig, jag ville bara fortsätta köra. Bilen är fantastiskt kul att köra och nu har vi massvis av data som vi ska arbeta vidare med, säger Calle Bergman.

I dag inleds tävlingssäsongen på Ljungbyheds Motorbana och Micke Bern, vd för STCC AB, välkomnar Värnamoteamets satsning. 

Vi tycker att deras inträde i STCC är extremt spännande. Två unga talanger och blivande etablerade förare i toppstriden. Det är en verksamhet som involverar fler sporter och upplevelser på ett nytt och spännande sätt som vi inte har sett tidigare, med koppling till golf, padel och evenemang, i en starkt växande region. Att vi får in ett team baserat i Småland kommer så klart driva ännu större intresse till STCC-tävlingen i Anderstorp i september, säsongens näst sista race i kalendern. 

Fotnot: STCC står för engelska Scandinavian Touring Car Championship och är ett bilmästerskap

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *