Fotboll

Fotboll från förr till nu

Fotboll Fotbolls-VM som inleds i dag är något som kommer att överskugga det mesta framöver och vi kommer att presentera ett större antal artiklar från fotbollens historia fram till pågående VM.

Frimärken från Monaco som visar fotboll förr i tiden

Vi använder bland annat  frimärken, vykort och samlarbilder.

Just i dag den 14 juni 2018 inleds VM i Moskva med matchen Ryssland – Saudiarabien. Sverige går in i turneringen på måndag den 18 juni när man möter Sydkorea. Vi finns då på plats för att presentera ett reportage.

Vi klipper och klistrar nedan lite ur Wikipedia:

Det är inte med säkerhet känt var fotboll ursprungligen kommer ifrån. Den äldsta dokumenterade formen av fotboll kommer från de stridande staternas tid i Kina (400-talet f.Kr. till 221 f.Kr.) och enligt Fifa – det internationella fotbollsförbundet – är det kineserna som ”uppfunnit” fotbollsspelet.[ På den tiden spelade man, som idag, i två lag och hade två mål (nät uppspända mellan bambustänger). Bollen var tillverkad av läder och fylld med fjädrar. Spelet, på kinesiska kallat cùjú, blev efterhand mycket populärt. Även kvinnor utövade spelet och det fanns också många professionella spelare. Cuju fortsatte att praktiseras ända fram till Mingdynastins (1368–1644) tid då det i sin dåvarande form successivt dog ut.

Det finns fotbollsälskare över hela världen som i Tyskland – alltid en av favoriterna av VM-titeln

Snarlika spel spelades även i Kinas grannländer. I Japan, där det kallas kemari, var spelet mycket populärt under Heian-tiden och har återupplivats under modern tid. Till skillnad från cuju och modern fotboll går kemari inte ut på att sparka in bollen i motståndarens mål, utan målet är endast att hålla bollen i luften.

Fotbollsliknande spel förekom även i Centralamerika under Mayatiden (cirka 300–900 e kr) och aztekerna (1300–1500-talet). Spelet som aztekerna utövades spelades framförallt i samband med religiösa högtider och var bokstavligt talat på liv och död – medlemmarna i laget som förlorade offrades till gudarna.

Att kung Filip den långe utfärdade ett förbud mot fotboll visar att sporten förekom i Frankrike, under 1300-talet. Även i Italien, speciellt i Florens, har fotboll spelats länge. Under 1400-talet utövades sporten på en plan med ungefär samma mått som man har idag. Spelarna var indelade i två lag och spelet gick ut på att få bollen över motståndarens kortlinje, mål förekom ej. Spelets namn i Florens var calcio vilket för övrigt fortfarande är benämningen på den moderna fotbollen i Italien.

I England, liksom i Frankrike försökte myndigheterna förbjuda spelet under 1300-talet. I det här fallet var det Edvard III som utfärdade förbudet med motiveringen att allmänheten istället skulle ägna sig åt bågskyttet. Såväl i Frankrike som England hade myndigheterna inte makt nog att i praktiken kunna genomdriva förbuden.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *