Sverige vann över Kroatien

Fotboll Hoppet lever för Sverige att undvika nedflyttning från Nationsligans A.grupp.

Viktor Claesson fick göra ett inhopp. Arkivbild

Sverige vann över Kroatien med 2–1 (2–0).

Sverige tog sin första seger i Nationsligan mot Kroatien under lördagskvällen. Men 2–1-segern togs med blandade känslor eftersom en sen Kroatien-reducering gör att kroaterna behåller sin målskillnadsfördel inför den sista omgången av Nationsligan.
–Det sista målet är sådant som händer i fotboll, men vi vann matchen och det var det vi skulle göra. Nu åker vi till Frankrike och ska göra det bästa av situationen, säger målskytten Dejan Kulusevski till TV4.

Det var bara seger som gällde för Sverige inför matchen mot VM-tvåan Kroatien. Efter den deppiga slutminutsförlusten i Zagreb i oktober var Janne Anderssons – lett av Peter Wettergren – landslag piskade att vinna hemmamatchen för att kunna hålla sig kvar i den högsta divisionen av Nationsligan. Och helst med större siffror än de två mål mot ett som Kroatien vann med eftersom den svenska målskillnaden var sämre än den kroatiska.

Det var inget som tyngde axlarna på de svenska spelarna i den första halvleken. Trots fyra raka förluster i Nations League visade Sverige upp ett stort självförtroende med hög press, smarta brytningar och fina offensiva kombinationer.

Redan efter mindre än en kvarts spel skapade Sverige två potentiellt vassa målchanser genom Dejan Kulusevski och Emil Forsberg som fick ett skott vardera.

Förutom en tiominutersperiod i den andra halvleken var det Sverige som styrde matchen och ofta hittade ytan mellan det kroatiska mittfältet och backlinjen. Till skillnad från tidigare matcher under Nationsligan bar det frukt för Sverige.

Mikael Lustig, en av Sveriges bästa spelare i matchen, spelar in bollen till Kulusevski i straffområdet. Kulusevski visar upp en oerhörd styrka, trots att han nästan stapplar fram för att hålla balansen, vänder bort sin kroatiske försvarare och placerar in 1–0 till Sverige med sin vänsterfot.

Det ar välförtjänt, men det skulle också komma mer innan halvlekens slut. I halvlekens sista aktion stod Sebastian Larsson för hörnan och Marcus Danielsson, som startade i mittförsvaret tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf, löpte sig fri mot den första stolpen och stångade in 2–0. Det armycket vackert och ett fantastiskt läge inför den andra halvleken.

Den andra halvleken inledde Sverige lite avvaktande, lät Kroatien rulla boll men utan att det för den sakens skull någonsin kändes hotande. Sverige hade många spelare bakom bollen medan Kroatien förtvivlat försökte hitta hål i det svenska försvaret.

15 minuter in i halvleken förändrades matchbilden och Sverige tog över taktpinnen. Mellan den 63:e och 69:e minuten skapade Sverige tre målchanser som kunde lett till ytterligare ett svenskt mål. Framför allt hade Albin Ekdal chansen att utöka ledningen från nära håll men avslutet högt över vilket grämde mittfältaren som jagade sitt första landslagsmål.

Sverige såg ut att ha koll på ledningen och matchen – vilket Wettergren landslag också hade – när Kroatien fick in en dyster reducering i den 81:a minuten. Ivan Perišić nådde högst på ett inlägg och nickade ner bollen på Danielssons axel vilket ställde Robin Olsen i det svenska målet och 1–2-målet var ett faktum.

I och med den svagare målskillnaden jagade Sverige ytterligare ett mål i slutminuterna. Larsson hittade återigen Danielssons huvud i den 89:e minuten på en frispark men den kroatiske målvakten stod för en fin räddning. Men matchen slutade 2–1 till Sverige efter en mycket fin insats av det svenska landslaget.

Den kroatiska reduceringen innebär att både Sverige och Kroatien står på tre poäng med minus sex i målskillnad inför den avslutande omgången i Nations League, men Kroatien har gjort fler mål. Det betyder att Sverige antingen måste vinna med fler mål än Kroatien eller förlora med färre än mål än Kroatien för att behålla sin plats i Nations Leagues högsta division. Sverige åker till Paris för att möta världsmästarna Frankrike på tisdag medan Kroatien.

Sveriges startelva: 1 Robin Olsen –, 2 Mikael Lustig, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 4 Marcus Danielson, 5 Pierre Bengtsson – 7 Sebastian Larsson, 20 Kristoffer Olsson, 8 Albin Ekdal, 10 Emil Forsberg – 15 Dejan Kulusevski, 9 Marcus Berg (K)

Sveriges ersättare: 12 Karl-Johan Johnsson, 23 Kristoffer Nordfeldt, 6 Martin Olsson, 11 Alexander Isak, 13 Gustav Svensson, 14 Filip Helander, 16 Emil Krafth, 17 Viktor Claesson, 18 Jens Cajuste, 19 Mattias Svanberg, 21 Ken Sema, 22 Robin Quaison