Fotboll

Hemmapremiär – äntligen

Fotboll Så är det – äntligen – dags. IFK Värnamo ska spela hemma på Finnvedsvallen och gästande lag i afton är Norrby IF från Borås.

Superettan 2018 har inte alls börjat som många tänkt och hoppats för IFK Värnamo. Till de fem första matcherna har laget fått åka buss, till Gävle, till Eskilstuna, till Landskrona och så två gånger till Borås – för avverka hemmamatcher.

Toppen av elände hade ju varit om IFK tvingats flytta även kvällens match. Då hade ju Norrby fått spela borta på sin hemmaarena(!).

– Vi är framme i omgång 6 och det är skönt att vi äntligen får spela på vår hemmaplan. Alla lag skapar ju en borg på sin hemmaarena, säger IFK-tränaren Roar Hansen.

Alla matcher är viktiga, inte minst kvällens drabbning. IFK är ju näst sist i tabellen med tre poäng och behöver en vinst.

Inte minst då lagets senaste match inte var någon höjdare. IFK stod inte att känna igen i Landskrona (förlust 0–2).

– Första gången jag var missnöjd med lagets sätt att spela. Vi använde inte mittfältet som vi ska. Vi måste tillbaka till grunderna. Landskrona fick också två enkla mål då vi sysslade med tokigheter.

 

Flera tillbaka

Nere i Landskrona strulade det också med laget. Nyförvärvet Darwin Jones kom inte med på grund av en skada.

– Och, han behöver en vecka till, inflikar Hansen.

Backen York Rafael kände sig inte bra i bussen, blev sämre på uppvärmingen och fick ”kasta in handduken”. Med i Landskrona var heller inte Archford Gutu.

– York är tillbaka men inte Gutu.

Tillbaka är också mittfältaren Alexander Achinioti Jönsson, som missat de två senaste matcherna. Att ”AJ” är tillbaka känns riktigt bra.

– Ja, det är skönt då han är en tuff spelare och Norrby är ett fysiskt lag.

• Flera nyheter i truppen?

– Victor Christiansson gör debut genom att vara med i truppen. Däremot råkade Lumala Abdu ut för något i sista minuten av gårdagens träning och får vila, avslöjar Roar.

IFK och Norrby har redan mötts en gång i år. Det var i Svenska cupen på Ljusseveka då IFK vann med 1–0. Boråslaget har i år förstärkt med Lars Nilsson, starkt namn i Elsborg i många år, och fjolårets skyttekung Richard Yarsuvat som då lirade i Dalkurd.

• Vad säger du om Norrby?

– Dessutom har de Nicklas Savolainen och är ett lag med spetskvalité. Norrby är ett lurigt lag och stämmer det för dem är de jobbiga att möta.

Så är det, men när IFK nu efter många sorger och bedrövelser får spela på Finnvedsvallen lär de vit-blå vara extra taggade.

• Till sist Roar, kan du avslöja startelvan?

– Visst kan jag det, säger den trygge skåningen.

Det tackar vi extra för då de senaste årens IFK-tränare inte släppt laget förrän en timme innan avspark.

Så, här är IFK:s startelva: Tobias Andersson– Jon Birkfeldt, Johan Andersson, Tyler Lissette, Freddy Winst– Alexander Achinioti Jönsson, Predrag Randelovic, Daniel Ask– Alexander Henningsson, Pär Cederqvist, Max Olsson.

 

Fakta inför matchen

Lagens tabellplaceringar: 9) Norrby, 7 poäng (7–7), 15) IFK, 4 (4–10).

IFK:s matcher: Landskrona (b) 0–2, Varberg (h=Borås) 2–0, Athletic Eskilstuna (b) 0–4, GAIS (h=Borås) 1–2, Gefle (b) 1–2.

Norrbys matcher: Jönköping Södra (h) 1–2, Gefle (h) 0–2, Halmstad (b) 2–0, Varberg (h) 2–1, Frej Täby (b) 2–2.

Tidigare möten i superettan: 2017: V–N 1–2, N–V 2–3.

Senaste mötet: 180303 Svenska cupen, IFK–Norrby 1–0 (målskytt Daniel Ask).

Skytteligan: IFK: Alexander Henningsson 2. Norrby: Richard Yarsuvat 2.

IFK:s varningsliga: Freddy Winst 2 samt 7 spelare med 1.

Avstängd spelare: Jonathan Azulay, Norrby.

Domare: Antti Kanerva, Olofstorp (IFK:s meste domare i superettan som dömt 24 matcher där IFK vunnit 11, kryssat i 6 och förlorat 7, målskillnad 37–31).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *