Motorsport

Felix minns tillbaka i juletid

Motorsport Felix Rosenqvist från Värnamo svarar på lite frågor om sina minnen från 2018.

Hur skulle du rangordna dina tre bästa minnen från 2018?

Seger i Marrakesh för Felix

1: Segern i Marrakesh, Formel E
Det var en otroligt härlig känsla – jag sätter den högst på listan. Jag vet egentligen inte varför den var så speciell, men jag var extremt glad och emotionell efter det racet. Jag tror att det var känslan av att hårt arbete lönar sig; vi jobbade otroligt hårt med utvecklingen av bilen under försäsongen och det var belönande att se det ge resultat. Dessutom tog jag över mästerskapsledningen då. Man kände verkligen att vi var med i matchen.

2: Pole position, Mexico City, Formel E
Jag ser det som en av de mest oväntade pole positions jag någonsin tagit. Det är få banor jag anser mig själv vara ”dålig på”, men Mexico City var en av dessa. Jag hittade inte flowet alls under mitt första race där året innan, så jag lade enormt mycket arbete på att bli bättre just där inför den här säsongen. Det var en grymt härlig känsla att rulla över linjen med pole position, och en stor boost för självförtroendet. Att jag sedan skulle bryta racet i ledning – och sedan råkade ut för samma sak i Rom – var dock mindre kul…

3: Andraplatsen i Buriram, Thailand, Super GT
Efter besvikelserna i Rom och Mexiko, samt en insikt om att mästerskapet började slinka ur händerna på riktigt (i Formel E), var det otroligt uppfriskande att komma till Thailand och avreagera sig lite i Super GT. Vi gjorde ett dåligt kval (11:e plats), men jag lyckades köra upp mig till andra plats under den första stinten. Jag har sällan varit så aggressiv och haft sådan racecraft som i det loppet!

Vad var det konstigaste som hände under året?

Racerförare på vift i rallyskogen

– Rallyäventyret i Tatrabergen i Slovakien var något utöver det vanliga! Jag blev inbjuden att köra via några av mina sponsorer, och kom dit utan att veta vare sig vilken bil jag skulle köra eller vilken kartläsare jag skulle ha.

– Väl på plats började vi göra noter, vilket inte var så enkelt eftersom föraren måste säga till kartläsaren hur noterna ska skrivas samtidigt som man kör sträckan i låg fart. Noterna visade sig bli oanvändbara då vi råkade ut för alla tänkbara element – regn, hagel, snö och solsken – när rallyt väl drog igång, så för min del körde jag mycket på ren känsla. En otroligt kul upplevelse, som fick mig att respektera rallyförare och kartläsare på ett helt nytt sätt!

Vad var du mest stolt över i år?

– Det var väldigt häftigt när IndyCar-styrningen till slut blev offentlig i september. Jag brukar försöka trycka bort känslor och förväntningar tills jag har kört åtminstone någon tävling, men i det här fallet lyckades jag stanna upp och njuta av nuet. Faktumet att jag ska köra för Chip Ganassi i IndyCar tillsammans med Scott Dixon är en milstolpe i min karriär och början på ett helt nytt kapitel. Det gav mig faktiskt en känsla av att jag uppnått någonting, så jag var stolt när det blev offentligt.

Beträffande IndyCar; hur tycker du att förberedelserna har gått så här långt?

– Jag har inte kört så mycket än, så största fokus har legat på att hänga med teamet och lära känna alla nya kollegor. Det är ett mycket större team än jag är van vid, men som tur är känner jag många sedan tidigare tester (2016, 2017) och jag har spenderat mer tid än förväntat i USA redan i år, så jag känner mig redan som en del av teamet.

Avslutningsvis, hur ska du fira jul och nyår?

– Jag ska fira jul med min flickväns familj i Småland, och sedan nyår tillsammans med min familj och vänner i Sydafrika. Sedan drar allt igång direkt i januari igen, så nu laddar jag batterierna lite! Det här är ett par välbehövliga veckor och jag vill självklart passa på att önska alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Fakta om Felix

Felix Rosenqvist, 27, är en svensk racerförare som under 2018 tävlar i elbilsserien ABB FIA Formula E Championship (Formel E) och i japanska Super GT.

Han är bördig från Värnamo, Småland.

Rosenqvist kommer under 2019 att debutera i amerikanska IndyCar, ett av världens främsta racingmästerskap, för toppteamet Chip Ganassi Racing.

Felix Rosenqvist är 2015 års Europamästare i Formel 3, dubbel segrare i de båda F3-klassikerna Masters of F3 och Macau Grand Prix, samt trefaldig Formel Renault-mästare med titlar i såväl Asien som Europa.

Rosenqvist har också tävlat i bland annat tyska DTM och i internationell GT-racing. Han har även ställt upp i tre av världens största 24-timmarslopp: Le Mans, Daytona och Spa-Francorchamps.

FÖDD 7 november 1991
UPPVUXEN Värnamo
BOR Monaco
KLUBB KAK

LANDSLAG Felix Rosenqvist ingår i det svenska A-landslaget i racing.

CV

Felix Rosenqvist. Arkivbild

2017-18: Formel E | 2 segrar
2016-17: Formel E | 3:a (bäste nykomling)
2017: Super Formula | 3:a
2017: Visa Vegas eRace (simracing) | 2:a
2016: Macau Grand Prix (F3) | 2:a
2016: DTM med Mercedes-AMG DTM
2016: Blancpain GT Series | 1 seger
2016: 24 Hours of Spa (GT) | 2:a
2016: Indy Lights | 3 segrar
2015: Europamästare, Formel 3
2015: Macau Grand Prix (F3) | seger
2014: Macau Grand Prix (F3) | seger
2014: Grand Prix de Pau (F3) | seger
2013: FIA F3 European Champ. | 2:a
2013: Masters of Formula 3 | seger
2012: Macau Grand Prix (F3) | 2:a
2011: Masters of Formula 3 | seger
2009: F.Renault Sverige | mästare
2009: F.Renault NEZ | mästare
2008: Formula Asia 2.0 | mästare
-2007: Karting
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *