Oväntad IFK-förlust

Fotboll Mossens BK från Göteborg såg på pappret ut som en uppgift IFK Värnamos div 1-damer skulle klara av hemma på Finnvedsvallen. Men, icke.

Trots två brakförluster i de senaste omgångarna var Mossen laget som smart utnyttjade de chanser som dök upp. Därför blev det 1–3 (1–2).

Mossens BK är ett Göteborgslag, med en hel del anor. I årets seriespel inledde MBK med två 1–0-vinster. Sedan har det blivit fyra raka förluster. De två senaste med 1–7 och 0–7.

Att de skulle vara skärrade märktes dock inte. De var fyllda av revanschlusta och fick snabbt betalning. I nionde minuten drog Amna Lihovic till från långt håll. Bollen seglade över Elvira Jönsson och i mål, 0–1.

Strax därefter försökte gästerna med ett liknande skott, men då var Jönsson bättre beredd. Att snabbt kunna kvittera är viktigt och det gjorde IFK. Först hade Fanny Götesson friläge, men kom för nära målvakten som motade. Men, på en hörna vid närmaste stolpen fick Mossen problem att rensa och i stället fick Linda Persson fram en fot och så var det 1–1.

Det blev lite ställningskrig en stund, men att Mossen var vass i omställningar besannades igen. Från vänsterläge kom 1–2 via ett välplacerat skott från Gliddel Zapanta.

Mycket mer hände inte i första halvlek som bjöd väldigt få heta chanser.

Andra halvlek inleddes med ett jätteläge för Mossen då Fanny Holmberg fick rundsnurr på rensning. Som tur var för IFK fick Zapanta heller inte rätt träff på sitt avslut.

En ganska händelselös kvart följdes av en bra chans för IFK. Fanny Götesson drog till från distans och Mossens målvakt fick sträcka sig för att med hjälp av ribban undvika påhälsning.

Försökte med byten

IFK gjorde första bytet direkt i andra halvlek då Elin Fransson kom in. Två täta byten för att göra laget ännu offensivare följde en kvart senare. Viljan var det absolut inget fel på, men det fanns också en motståndare som försvarade sig duktigt. IFK var också lite för ivrigt med pass som rann ut i tomma intet.

Minut 82 släcktes förhoppningarna om poäng. Amna Lihovic vann en duell med IFK:s målvakt nere vid kortlinjen, gick in ett steg i banan och rullade ur snäv vinkel in 1–3.

Nej, IFK lyckades inte komma närmare utan en tung och bitter förlust blev ett faktum.

– Vi bjuder på två mål, 0–1 och 1–3 och det har vi inte råd med, suckade tränaren Patrick Schellhas.

Helt klart var det inte IFK:s dag. Mycket fanns att önska.

– Vi måste vara mer noggranna i passningsspelet och så faller vi ner för mycket.

Ja, längre pass från försvar eller mittfältare åt Mossens resliga försvar upp enkelt. Och, 7–0 i hörnor för IFK var ingen större tröst. Ingen, förutom den första, vållade gästerna problem.

– Nej, vi kan bara komma igen, suckade Patrick, och hade förstås svårt att hitta spelare som höjde sig.

Linda Persson var ett undantag. Hon slet som vanligt och låg felprocent hade också vänsterbacken Linnéa Höögs. Inhoppende Amanda Heiel förtjänar också en eloge.

Matchfakta

Dam 1 Mellersta Götaland

IFK Värnamo–Mossens BK

1–3 (1–2)

Mål: 0–1 (9) Amna Lihovic, 1–1 (16) Linda Persson (Emilia Schellhas), 1–2 (26) Gliddel Zapanta, 1–3 (829 Amna Lihovic.

Avslut på mål: 5–8 (3–5).

Avslut totalt: 10–13 (5–6).

Hörnor: 7–0 (2–0).

Varningar: Marie Åhs, M (65).

IFK:s lag: Elvira Jönsson– Fanny Holmberg, Emma Albertsson, Linnéa Aronsson (72), Linnéa Höögs– Mona Chahrour (59), Emilia Schellhas, Ronja Fröberg– Sefika Muratovic (46), Linda Persson, Fanny Götesson.

Avbytare: Elin Fransson (46), Fanny Trehag (59), Amanda Heiel (72), Jennie Hellström (mv).

Domare: Stefan Andrade, Gislaved.