Motorsport

Hemmaframgångar i Skilling 500

Motorsport Det blev sex pallplatser det för Skillingaryds MK i egna Skilling 500.

Thomas Kurtsson femma i C VOC i Skilling 500. Foto: Svensk Motormedia  [1/12]

Anton Claesson Anton Geijersson femma i Skilling 500. Foto: Svensk Motormedia  [2/12]

Erik Bergman på trettonde plats i 2WD i Skilling 500. Foto: Svensk Motormedia  [3/12]

Patrik Tallåker tvåa i C VOC i Skilling 500. Foto: Svensk Motormedia  [11/12]

Simon Wernersson femma i C grupp E i Skilling 500. Foto: Henrikrallyfoto  [12/12]

Det var på lördagen som SSMK arrangerade sitt årliga rally Skilling 500.  I år hade tävlingen för andra gången Hestra strax norr om Gislaved som tävlingscentrum. På Isamon, Hestra SSK:s fina idrottsplats fanns både start- och målplats samt serviceyta dit ekipagen mellanlandade efter två specialsträckor.

Förarna bjöds vägar av mycket omväxlande karaktär söder och väster om startplatsen, sammanlagt fyra sträckor på sammanlagt 36 km.

Tävlingen ingick i Ssrc, Sydsvenska Rallycupen, 1300 Rallycup samt i Smålands och Södras DM.

Snabbast totalt runt de fyra specialsträckorna var för första gången Mattis Olsson/Marcus Sund, Gullabo. Han och tvåan Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo, Växjö delade på sträckvinsterna och Mattis segermarginal blev till slut strax över tre sekunder.

• Fick bryta
I klassen för A-förare trimmade bilar, 2 wd, kom fem förare från hemmaklubben till start men tre av dessa försvann redan på första sträckan. Alexander Axelsson/Peder Johansson efter en avåkning som kommer att ge många vintertimmar i garaget, David Lindström/Janne Rydh fick problem med bränsletillförseln och Henrik Lennartsson/Christofer Svensson tappade drivningen.

• Åter i förarsätet
Comeback efter att ha tagit det lugnt ett tag gjorde Markus Theorin/Henrik Söderkvist.

– Placeringen som nia är väl inte så mycket att uppmärksamma, för mig var det bästa att känna att körglädjen är tillbaka. Jag och Henrik har haft riktigt roligt i bilen idag och det är värt mer än placeringen. Sen är det alltid roligt att tävla på hemmaplan för sin egen proffsiga klubb.

• På plats 13
På trettonde plats i samma klass kom Erik Bergman/Per Andersson:
– Vi är nöjda med dagen. Efter att vi fick lämna återbud till förra tävlingen med motorbekymmer var det nu skönt att allt funkade. Ja, fast inte allt, måste hem och leta växlar, hittade bara trean på slutet av sista sträckan.

Kartläsande Anton Geijersson lotsade sin namne Claesson till en jättebra femte plats i det starka fältet.

• Många pallplatser
Sex pallplatser blev det för Skillingaryds MK. Patrik Axelsson/Robin Sanell tog en bronspeng i klass appendix K medan Keith och Jane Wennberg kom tvåa i B-förare Ggrupp E med så god fart att de blev trea totalt av A och B-förare sammanräknat och ligger där trea sammanlagt i cupen.

Nästa pallplats svarade Jennie och Joakim Blansch för i C-förare grupp E. Efter att ha blivit fyra både i Ljungby och Simrishamn tog de ytterligare ett steg uppåt till en tredje plats. Bra gjort! I samma klass kom Simon Wernersson/Hans-Peter Picher femma, också de i en uppåtgående trend med en andra tid i klassen på sista sträckan.

• Alla på pallen
Så till hela-pallen-full klassen än en gång. I C-förare voc grupp F fyllde Skillingaryds MK för tredje gången prispallen men denna gång med en lite annorlunda uppställning. Segrare, som vanligt, Oscar och Nellie Karlsson men med en ny tvåa då Patrik Tallåker/Emilia Sjöberg tangerad sin bästa placering i SSRC sedan Ljungby 2017 och Skilling 500 2016.

– Riktigt roligt förstås, säger Patrik. Sen fick vi ju placeringen lite till skänks då Johannes Josefsson bröt som tvåa på sista sträckan men kul ändå förstås. Och jag vill verkligen framhålla min kartläsare Emilia som nu läste noter för tredje gången och gjorde det så bra.

– Vi kom trea som vanligt, berättar Marcus Kjellkvist och kartläsaren Inge Petersson, men å andra sidan är det väl ingen dålig vana.

För att verkligen betona dominansen i klassen så hittar vi Thomas och Sara Kurtsson på den femte platsen.

Övriga placeringar,  Per-Ola Pettersson/Stefan Josefsson tia i A voc,  Kevin Andersson/Viktor Zettergren femma i B VOC och Simon och Daniel Bolsgård som tyvärr fick bryta

• Inga olyckor
Tävlingen genomfördes utan olyckstillbud och uppskattades av de tävlande och den stora publik som tagit sig ut till de olika specialsträckorna.

Nästa tävling för Skillingaryds Motorklubbs förare är SM i Östergötland där Henrik Lennartsson startar och sedan helgen efter då flera ekipage tar sig till Hörby för sista deltävlingen i Sydsvenska rallycupen.