Motorsport

Norsk totalseger i Midsommardans när SSMK tog pallplatser

Motorsport I lördags kördes den tredje tävlingen i Sydsvenska Rallycupen då Ljungby MK arrangerade sin klassiska Midsommardans. Drygt 100 startande bjöds på fem sträckor om sammanlagt 42 kilometer och det var en norrman som var snabbast

Joakim Blansch klassade upp sig till B-förare och blev tvåa. Foto: JC Rallypics

För första gången i Sydsvenska Rallycupens långa historia vann ett norskt ekipage en deltävling. Inför sista sträckan ledde Mattis Olsson/Timmy Berntsson, Älmhult med 0,5 sekunder före Lars Martin och Mads Ola Stensböl, Kongsvinger. Men ett missat vägbyte med tillhörande motorstopp tog tid och norrmännen kunde segla förbi och ta segern med drygt 15 sekunder.

Wille och Magnus Gad, Lessebo segrade sin vana trogen i Ungdomsklassen. Denna gång strax under minuten före Johan och Per-Ola Pettersson, Skillingaryd. Wille hade bara tolv enhjulsdrivna bilar framför sig totalt.

Efter Ljungbys tävling är det nu bara en förare som har full poäng i den totala Prispottslistan. Det är södra Sveriges dominant i A 2WD Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby. Tre raka segrar och 11 av 15 sträcksegrar är tydliga besked. Än en gång är det en duo från Smålands östra delar som följer Victor genom Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala. David Pettersson/Isa Kolmbäck, Asarum blev fyra och comebackande Anton och Pär Claesson, Grimslöv blev femma.

Joakim Blansch/Maja Bengtsson, Skillingaryd gjorde debut i B 2WD efter två raka segrar i C-klassen. Med ny kartläsare hade han till en början grepp om klassen men till slut blev Tobias Jönsson/Kenny Andersson, Hässleholm för svår och kunde vinna med drygt fem sekunder. Men det blev tionde och elfte plats totalt för dessa två. Bra gjort!

Bo Karlsson/Johan Fransson, Älmhult hade ju förhandstipset i C 2WD men årsdebuterande Linus Adolfsson/Anton Johansson, Gullabo blev efter en trög start allt snabbare och vann med knappt 18 sekunder för Bo och Johan.

Grupp E för C-förare hade Per-Arne Axelsson/Lars Gustafsson, Gullabo som favoriter men även i denna klass blev en årsdebuterande för svår. Simon Wernersson/Hans-Peter Picher, Skillingaryd tappade bara första sträckan till Per-Arne och vann med drygt 15 sekunder.

I Grupp E för A- och B-förare vann än en gång Jesper Larsson Odenmalm/Erika Ledin, Kristianstad men denna gång trängde sig klubbkamraten från Hässlehom Lars Svensson/Marcus Gadd in några sekunder före Lucas Ljungbäck/Emma Enarsson.

VOC Mekonomen och Grupp F körde denna gång i olika klasser men i cupen räknas de samman. A VOC grupp F hade denna gång Patrik Fredriksson/Per Wiksten, Fryksdalen tillbaka på startlinjen och med Henrik Levin/Stefan Pettersson på plats var det väl mellan dessa kampen skulle stå? Men inte alls!! Christopher Zeijlon/Christofer Svensson hade en annan plan för dagen och tog kommandot direkt och vann till slut med nästan fyra sekunder.

I B VOC Grupp F hade Emil Friman/Tom Törngren, Vetlanda vunnit dubbelt så här långt. I konkurrens från landets VOC Mekonomen elit räckte han inte riktigt till. Det blev en fjärde plats och några tappade placeringar i poänglistan. Klassen vanns av Magnus Lindqvist/Sara Ridde från Laxå. Även i C-klassen visade de tillresta gästerna klassen starka och segern gick till Noah Grönkvist/Lucas Ivarsson, Gestrike. Linus Johansson/Hugo Nilsson, Ryd tvingades bryta och Rasmus Bengtsson/Torbjörn Ivarsson, Älmhult vann Grupp F och blev fyra i den sammanlagda klassen.

Tyvärr bara en startande i Appendix K så Peter Dahlsund/Carina Larsson, Varberg räknar nog segern som en av de enklaste.

Cupen gör nu ett uppehåll till söndagen den 5 juni då Skilling 500 körs med centralort Värnamo. Men innan dess kommer en av årets höjdpunkter med SSR i Älmhult. Det är också första deltävlingen i Sydsvenska Mästerskapet där resultaten från några av lördagssträckorna räknas tillsammans med de som kör Sydrallyt.

Källa: Pressmeddelande från Sydsvenska Rallycupen