Ishockey

Skoglund: Ta skydd Värnamo – ryssen kommer

Ishockey En ny säsong nalkas i stadens ishall och kommande vinter bli speciell på många vis. VGIK står för en omstart och motståndarna kan visa upp trupper med sällan skådad stjärnglans.

KHL är världens näst bästa hockeyliga och det tillhör knappast vanligheterna att det strösslas med KHL-rutin i Svea rikes fjärdeliga. Men det var innan Borås bestämde sig för att storsatsa sig tillbaka till hockeyettan.

Sedan de rasade ur tredjeligan med buller och bång i våras så har de, håll i er nu, förlängt med duon Henrik och Anders Eriksson som totalt är goda för närmare 800 matcher i SHL och hockeyallsvenskan. Det är inga spelare som är på dekis, det ska gudarna veta, jag pratade med en spelare som mötte Borås ifjol och han berättade att Henrik Eriksson med lätthet skulle kunna spela i hockeyallsvenskan. En komplett spelare.

Man har dessutom gjort klart med den rutinerade backen Fredrik Eriksson på ett tillsvidare-kontrakt. Det innebär att den SM-guldmeriterade 38-åringen, som ifjol spelade i den tyska högstaligan, kan lämna närsomhelst om det dyker något som i hans tycker är bättre.

Henrik Eriksson tillsammans med Borås nygamle tränare Gunnar Persson. Foto: Henrik Skoglund

Erikssönerna i all ära, det som gett mest eko i hockeysverige är värvningarna av den ryska duon Konstantin Barulin och Vadim Berdnikov. Tillsammans har de närmare tusen KHL-matcher på cv:t.

Målvakten Barulin har dessutom vunnit VM-guld för Ryssland. Berdnikov ryktas ha hittat en finfin kemi med Henrik Eriksson under försäsongen och där har jag svårt att se ens ett hockeyettan-försvar kunna stå emot.

Man skulle kunna tro att så pass erfarna spelare ser vistelsen i Borås som en ”semester”. Jag har dock hört annorlunda från folk med insyn i klubben. Ryssarna sägs vara sugna och påkopplade.

Men det är inte bara Borås i VGIK:s serie som skaffat sig rutinerade rävar. Finspångs-laget Guts har värvat in backen Alexei Bondarev, som spelat tolv säsonger i världens näst bästa liga. Utöver honom så kan östgötarna mönstra ett starkt lag på nivån och det lär vara Borås och Guts som bli gängen att slå för de övriga.

Om vi kikar övrigt i serien så har en hel del fina namn anslutit och kvaliteten på hockeyn lär bli hög runtom i hallarna och ladorna.

Värnamo då? Jo, en ”normal” säsong så hade det nog varit mer fokus på dem utifrån. Alfred Andersson stannar kvar och bland nyförvärven märks Markus Näslund, Lukas Johansson, Lukas Sjöblom och John Pettersson som samtliga ansluter från hockeyettan.

Nyförvärven har på intet sätt varit några stjärnor i ettan, men stabila pjäser som garanterat kommer få en större roll i tvåan och därigenom synas mer i diverse statistikkolumner. Dessutom kommer de passa in i nye tränaren Alexander Erikssons kollektiv där tanken är att alla ska jobba hårt och kriga för varandra.

Jag gillar för övrigt Erikssons tänk. Något ni kan läsa mer om här. Han har redan drivit igenom en del förändringar i syfte att ge klubben bättre förutsättningar på sikt. Bland annat ett nyrenoverat omklädningsrum och ökad träningsdos. Men även att andra bitar runtomkring ska vara av yttersta kvalitet. Sådant brukar betala sig i slutändan.

Jag har under lång tid jobbat med att bevaka hockeyn. Men då har det mest handlat om SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan. Tvåan är en ny bekantskap för mig, även om jag har koll på vissa spelare som varit högre upp.

Därför blir det svårt att placera in Värnamo i tabellen när jag än så länge inte har så stor koll på serien. Men av de jag har pratat med, både utom och inom VGIK, så ska Borås och Guts gälla som favoriter i serien. Men Värnamo kommer troligtvis vara med i skiktet bakom dessa med två-tre lag och slåss om tredjeplatsen, som ger en biljett till alltvåan efter jul.

Det finns ingen anledning för mig att gå emot de utsagorna. Så någonstans mellan tredje till sjätte plats lär vi nog återfinna VGIK när höstserien gör bokslut strax innan jul.

Om jag får sia längre fram så tror jag inte Värnamo kommer vara med ibland de fyra från hockeytvåan som ska spela i kvalserien mot hockeyettan. Men något säger mig att man denna säsong kommer lägga en viktig grund för att inom något eller några år vara en seriös utmanare till att ta kliva upp.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *