IFK-dam stod upp bra

Fotboll Jitex BK är suveräna serieledare i damettan och vinner allt. Därför var det ingen överraskning att de i dag också vann på Finnvedsvallen mot IFK Värnamo.

Kajsa Pruner belönades för sin insats  [20/20]

Faktum är att IFK stod upp och emot riktigt bra och höll 0–0 i en halvlek. Sedan tog Jitex ledningen, men det blev tre mål till. Alltså 0–4.

Jitex är en klassiker i svensk damfotboll och klubben tog sex SM-guld under 1970–1980-talen plus tre segrar i Svenska cupen. På senare år har Jitex åkt lite ”jojo” mellan elitettan och vanliga div 1. Den här säsongen är laget obesegrat, elva raka vinster och 42–6 i målskillnad.

När IFK gästade Mölndal i april vann Jitex med 8–0. Helt klart stod Värnamo inför en synnerligen tuff uppgift.

Men, IFK-tjejerna visade ingen större respekt även om det var Jitex som hade mest boll. Gästerna hade några halvchanser, men Kajsa Pruner i målet agerade med pondus och försvararna hjälpte också till. Offensivt tog det nästan 20 minuter innan IFK hade något.

Bästa chansen kom i 23:e minuten då Mona Chahrour rundade målvakten och ”lättade” bollen i stolpen. Mona hade också ett bra inlägg men Fanny Götesson hann inte fram i tid.

0–1 var man beredd anteckna i 38:e minuten. Då blev en Jitextspelare helt fri, men Kajsa Pruner reflexräddade. Puh…

Och, gästerna tryckte verkligen på sista fem minuter av första halvlek som blåstes av efter 46.12 och IFK kunde gå till paus i lika-läge, starkt jobbat.

Första läget i andra halvlek hade IFK då Mona Chahrour var loss men missade passningen i sidled till Götesson. I stället vände Jitex spelet och det blev 0–1 i minut 49.

IFK höll sedan jämna steg, men efter en timmas spel ökade Jitex på sin ledning via ett präktigt långskott. IFK hade svårt att få till något i offensiv väg, men i minut 78 skapades en hörna. Elin Fransson slog hörnan och det var lite kalabalik framför Jitexmålet.

Det såg ut att bli 0–2, men i allra sista ordinarie minuten kom 0–3 via ett självmål och på tilläggstid även 0–4.

– Inget att säga. Tycker vi stod upp bra och Jitex är ju ett riktigt bra lag, säger IFK:s tränare Patrick Schellhas, och konstaterar:

– Ska man göra mål på detta lag gäller att sätta sina chanser. Nu hade vi en boll i stolpen.

Men, i övrigt inte mycket mer. Totalt en klart godkänd prestation med extra plus till Kajsa Pruner i målet samt en hårt kämpande backlinje.

– Bara att ta med oss insatsen, men nu tar vi semester, säger Schellhas.

Matchfakta

IFK Värnamo–Jitex Mölndal BK

0–4 (0–0)

Mål: 0–1 (49) Nora Rönnfors, 0–2 (63) Julia Stahl, långskott, 0–3 (90) självmål, 0–4 (93) Marika Bergman Lundin.

Avslut på/i mål: 3–13 (1–7).

Avslut utanför/över: 2–12 (1–7).

Hörnor: 3–7 (2–4).

Varningar: Marika Bergman Lundin, J (53).

IFK:s lag: Kajsa Pruner– Ebba Nyberg, Olivia Lundstedt, Linnéa Aronsson, Felicia Schellhas– Linda Persson, Emilia Schellhas (67), Elin Fransson, Fanny Holmberg– Mona Chahrour, Fanny Götesson (57).

Avbytare: Alma Cedefors (57), Amanda Heiel (67), Emma Lorenzen.

Domare: Milan Djordjevic, Gislaved.