Motorsport

Ingen tävling för Felix

Motorsport Felix Rosenqvist tvingades stå över söndagens finalrace vid VM-tävlingen för GT-racing i Macau, Kina.

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Orsaken var att hans Ferrari 488 GT3 skadades i en spektakulär masskrasch under lördagens föregående kvalheat.

Felix, som vunnit Macaus berömda Formel 3-lopp två gånger och som i helgen gjorde sin första start i tävlingens GT-klass, var en av hela tolv förare som drogs in i en dramatisk olycka på den trånga och tighta stadsbanan i Fjärran Östern.

Tolv bilar förstördes helt eller delvis i smällen, som alltså var av sådan magnitud att Felix – liksom fem andra förare (Laurens Vanthoor, Mirko Bortolotti, Tom Blomqvist, Fabian Plentz och Markus Pommer) – inte kunde komma till start i söndagsfinalen.

Felix var ensam Ferrari-förare i fältet, vilket bidrog till att hans team – amerikanska Scuderia Corsa – saknade några av de reservdelar som hade krävts för att kunna ställa smålänningens bil på startlinjen på söndagen.

– Tråkigt att det skulle bli så här, men det är sådant som kan hända i motorsport ibland – framför allt här i Macau, säger Felix Rosenqvist. Kurvan där det hände är helt blind, och om någon kraschar i utgången kommer man inte kunna uppfatta det förrän det är försent. Om någon dessutom kör av där på första varvet, när bilarna är så tätt samlade, blir det riktigt stora problem. Inte vad jag hade hoppats på i mitt första GT-race här, men det har ändå varit en värdefull erfarenhet. Förhoppningsvis kan jag komma tillbaka igen nästa år och ge det ett nytt försök.

Värnamoföraren hade inlett helgen i Macau lovande med fjärde bästa tid bakom en trio av Mercedes-bilar på den första fria träningen, och var placerad i mitten av det 20 bilar stora startfältet när masskraschen inträffade.

VM-titeln landade till slut hos Mercedes-stjärnan Edoardo Mortara, som till vardags tävlar i både internationell GT-racing och i tyska DTM.

Felix Rosenqvist reser nu tillbaka till Europa för att intensifiera uppladdningen inför premiären av 2017-18 års Formel E-säsong, som inleds i centrala Hong Kong – bara en kort båtfärd från Macau – den 2-3 december.

Här finns ett tv-inslag från kraschen (youtube)

Här finns en intervju med Felix Rosenqvist (Facebook)

Foto: Mattias Persson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *