Fotboll

IFK vann i omstarten – 2–0 mot Åtvidaberg

Fotboll IFK Värnamo är i gång igen och inledde höstsäsongen på Kopparvallen mot Åtvidabergs FF. Och, IFK vände hemåt med tre poäng i bagaget efter vinst med 2–0 (2–0).

Freddy Winsth gav IFK ledningen. Arkivbild

Jonas Thern & co fick därmed den omstart de önskat. Säsongens fjärde trepoängare håvades in och laget får nu andrum i den fortsatta jakten till fastare mark i söderettans tabell.

– Det är skönt och nu är nästa mål att vinna hemma också, säger tränare Thern, en stund efter slutsignalen.

Såväl Åtvidaberg som Värnamo har haft det tufft sedan de fått lämna superettan. Inför dagens match hade ÅFF tre poäng mer, men nu är båda på samma poäng, 20. IFK smet även förbi med bättre målskillnad och passerade även Oskarshamn som föll hemma mot Tvååker.

Av förbundets statistik att döma var det IFK i förarsätet i första halvlek. 

– Första halvlek var väldigt bra och 2–0 var i underkant. Vi spelade stabilt och borde gjort minst tre mål.

Det började dock med att Roman Tello redan i sjätte minuten drog på sig ett gult kort. Positvare blev det i 16:e minuten. IFK hade hörna och Freddy Winst nickade in 0–1. 

– Kul för Freddy. Han berättade före matchen att här i Åtvidaberg gjorde han sitt första mål i superettan och nu gjorde han mål här igen på exakt samma sätt, nick efter hörna.

Efter ytterligare 16 minuter blev det mål igen. Edvin Becirovic fixade då 0–2.

Om Åtvidaberg haft dåligt med avslut i första halvlek hade de fler i andra. Men, ändå klar fördel Värnamo även om hörnstatistiken jämnades ut.

– Det blev lite stressigare i andra halvlek då grabbarna inte vill tappa och samtidigt var Åtvidaberg bättre än i första och de hade några farliga fasta situationer.

• Och, ni själva sett till chanser?

– Vi hade tre frilägen varav två var riktigt vassa. Vi var sylvassa i kontringar, inte minst Edvin Becirovic, som ju gjorde andra målet och som var jättenära att göra fler. Han var fantastiskt bra och jobbade stenhårt hela matchen.

• Charlie Vindehall byttes ut redan efter 30 minuter, skada eller?

– Han har ju problem med migrän, därav bytet men Isse Ismail kom in och växte direkt in i spelet.

• Och, ni stod emot också på slutet?

– Det känns skönt och jag hoppas vi kan jobba bort stressen. På slutet var det bra och 2–0 totalt var i underkant, anser Jonas Thern, som var helnöjd med dagens insats.

Vad annars och klättringen kan ha börjat.

 

Matchfakta

Åtvidabergs FF–IFK Värnamo

0–2 (0–2)

Mål: 0–1 (16) Freddy Winst, nick, 0–2 (32) Edvin Becirovic, 

Avslut på mål: 2–5.

Avslut totalt: 2–7.

Hörnor: 6–7).

Varningar: Roman Ignacio Tello Olivares, V (6), Jesper Beurling, Å (63).

IFK:s lag: Pilip Vaitsiakhovich– Freddy Winst, Francis de Vries, Viktor Ljung, Erick Brendon Pinheiro da Silva (62), Charlie Vindehall (30), Alex Brilhante, Johan Lassagård, Alfred Ajdarevic (81), Roman Ignacio Tello Olivares, Edvin Becirovic.

Avbytare: Isse Ismail (30), Benjamin Lindblad (62), Victor Eriksson (81), Behar Ferizi, Kevin Karlsson Simola, David Danielsson, Filip Eriksson (mv).

Domare: Almir Kadiric, Ekenässjön.

Publik: 993.

Taggar

31 reaktioner på IFK vann i omstarten – 2–0 mot Åtvidaberg

De lokala killarna levererar som vanligt. Ändå ska det plockas spelare utifrån.

Lägg ner Osby-spåret! Nu lånas de dessutom ut till Nässjö med all rätt.

Har Thern någonsin erkänt att motståndaren varit bättre eller siffrorna rättvisande? Idag var det för låga siffror annars är det för höga…

Jag väntar fortfarande på att Åskådare ska skriva en startelva med enbart lokala spelare som håller i division 1. Du verkar ju vara rena superexperten.

Spelar man i tredje divisionen så klarar man av att spela med en majoritet av lokala spelare om man har en bra ungdomssida och scouting av närområdet.

Istället värvar man halv bra spelare utifrån och från tränarens egna skola. När Thern tröttnar så försvinner dem. Thern tröttnar alltid… vmo, Halmstad, Landskrona, landslaget.

Hade man jobbat långsiktigt under åren i superettan med ungdomssidan så hade det varit lätt att få ihop en trupp med majoritet från närområdet.

Till åskådare!
Om nu ifk har så dålig scouting. Vilket jag inte tror dom har då jag vet att dom bland annat kollat in både Anderstorp och Gnosjö bland annat. Dom kan ju missat något som du vet. Om vi nu bara ska slänga in två-tre spelare för att få mer lokal prägel på laget. Har du några tips på spelare. Det håller inte att bara säga att vi ska ha lokala spelare med. Tänk om det är så att det inte just nu finns några bättre spelare i bygden. Det hade ju varit fantastiskt att ha 5-7 spelare från bygden i en startuppställning. Jag hade varit själaglad. Det är inte första gången det kommer några svagare årgångar. Men om fem år rasslar det kanske till.

Som resultat av Therns flyttande av spelare har IFK Osby fått dra sig ur U19 Division 1. Den nationella serien som Ifk Värnamo vann med Osby spelare förra året.

Om några år är det samma för Ifk Värnamo när thern tröttnat

Åskådare och Fotbollsprofessorn.
Några frågor till er.
Vad är en lokal spelare? Vart går gränsen i km tycker ni experter?
Vad är en IFK spelare? Är det endast spelare födda i Värnamo?
De flesta klubbar och akademier i Sverige har spelare från 15-16 års ålder födda i andra städer än den staden man spelar i. Varför ska det inte fungera i Värnamo?
Att klandra Thern och Osby är ren avundsjuka och bitterhet. Tror bi två är bittra över att vissa spelare inte får spela i h sedan kastar skit på fel personer. Hade det inte varit för Thern och Osby killarna som kommit hit hade det inte funnits varesig U19 lag eller U17 lag idag. Man hade absolut inte spelat i juniorallsvenskan som man dör första gången i IFK s historia gör idag. Att man inte har bättre egna produkter idag är en förenings fråga och inte en Thern fråga. Ytterst ansvariga är ju styrelsen och en ordförande. Vad har dom för svar till varför an inte får fram av vad ni kallar ”egna” produkter.
Är det Thern som är ordförande ?
Nä Åskådare och Fotbollsprofessorn släpp bitterheten som jag tror är av personliga skäl och gå vidare i livet. Teorin ni/du har är galen och har absolut ingen substans. Bara dåliga personangrepp mot en som verkligen har kunskap om fotboll och får jobba otroligt hårt för att få ihop det.

Är man från skolan i Osby är man inte från närområdet iaf.
Att klubben inte varit i U19 och U17 utan spelarna är ju rent fel då klubben under 10-15 spelat i de här divisionerna. Sedan har de haft olika skepnad.

De flesta elitklubbarna har förutom spelare utifrån definitivt en majoritet av spelare från närområdet. Så det är också direkt fel.

Genom att flytta spelare från Osby har man inte bara förstått fotbollen i Osby utan man knuffar också ut spelarna från Värnamo.

En klubb ska främst vara till för människor i sitt närområde. Det är väl en självklarhet?

Skiter om det är Thern eller inte, det är själva upplägget jag inte köper och hur en styrelse kan tillåta en sådan idiotisk föreningsidé.

Hade du läst tidigare kommentarer från andra matchen så är det styrelse jag riktar min främsta kritik mot.

Föreningen har spelat division 1 fotboll under flera tidsåldrar med en stark lokalförankring så det har visats fungera.

Verkar vara mer agg mot Osby och Thern än att tänka vad är närområdet och vad det har för nackdelar och fördelar.

Man har det senaste åren haft stora problem med U17 och U19 verksamheten då spelare har haft andra prioriteter än fotbollen speciellt sista året på gymnasiet vilket gjort att det har varit svårt att få ihop en grupp verkligen intresserade spelare som dessutom besitter kvalitet som kan generera spelare till A-laget. Klubben har spelat i de här divisionerna? Junior Div 1 ja men inte juniorallsvenskan. Tack vare kombinationen spelare från Värnamo, närområdet och fåtalet spelare från Osby har klubba fått ett uppsving. De spelare från närområdet som verkligen vill ge fotbollen en chans har känt ett lyft och nytändning. Detta kommer från spelarna själva. Man har fått lära känna spelare från andra delar av landet och därmed utveckalts som individer.
Detta uppsving har gjort att fler spelare från de egna leden har utvecklats så pass att de har fått chansen i A-laget. Detta är flera spelare från Värnamo och närområdet. När hade man denna stora skala av egna spelare sist i A-laget? Det har inte hänt sedan den så kallade ”talangfabriken” där Thern var den stora skaparen.

Senaste matchen var 7 av 18 från Värnamo och närområdet och som dessutom kommer från den egna juniorverksamheten plus 2 till som vad ni inte kallar närområdet men som fostrats i klubbens juniorverksamhet. Så hälften av truppen har fostrats av IFK Värnamo i olika etapper. När hände det senast? Det har vi Thern att tacka för.

Att säga att man flyttat spelare från Osby och sedan beskylla denna flytt för att Osby inte har lag kvar är helt felaktigt och en STOR lögn. Denna lögn för att på ett fult sätt försöka försköna sin egna lilla tokiga historia. Vet du inte fakta så ta inte upp det är du snäll. Men har du fakta hur det har gått till (riktig och äkta fakta) får du gärna delge oss andra den. Men jag är övertid om att du inte har en aning om något som har med Osby att göra. Kan och vet du avtalen? Är du involverad i Osby så du har all fakta?

Knuffa bort spelare? Fotboll är en idrott och som i sin tur går ut på att vinna. För att vinna behöver man de bästa. Då är det en del som inte kan vara med i just IFK Värnamo eller andra föreningar för den delen. Att tro att man har ett livslångt kontrakt i en klubb som ligger i samma stad som man är född i är ju helt galet att tro. Det borde ni som fotbolls kunniga veta, eller? Jag hävdar fortfarande att ni har personliga angelägenheter som gör dig/er till bittra individer som kommer med en massa falskheter där man beskyller Thern för egen intresse med hjälp av akademin i Osby.
Övertygad om att IFK tar emot all vettig hjälp man kan få. Så istället för att klaga och gnälla ställ upp som styrelsemedlem eller annat. Du har ju vad du säger klagomål mot styrelsen.

Att man har spelat div 1 under flera tidsåldrar stämmer men vill man högre vilket jag förmodar att klubben vill måste man vara mer öppen för att se allt med en vidare syn och välkomna fler talanger som kanske inte är från ditt närområde. Tänk lite längre än bara fotbollen. Värnamo som kommun och stad gynnas inte minst ekonomiskt på att några få ungdomar kommer hit och vidareutvecklas.

Experten. Du snackar väldigt mycket utan att ha den minsta substans. Bitterhet, var det löjligaste jag hört. Bara för att man inte tycker att Thern är en ofelbar gud. Du borde lära dig en del om hur det fungerar i den stora fotbollsvärlden och komma ur ankdammen.

Jag tror jag träffat rätt när jag säger att det finns bitterhet. Löjligt eller inte så är det min slutsats och jag tror också att jag har rätt. Sanningen kan svida ibland.

Ofelbar gud vem har sagt det? Tycker bara att kritiken är fel och att DEN saknar substans.

Du håller med Åskådaren i allt hen skriver och där ser jag inget positivt eller förståelse utan bara en massa gnäll.

IGEN är det Thern som är klubben? Är det Thern som är styrelse och ordförande? Svaret vet både du och jag och för att vara tydliga så är svaret NEJ. Så hur kan man då lägga all sin negativa kraft och bitterhet på Thern och Osby. Det är väll en föreningsfråga och absolut en styrelsefråga i hur man planerar och genomför så att så många som möjligt lyckats så bra som möjligt och når elitnivå. Sedan ligger väll en hel del ansvar i sportchefens arbete, eller?

Du kanske kan lära mig hur det fungerar i den stora fotbollsvärlden och komma ur ankdammen. Du verkar förutom vara full av avundsjuka och bitterhet besitta en hel del kunskap av fotbollsvärlden och ankdammar.

Både Åskådaren och fotbollsprofessorn borde rikta mer kritik till de som styr och bestämmer och som skapat detta IFK som är idag. Det vill säga de beslutande organen som är ordförande och den nu den ”angångne” sportchefen.

Kasta skit och visa avundsjuka på Thern och hans lyckosamma sätt att utbilda ungdomar är fel. Hacka på rätt personer. Fast det kanske är svårt i era fall….

Snackar om det jag tycker passar mig precis som du snackar i min mening skit som passar dig.

Jag uppfattar och läser din text som en mycket bitter person som bara gnäller och klagar istället för att se lite ljus och glädje. Anklagar Thern och Osby helt utan anledning. Det för mig är avundsjuka och bitterhet.
Om du ska gnälla ska du ju gnälla på de som tar besluten. Herr ordförande och den ”avgående” sportchefen som varit i klubben i +40 år eller vad det stod i artikeln. Dom två ansvarar för IFK och hur det ser ut idag. Ingen annan.

Att påstå att jag är bitter stämmer ej. Däremot kan man tro att du Experten har en son i föreningen från just osbyskolan eller rent av är en spelare.

Oavsett vad tycker jag detta är skadligt för föreningen under en längre period och påstå att spelare är oseriösa och att det krävs spelare utifrån i ett ungdomslag som bor långt från närområdet är skitsnack. Sådant snack får fotbollsspelare att sluta.

Har sett hur det gått från talangfabrik till ingenting. Så jag har varit med ett tag. Ställde frågan förut men fick inget direkt svar tror jag.

När fanns det 9 av 18 spelare som fostrats i IFK Värnamo där 7 är från Värnamo och närområdet senast efter talangfabriken?
Så många var med senaste vinsten mot Åtvidaberg.

Har du gnällt lika mycket de senaste 6-8 åren då nästan ingen från Värnamo varit med utan en hel drös utländska spelare? Eller är det Osby du är emot? Du säger själv att en lokal förening skall ha lokala spelare. IFK Värnamo är ingen kvartersklubb direkt utan av vad jag förstått ett företag med fler miljonomsättning.

Är det skadligt att påstå att spelare är oseriösa när dom är det? Om vi tittar 6-8 år tillbaka på alla spelare som spelat i IFK´s juniorverksamhet. Under dessa år var det DITT närområde som gällde.
Vart är alla dessa spelare idag?
Hur många spelar ens fotboll?
Om dom spelar på vilken nivå spelar dom?
Båda vet vi att många spelar inte ens fotboll och dom som gör det är på låg nivå.

Jag är övertygad om att hade det funnits egna talanger de senaste åren hade dom lyfts fram och representerat IFK. Men tyvärr har dom uteblivit.
Uteblivit för dom inte varit tillräckligt bra och serösa. För ska man bli bra krävs det att man är seriös och givetvis fotbollsfärdigheter.

De som får spelare att sluta är oftast familjer som trycker på sina barn och hissar upp dom som nya Messi.

Kanske har du en son eller familjemedlem som nu kommit upp i åldern och som inte platsar? Så det är mer viktigt att gnälla nu men inte innan de senaste 6-8 åren då det inte fanns knappt en spelare som lyckades nå A-laget från ungdomsfotbollen.
Du verkar ju vara klar med och säker på att fotbollsspelare slutar för det kommer spelare utifrån.

Till Åskådare och Fotbollsprofessorn!
Läs igenom era inlägg och se hur positiva ni är. Inte konstigt att man kallar er för bittra.

Fotbollsprofessorn. Du är allt rolig du. Varför gnäller du på IFK, Thern och Osby om du bara bryr dig om de stora ligorna i Europa???

Min ankdam är och kommer alltid vara mycket mer professionell än dig och din så kallade åsikt. Du har noll koll det märks på dina inlägg.
En vilsen och bitter individ som tror du kan och vet. Tycker lite synd om dig.

Fattas bara att ”åskådaren” ska skriva och berömma dina inlägg att det bar det bästa någon skrivit. Ni verkar känna varandra bra.

Experten.

Sluta lägg orden i munnen på mig. Att påstå att jag skulle tycka att det senaste årens satsning med utländska spelare skulle vara bättre är helt fel sett vad jag skrivit tidigare.

Att spelare ska åka tio mil enkelresa för att spela i föreningen tycker jag är fel och att låter en enskild person bestämma så mycket som Thern. Kunde lika gärna vara någon annan.

Spelarna är ju inte bättre än många av de andra yngre spelarna som finns i klubben eller har lämnat.

Återigen styrelsen ska ha den största av all kritik men också Thern för han borde vara mer rädd för det lokala. De lokala spelarna är lika bra som de andra om det finns en tydlig föreningside och den ska styrelsen ta fram.

Har ingen son som inte platsar så har inget som helst egenintresse i det här utan värna om närområdet och den lokala fotbollen.

Oavsett om du vill klanka ner på mig eller någon annan som skriver så har vi betydligt bättre varför det är som det är idag i Ifk för hade du haft en bättre insyn hade du aldrig försvarat hur det är.

Håller helt med Experten.
Det finns väl ingen som skulle bli lyckligare än alla vi som går och tittar på matcherna, men snälla snälla snälla Åskådare och Fotbollsprofessorn, ge mig (oss) Ett ENDAST ETT lokalt namn som Ifk har missat i sin scouting. ETT YNKA NAMN.

Åskådare. Svarar på ditt klagande och gnällande.

När hade IFK 9 av 18 spelare från de egna leden varav 7 från närområdet senast i matchtruppen? Det hade man senaste vinsten. Det kan vi tacka Thern för.

Att påstå att det är Thern som bestämmer är väll rätt patetiskt att skriva. Igen det finns väll en styrelse, ordförande och nu avgående sportchef som styrt och styr de senaste åren även när Thern inte var här. Eller har jag fel? Varför detta agg mot Thern som nu vågar satsa på de yngre?

Alla är vi måna om IFK. För dig måste man vara född i Värnamo eller bo ett visst antal km bestämt av någon för att kallas Värnamo spelare. Jag anser att kommer man in i en klubb vid 15-17 års ålder är man Värnamo fostrad oavsett antal km. Så säger även FIFA och SvFF med utbildningsbidrag etc. Vi lever i en global värld med många öppna gränser så jag ser inte problemet att ett fåtal duktiga spelare kommer till Värnamo med glädje energi och stolthet att få spela i IFK. Pratar fortfarande ett fåtal spelare.

Håller inte med att alla de yngre spelarna som finns i klubben är bättre än de som kommit in. Hade dom varit bättre är jag övertygad av att dom hade spelat högre upp. Varför spelar dom inte högre upp? Varför har inte tränare innan Thern lyft upp dom?
Ingen av de senaste tidens A-lagstränare efter Thern har lyft upp så många som man han gjort nu. Någonstans måste man börja och början är nu.

Jag håller helt och hållet med dig att det måste finnas en tydlig föreningside och det hoppas jag att det finns annars är det ju helt galet. Förmodar att styrelsen och sportchefen har en sådan som man delger resterande medlemmar, aktiva och föräldrar.

Klankar på ditt och fotbollsprofessorns gnällande och smutskastning av Thern och spelare födda X antal km längre bort än av du/ni tycker är acceptabelt. Han har gjort så mycket och verkligen sett till att Värnamo är på världskartan. Fostrat spelare som idag representerar vårt kära landslag. Svårt att bara neglera det tycker jag.

Jag försvarar inte varför det är som det är i IFK idag. Jag tycker bara det är synd att man ska kasta skit på Thern och spelare som tillför föreningen och som dessutom är stolta över att få representera IFK Värnamo.

Ni (du och din vän fotbollsprofessorn) har bättre insyn än mig hur menar du då?
Jag tror fortfarande att det finns något personligt med i leken både för dig och fotbollsprofessorn och det är därför ni har sådan ilska och bitterhet nu. Varför skulle man annars gnälla när 9 av 18 ur en matchtrupp är fostrade i IFK och 7 av 18 från Värnamo och närområdet. Seriöst när händ det senast? Varför gnälla nu? Svaret för mig är personliga skäl.

IGEN jag försvarar inte hur det är utan de felaktiga personangreppen.

Från sidan har jag haft och har fortfarande mycket bra insyn bland spelare och föräldrar i Herr, Dam och en massa ungdomslag. Din bild stämmer inte så bra med väldigt många andras. Som en förälder sa. Ska man inte tillåta tex ensamkommande barn eller nyinflyttade familjers barn spela i IFK för dom är inte födda här? Vart drar man gränsen och vem drar den? Det var frågor jag fick. Sedan att det söker sig spelare hit från andra delar av Sverige för att gå gymnasium och spela fotboll tycker de är fantastiskt kul att folk i Sverige tänker på lilla Värnamo. Det måste betyda att det bedrivs något bra i IFK. Snabba och enkla reflektioner jag fick efter det att jag läst vad ni skriver.
Det som stämmer och som väldigt många håller med om är din bild och kritik mot styrelsen eller ordförande och sportchef som suttit och bestämt på tok för länge.

Är man en äkta ifk-supporter så stöttar man sitt lag i med och motgång. På söndag är det hemmamatch mot fc Trollhättan!!!! Tror på en bra höst. Har fullt förtroende för Thern som tränare.
Slut upp och heja fram ditt lag!!!!!

Det är ju uppenbart att professorn visar vad han går för när han skall förklara att dom stora ligorna börjar nu o vi kan leka vidare i ankdammen……….har han verkligen upptäckt att det är sämre kvalitet på fotbollen i värnamo än i dom stora ligorna….
bitterhet ja de lyser ju klart men mest dumhet o okunskap.
Edvard har gjort 3 mål på 3 matcher nu och lyser klart som nästa talang som lämnar för allsvenskan. Framtaget av Thern innan semestern. Underbart för Anderstorp som han är kommen ifrån. Det kommer fler ja lovar.
Ifk och Thern gör ett bra jobb tillsammans med alla mindre klubbar i regionen skall vi till superettan igen.
Ja älskar livet i ankdammen där känner jag doften av gräs o svett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *