Ishockey

Rutinerade Alfred om framtiden: ”Mitt fokus ligger på Värnamo”

Rutinerade Alfred om framtiden: ”Mitt fokus ligger på Värnamo”

Ishockey Med över 200 matcher på nivåerna över hockeytvåan så sätts det av naturliga orsaker en hel del press på Värnamos forward Alfred Andersson att leverera. Men från tränarhåll finns det inga krav att han ska spruta in poäng. Det hårda jobbet går först. – Det är skönt att man har det i ryggen, berättar 24-åringen inför den stundande säsongen.

För utomstående betraktare var Alfred Andersson talangen som försvann. Redan som tonåring satte han avtryck i Trojas seniorlag och som 20-åring spelade han allsvenskt med samma klubb. Men sedan hände något.
– Det är en lång historia och det mesta vill jag hålla för mig själv, säger han då vi slår oss ner i ishallen för en intervju.
– Men kort och gott kan man säga att det kändes som jag blev tagen för given nere i Troja. Jag tycker jag förtjänade att spela mer än jag gjorde i allsvenskan med Troja, men Pelle Svensson tyckte annat…

Pelle Svensson var då tränare för Troja. När klubben åkte ur hockeyallsvenskan 2018 var tanken att Alfred Andersson skulle få en ledande roll i återtåget. Han hade en bra känsla inför den säsongen.
– Jag tyckte att jag levde upp till förväntningarna, sedan så blev det som det blev. Jag ville ta en liten paus.

”Tar några år hemma”

Men pausen blev kortvarig. Hans kompis från Troja-tiden, Alexander ”Flash” Lindqvist Hansen, hade gått till Västervik och tipsade sportchefen Emil Georgsson att Andersson var på marknaden.
– Som jag har förstått det så har väl folk trott att jag haft kontakt med Västervik innan. Men det var när jag bröt, några dagar senare, som ”Flash” hörde av sig. Jag sa att jag behövde några dagar att fundera, men sedan gick det väldigt fort. Jag blev väldigt sugen, för sportchefen lade upp det väldigt bra.

Säsongen efter blev det spel med Nybro i hockeyettan innan Alfred Andersson bestämde sig för att flytta hem till Värnamo inför fjolårssäsongen.
– Det var väldigt roligt just kring hockeyn i Nybro, sedan kanske inte Nybro som stad är superrolig. Jag hade tjejen på hemmaplan, så då kände jag att ”nä, jag tar några år hemma nu.”

Hur ser du på framtiden om man ser bortom den här säsongen? Vill du uppåt eller hur tänker du?
– Jag har flyttat hem för att hjälpa min moderklubb att kunna ta ett steg i framtiden. Sedan om det blir detta året, nästa år eller om tre år…Det lägger jag inte så stor vikt vid, utan jag vill att vi ska vara med och tävla varje dag, varje kväll ska vi vara hundra påkopplade.

Alfred Andersson är noga med att poängtera att han inte vill tänka så mycket på framtiden. Det är här och nu som gäller.
– Jag trivs väldigt bra där jag är i dag. Mitt fokus ligger på Värnamo.

Här och nu närmast är säsongen 21/22. Alfred Andersson berättar om en försäsong som sakta men säkert blivit bättre för egen del.
– Man är ju inte 16 längre, skämtar 24-åringen och spricker upp i ett leende.
– Det var åtta månader sedan jag var på is, så det började segt och sedan har jag haft lite sjukdomar, men jag tycker ändå att jag kommit igång mer och mer och börjar komma i form.

Poängen inte i fokus

Innan fjolårssäsongen stängdes ner på grund av Corona hade Alfred Andersson bidragit med två poäng. Tränaren Alexander Eriksson är noga med att hålla nere förväntningarna på honom.
– Det är folk utifrån som stället höga krav och höga förväntningar på honom med tanke på att han har gjort det bra i både Troja och Nybro och spelat i allsvenskan med både Troja och Västervik, säger Eriksson.
– Så han har höga förväntningar på sig, men det är inte busenkelt att komma från högre divisioner och förväntas dominera. Det tror jag han fick bekänna redan förra säsongen.

Alexander Eriksson fortsätter:
– Jag vet att han vet att folk förväntar sig att han ska ösa in poäng. Så det sätts en hög press på honom som han får leva med. Det krävs ganska mycket för att slå sig förbi den där pressen och klara av att leverera.
– Vi har haft en del samtal om just de här bitarna och jag ställer inga krav på honom att han ska gå ut och dominera och ösa in poäng. Precis som alla andra så ska han göra ett hårt och bra jobb och sen kommer allting därefter.
– I grund och botten har han mer kvaliteter än vissa andra och det kommer visa sig med tiden. I den gruppen vi har så vet alla sina roller och det är inga större konstigheter.

Alfred Andersson fyller i om sin tränares ord:
– Det är skönt att man har det i ryggen, det blir lite lugnare. Samtidigt så vill jag vara en ledande spelare och vet att det är förväntningar på mig. Samtidigt så är det ingen som har högre förväntningar på mig än vad jag själv har.

Alfred Andersson. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *