Fotboll

Skoglund: IFK är beviset på att man kommer långt med glädje

Fotboll Det är viktigt att ha kul på jobbet. Jag tror de flesta håller med mig där. IFK Värnamo verkar ha det synnerligen kul och trivsamt på jobbet – nu kan den glädjen ta dem hela vägen till allsvenskan.

Foto: Anette och Tero Hedin Väisänen

Som alltid när man blir erbjuden ett jobb så tar man ett snack med sina nära och kära. Tillsammans med dem dryftar man plus och minus. När jag för 1,5 månad sedan blev erbjuden jobbet som gör att jag nu knackar ner dessa rader så gjorde självklart jag samma sak.

Att tacka ja till ett jobb är långt ifrån samma sak som att gå in på snabbköpet och spontanköpa en chokladkaka. Ett jobb påverkar ditt liv mer än de åtta timmar om dagen du faktiskt utför arbetet.

Det fanns många saker på min pluslista. Men en av de största plusfaktorerna till att tacka ja till jobbet var en kommentar en av mina kompisar fyrade av: ”Det är ju riktigt häftigt att få bevaka allsvenskan i fotboll”.

”Haha, säkert”, tänkte jag. För där och då så såg jag, det gjorde nog de flesta, IFK som det stora överraskningslaget i superettan. Men inte skulle det väl hålla hela vägen?

När sex omgångar återstår så vet vi ännu inte om IFK Värnamo spelar i superettan eller allsvenskan 2022. Men det ser onekligen väldigt bra ut. Sju poängs försprång ner till trean Helsingborg på kvalplats gör att Värnamo faktiskt har råd att förlora två av de sex matcher som återstår. Av de sex matcherna är förövrigt fyra mot lag på den undre halvan av tabellen.

Man ska veta det att de som lett superettan efter 24 spelade matcher de tio senaste säsongerna har gått direkt upp till allsvenskan åtta av tio gånger.

Sedan jag började på Skillingaryd.nu/Värnamo.nu har jag mer eller mindre sett varenda minut av IFK:s matcher via televisionen. Det som först och främst slagit mig är att det verkar vara ett hårt arbetande lag som konsekvent håller sig till spelidén ledarna ritat upp.

Jag får vibbar av Oskarshamns succésäsong för några år sedan, ni vet när de helt otippat gick hela vägen till SHL. Även där var det hårt jobb och en spelidé som spelarna köpte med hull och hår som gav framgång.

Dessutom pratade alla om att Oskarshamn hade en ”härlig grupp”. Det vill säga att stämningen och kamratandan var på topp.

Oskarshamn visade att ovan nämnda brickor med framgång kan fogas samman till en vinstmaskin.

När jag häromdagen besökte IFK Värnamos träning så slogs jag av flera saker. Dels harmonin som verkar råda i truppen. Det var inget gnäll eller negativt kroppsspråk från någon av vad jag kunde se, utan det var uppmuntrande ord till höger och vänster.

När någon gjorde misstag så var det ”Kom igen nu, sånt händer”.

Glädjen är en annan grej som fastnade hos mig. Spelarna verkar ha kul tillsammans. Nog så viktigt.

IFK-spelarna har kul på jobbet och det verkar finnas en omtanke om varandra. Det kan ta dem hela vägen till svensk fotbolls absoluta finrum.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Skoglund: IFK är beviset på att man kommer långt med glädje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *