Fotboll

Vilken säsong IFK gör

Fotboll Rekorden ryker på löpande band för IFK Värnamo. 2017 blir klubbens främsta någonsin sedan debuten 2011. Slutplaceringen kan bli fyra som bäst och sjua som sämst.

På ett kylslaget Borås Arena vältes i kväll Norrby IF. Därmed lyckades IFK för första gången i den här serien vinna tre matcher i följd. IFK behöver definitivt inte be om ursäkt för att de åkte hem med alla tre poängen.

Värnamo var laget som hade det bästa spelet, stundtals många och läckra passningar med flera spelare inblandade.

Norrby hade allt att vinna och inget att förlora. De låg på negativ kvalplats innan matchen och gör det förstås även efteråt eftersom IFK vann med 3–2. Boråslaget är inte dåligt, men heller inte bra. De lever mycket på sin tyngd som är bra att ha i duellerna.

För IFK var det inte bara att ta tredje raka utan även revansch som gällde. På Finnvedsvallen i maj torskade ju de vit-blå, men efter en av säsongens sämsta insatser.

Kvällens match var väl ingen höjdare, men helt klart godkänd. Att spela fotboll när tempen ligger runt nollan kan knappast vara inbjudande. Men, det är spelarnas vardag och jobbet måste göras.

Segern var mer en lagseger än att individuella spelare klev fram. Ingen stack ut extra, men Tobias Andersson gjorde vad man kan begära i målet. I backlinjen extra beröm till Victor Nilsson och på mitten till Oscar Johansson, som är höstens lirare i laget.

Offensivt fanns att önska. Japanen Masanobu togs med rejäla tag och Pär Cederqvist hade tuff bevakning och kom inte riktigt till sin rätt. Men, vad spelar det för roll när två mittfältare och en back i stället satte tre bollar i mål.

Spännande slutrond

På lördag spelas 30:e och sista omgången och för ovanlighetens skull startar samtliga åtta matcher samtidigt. Det är ytterst sällsynt.

Mycket står på spel. Vem ska vinna serien och vilket lag ska tillsammans med IK Frej få kvala för att försöka överleva.

Serieguldet står mellan BP och Dalkurd. Det är två poängs fördel Brommalaget.

Klart är att Trelleborg ska kvala till allsvenskan som trea i serien. Klart är också att Åtvidaberg och Syrianska åker ut och att Frej ska kvala.

Men, om den andra negativa kvalplatsen är det en kamp med fem lag inblandade. Det är Norrby med 34 poäng (–13) och just nu på kvalplats. 34 har också GAIS (–12) medan tre lag står på 36, nämligen Örgryte (–15), Gefle (–5) och Varberg (+3).

Vad gäller då för IFK? Jo, laget blir fyra om det blir seger mot Örgryte, om Falkenberg förlorar eller kryssar mot Frej och om Helsingborg och Öster spelar oavgjort.

Här är matcherna i sista omgången:

IFK Värnamo–Örgryte

BP–Gefle

Trelleborg–Dalkurd

Degerfors–Syrianska

GAIS–Varberg

Åtvidaberg–Norrby

Helsingborg–Öster

Falkenberg–Frej

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *