Hästsport

Diesel genrepar inför dressyrtävlingen

Hästsport I Ådala utanför Hagafors har "Ådalas Diesel" tuffa träningsdagar. Galoppombyten och träning varannan dag med ägaren Stina Lundberg

På dressyrbanan utanför Hagafors tränas det för fullt  [1/11]

Ådalas Diesel och Stina  [2/11]

Galoppombyten måste sitta till helgen  [3/11]

Diesel är en sjuårig svenskt halvblod  [4/11]

Uppfödd och tränad sedan unghäst av Stina  [5/11]

45 minuters träning varannan dag  [6/11]

Stor och vacker häst  [7/11]

Stina säger att Diesel är en lugn kille...  [8/11]

och det verkar han vara. Står still även att han blir lämnad kvar  [9/11]

Till helgen är det dressyrtävling i Vaggeryd  [10/11]

Stina Ljungberg utanför sitt stall i Ådala  [11/11]

Ådalas Diesel är ett vackert och ståtligt svenskt halvblod som har fötts upp på gården utanför Hagafors. Stina Ljungberg, numera boende i Bäck, har tävlat i 19 år och till helgen är det dressyrtävling på hemmaplan för henne och Ådalas Diesel.

– Jag hade en kort hoppkarriär, men jag tyckte inte om det riktigt, så jag övergick till dressyr istället, säger Stina som vi träffar på träningsbanan utanför Hagafors.

Stina och hennes mamma Märta, som sponsrar dottern, tycker om att avla och att träna fram sina egna unghästar. Sjuåriga Diesel är född på gården och går tillsammans med sin mamma i hagen när det inte tränas.

– Diesel är fantastiskt. Lugnet själv men otroliga tävlingsnerver när det väl är dags, påpekar Stina och leder in Diesel i stallet efter dagens 45 minuters träning.

Till helgen har Vaggeryd och Skillingaryds ridklubb dressyrtävling och på söndagen ska paret tävla i klassen medelsvår B. Det finns lätta, medelsvåra och svåra dressyrklasser. I varje klass finns dressyrprogram och varje program är på 6 – 7 minuter. Under dessa få minuter ska man visa hur bra man är. För att få tävla i dressyr ska man vara medlem i en klubb och ha ett grönt kort. Kortet är ett kunskapstest som man tar ut via klubben och det handlar om att lära sig tävlingsregler och säkerhetsaspekter. Till helgen tävlar inte bara Stina Ljungberg utan även Linnea Elg och Ida Jonsson.

– Idag har vi tränat galoppombyte och det ska man kunna till helgen annars får man inte många poäng, säger Stina med ett leende och hoppar ner från Diesel höga rygg.

– Det finns olika bedömningspunkter på en dressyrbana och man får poäng 1 till 10 och man ska göra olika saker vid bokstäverna som finns runt banan. Jag är nervös för galoppombytena. Viktigt att Diesel är i balans och mjuk i kroppen när man skänklar om till galopp, menar Stina.

Vaggeryd och Skillingaryds ridklubb arrangerar dressyrtävling både på lördag och söndag. Det är en regional och lokal tävling för stora hästar och tre hemmaryttare finns alltså på plats.

Taggar

Dela