Fotboll

Kan IFK rubba Helsingborgs IF?

Fotboll Dags för näst sista matchen för IFK Värnamo. Än en gång – eller som vanligt – är det en tuff, svår och viktig match, nämligen serieledande Helsingborgs IF som gästar Finnvedsvallen.

Den näst sista omgången är utspridd över flera dagar, fredag–måndag. Klart före 29:e omgången var att Landskrona åker ur och i går blev det också klart att Gefle flyttas ner. Gästrikarna fick storstryk i Degerfors och därmed är deras chans att ta sig förbi Värnamo helt borta.

IFK har alltså säkrat minst kval, men har chansen att ta sig upp på fast mark och säkra kontraktet då sista omgången är spelad nästa helg. 

Först handlar det alltså om Helsingborgs IF med landslagets lagkapten Andreas Granqvist i spetsen. En skitsvår uppgift för de vit-blå, men en härlig utmaning. HIF har darrat lite på sistone och tappade i förra matchen klar ledning mot Öster. HIF hade 4–1 då 85 minuter spelats, matchen slutade fyra lika.

 

NETHINO TILLBAKA

IFK:s senaste match i superettan går inte till historien som speciellt lyckad. Borta mot Falkenberg blev det smisk med 0–3.

– Varken som lag eller individuellt, nej vi kom inte upp i vad vi kan, säger IFK:s tränare Roar Hansen.

Statistik är en sak, men den säger att Falkenberg alltid ”passat illa”. Av tio möten har FFF vunnit nio medan en slutat oavgjort.

• HIF kanske passar bättre?

– Det är seriens bästa lag, men i våras på Olympia när HIF vann med 1–0, målet på en frispark, gjorde vi en av våra bättre insatser, minns Hansen.

Helsingborg är redan klara för allsvenskan 2019, men nöjer sig kanske inte med det. Faktum är att slår de IFK säkrar de seriesegern eftersom Falkenberg fick nöja sig med oavgjort mot Norrby i fredags.

– Vi har otroligt mycket att spela för, och ska vi rå på HIF krävs höga prestationer.

Över till IFK:s spelartrupp. Högerbacken, brassen Nethino, skadade sig mot Gefle och var inte med i truppen mot Falkenberg.

• Hur är läget med Nethino?

– Han är tillbaka i träning och är med i truppen. Det är enda förändringen och han ersätter Alexander Henningsson.

• Jaha, förklaring:

– ”Alle” har varit sjuk i feber.

 

FAKTA INFÖR MATCHEN

Lagens tabellplaceringar: 1) Helsingborg, 60 poäng (56–28, 14) IFK Värnamo, 29 (30–47).

IFK:s fem senaste: Falkenberg (b) 0–3, Gefle (h) 3–2, Halmstad (b) 3–0, AFC Eskilstuna (h) 0–0, Norrby (b) 1–2.  

HIF:s fem senaste: Öster (b) 4–4, Halmstad (h) 1–1, Falkenberg (h) 1–0, GAIS (b) 1–1, Frej Täby (h) 1–0.

Tidigare möten: Lagen har mötts 3 gånger i superettan, 2017–2018. IFK har vunnit en match, kryssat i en och förlorat en. Totala målskillnaden är 3–3.

Senaste mötet: 24 juni i år, HIF–IFK 1–0.

Främsta målskyttar: IFK: Pär Cederqvist 12, Fabio Gama dos Santos 3, Alexander Achinioti Jönsson 3. HIF: Andri Runar Bjarnason 14, Mamudu Moro 9, Max Svensson 9.

Avstängd denna match: ingen.

IFK-spelare med 2 eller 5 varningar: Lumala Abdu (2), Pär Cederquist (2), Viktor Einarsson (2), Fabio Gama dos Santos (2), Alexander Henningsson (5), Alexander Achinioti Jönsson (5). 

Domare: Mirza Kazic, Malmö (som dömt IFK fyra gånger i superettan, och då IFK vunnit en, kryssat i en och förlorat två).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *