Motorsport

Felix blir årets rookie i Formel E

Motorsport Felix Rosenqvist fanns med i striden om pallen när det första av Formel E-finalens två race avgjordes på gatorna i Montreal sent på lördagskvällen svensk tid.  

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Till slut fick Felix nöja sig med en tiondeplats efter närkontakt med muren.

Felix kom snabbt upp i fart vid Formel E:s första besök någonsin i Kanada, och inledde lördagens 35 varv långa race från tredje startruta efter ännu ett starkt tidskval.

Mahindra Racing-föraren Felix behöll också sin tredjeplats under den första halvan av loppet, som kördes på en 2.75 km lång specialdesignad bana mitt i centrala Montreal. Felix låg initialt inklämd i en kvartett av förare som också inkluderade brasilianaren Lucas di Grassi samt de båda fransmännen Stéphane Sarrazin och Jean-Eric Vergne – samtliga med meriter från Formel 1.

I samband med depåstoppen tappade dock Felix en placering till Vergne, som därefter i sin tur släpptes förbi av Techeetah-kollegan Sarrazin. En säkerhetsbilsperiod mot slutet av loppet samlade sedan ihop fältet, och när omstarten gick låg Rosenqvist på hårt bakom den senare för att försöka vinna tillbaka tredjeplatsen.

Med bara fem varv kvar att köra skrapade v dock emot en av Montreal-banans många oförlåtande murar, och med en skadad hjulupphängning var svensken ett enkelt byte för många av de närmast jagande. Trots problemen lyckades han emellertid rädda en potentiellt mycket viktig poäng genom att ta målflagg som tia.

Dagens resultat innebär att det nu hårdnar ytterligare i den redan högdramatiska kampen om den sammanlagda tredjeplatsen i Formel E-tabellen. Felix gick in i dagens lopp som just trea, men är nu passerad av engelsmannen Sam Bird – som bär med sig ett övertag på bara tre ynka poäng in i söndagens direkt avgörande och säsongsavslutande finalrace.

Förutom Bird och Rosenqvist är också Vergne, Nicolas Prost (Frankrike) och Nick Heidfeld (Tyskland) fortsatt med i kampen om bronset.

– Det såg bra ut väldigt länge idag, men tyvärr touchade jag muren och förlorade många viktiga poäng, säger Felix Rosenqvist. Jag är inte helt säker på exakt vad som hände, men jag tror att jag låg lite för nära Sarrazin och helt enkelt förlorade lite mer downforce än jag hade räknat med. Bakaxeln fick sig en rejäl smäll och jag får vara glad att jag i alla fall fick med mig en poäng. Det blir en riktigt tuff kamp mot Sam och de andra i morgon, men målet är självklart att ta tillbaka tredjeplatsen. Jag kommer ge allt för det.

Med ett race kvar att köra står det nu klart att Felix Rosenqvist utropas till årets nykomling i Formel E säsongen 2016–17. Ingen annan rookie har längre någon matematisk möjlighet att passera honom i mästerskapstabellen.

Söndagens ePrix i Montreal sänds direkt på Eurosport 1. Loppet startar klockan 22.00 svensk tid och kommer också att avgöra en dramatisk titelstrid mellan di Grassi och schweizaren Sébastien Buemi.

Tidsschema – Montreal ePrix – söndag
(svensk tid)

Fri träning 1: 14.00-14.45
Fri träning 2: 16.30-17.00
Kval: 18.00-19.00
Montreal ePrix (Race 2): 22.00

RESULTAT (topp fem)
FIA Formula E Championship
Montreal ePrix, Kanada (Race 1)

1) Lucas di Grassi (BRA), 35 varv
2) Jean-Eric Vergne (FRA), +0.350s
3) Stéphane Sarrazin (FRA), +7.869
4) Sébastien Buemi (SUI), +8.256
5) Daniel Abt (GER), +8.592

10) Felix Rosenqvist (SWE), +16.764

Taggar

Dela