Fotboll

HBK nästa för IFK

Fotboll Fem matcher kvar i superettan och för IFK Värnamo handlar det i morgon om Halmstads BK på Örjan vall. – Som jag sagt tidigare måste vi gilla läget, understryker tränaren Roar Hansen.

Efter de sura nederlagen mot Degerfors och Norrby var insatsen i måndags mot AFC Eskilstuna ett stort steg åt rätt håll. Visserligen bara en poäng via 0–0, men sett till chanser låg IFK närmast de tre poängen. Och, insatsen var helgjuten och det ger hopp inför de återstående matcherna.

IFK är på 14:e plats, som innebär kval. Det är tre poäng och ett antal mål upp till Varberg, också på kvalplats, och fyra poäng upp till J-Södra ovanför strecket.

Halmstads BK är fyra i serien, tre poäng och tolv mål efter AFC som spelar borta mot Brage i kväll (fredag).

– Om AFC förlorar har HBK möjligheten att närma sig, konstaterar Hansen.

Självklart har Halmstad inte gett upp möjligheten att få kvala till allsvenskan och nog sved det i senaste matchen. Då förlorade HBK mot Norrby, som gjorde segermål i 93:e minuten.

– Vi har på våra sex sista matcher att möta ettan, tvåan, trean och fyran i serien. Vi inledde mot trean (0–0 hemma mot AFC) och möter nu fyran på bortaplan. En tuff uppgift, vi måste gilla läget, se möjligheterna och det gäller att prestera lite utöver det vanliga. Men, vi har visat att vi kan mot bra lag tidigare, påpekar Roar.

 

TVÅ IN – TVÅ UT

IFK gör två ändringar i truppen gentemot senast. Backen Jon Birkfeldt är tillbaka efter avstängning och det får till följd att Aldin Basic är utanför.

• Men, du har en ändring till:

– Isse (Ismail i efternamn) ut och in kommer Benjamin, avslöjar Roar.

Benjamin heter Lindblad i efternamn, är 19 år och forward. Det är första gången han finns i A-truppen.

• Hur är läget med Johan Andersson och Sameegh Doutie?

– Johan är fortfarande sjuk och ”Samme” tränar, men är inte med i morgon.

Avslutningsvis noteras att HBK har två spelare avstängda, lagkaptenen Peter Larsson samt Ivo Pekalski.

 

FAKTA INFÖR MATCHEN

Lagens tabellplaceringar: 4) Halmstad, 44 poäng (42–31), 14) IFK Värnamo, 23 (24–42).  

IFK:s fem senaste: AFC Eskilstuna (h) 0–0, Norrby (b) 1–2, Degerfors (h) 1–2, GAIS (b) 2–1, Varberg (b) 2–2, Öster (h) 1–0. 

Halmstads fem senaste: Norrby (b) 2–3, Landskrona (h) 2–1, GAIS (b) 2–1, Varberg (h) 1–1, Jönköping (h) 1–0.

Tidigare möten: Lagen har mötts 5 gånger i superettan, 2012–2018. IFK har vunnit 1, kryssat i 1 och förlorat 3 matcher. Totala målskillnaden är 9–16 ur IFK-ögon sett.

Senaste mötet: 20 maj i år, IFK–HBK 1–3.

Främsta målskyttar: HBK: Kosuke Kinoshita 12, Gabriel Gudmundsson 8, Johan Oremo 6. IFK: Pär Cederqvist 10, Fabio Gama dos Santos 3, Alexander Henningsson 2, Alexander Achinioti Jönsson 2. 

Avstängd denna match: Peter Larsson, HBK, Ivo Pekalski, do.

IFK-spelare med 2 eller 5) varningar:  Lumala Abdu, Viktor Einarsson, Alexander Achinioti Jönsson, Claudio Perez. 

Domare: Mirza Kazic, Malmö (som dömt IFK 3 gånger i superettan 2017–2018, och där IFK spelat oavgjort i 1 och förlorat 2).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *