Fotboll

Så fördelas allsvenskans prispengar

Fotboll När IFK Värnamo för ett år sedan tog klivet upp i allsvenskan innebar det även att man kommer ha en helt annan ekonomisk kostym att röra sig med. Fördelningen av TV-avtalets pengar är nämligen betydligt högre i den högsta serien.

Svensk Elitfotbolls TV-avtal gällande allsvenskan och superettan genererar hundratals miljoner i prispengar varje säsong. Under spelåret 2022 är fördelningen 77 procent av prispengarna till de allsvenska klubbarna och de resterande 23 procenten till klubbarna i superettan.

Pengarna till respektive klubb betalas ut enligt en speciell fördelningsmodell som tar hänsyn till de fem senaste säsongernas tabellplaceringar, inklusive nuvarande säsong. Hur pengarna fördelas är prestationsbaserat.

Det lag som rankas etta får 9,35 procent av prispengarna. Lag 13 till 16 får 5,40 procent vardera. Det står redan nu klart att IFK Värnamo kommer hamna på den lägsta procenten. Dock kan man faktiskt passera morgondagens motståndare Degerfors i tabellen för de fem senaste säsongerna.
¨
IFK ligger just nu tia, men avancerar man till nionde plats, samtidigt som Degerfors åker ner till plats 14 så är man förbi.

Ekonomiskt kommer det inte göra någonting för denna säsongs utdelning av prispengar för Värnamo, men höga placeringar i sluttabellen kan alltså komma att betala sig kommande år.

Det har varit svårt att få fram en exakt siffra om hur många miljoner IFK Värnamo kan tänkas få, men enligt vad Sporten erfar så är 5,40 procent motsvarande cirka 20 miljoner kronor.

Taggar

Dela