Fotboll

Derby med två formstarka lag

Fotboll Starkt självförtroende, stålande form, utmärkta resultat är något som stämmer in på måndagens derbykombattanter. IFK Värnamo tar emot Östers IF på Finnvedsvallen i en synnerligen spännande match.

Det är tre och en halv månad sedan Öster och IFK möttes i Växjö och spelade 0–0. För IFK var det med mersmak, men efter den matchen gick det troll i IFK-maskineriet. Laget förlorade åtta matcher i rad.

För Öster gick det inte lika illa, men Växjölaget hade länge en tung period.

Om det var mycket moll i våras är det just nu mycket dur. Öster kommer till Finnvedsvallen med åtta seriematcher i rad utan nederlag och 19–5 i mål. I fem av de åtta matcherna har de röd-blå hållit nollan och de har häng på allsvensk kvalplats.

IFK:s facit skäms heller inte för sig. Fyra raka seriematcher utan förlust, plus vinst i cupmatchen i torsdags och i träningsmötet mot Falkenberg inför omstarten.

Förutsättningarna inför måndagens derby är bästa tänkbara. Båda lagen kan vinna, båda kan förlora, men kanske ligger oavgjort än en gång närmast…

 

NETHINO UT – WINST UT

IFK:s tränare Roar Hansen är ganska förtegen inför den här matchen. Inte alls förvånande, ty här vill inget av lagen avslöja något i förväg.

Klart är dock att en spelare från senaste drabbningen inte finns med i IFK-truppen. Plus att en som inte var med senast återkommer.

– Nethino ut och Winst in, förtydligar Hansen.

Brassen Evaldo Nethino fick två gula kort mot Örgryte och blev utvisad. Han är därmed avstängd mot Öster. Avstängd mot ÖIS var Freddy Winst, men han är alltså tillbaka nu.

Gissningsvis tar Freddy den lucka Nethino lämnat.

– Vi har några med lite småskavanker, säger Roar.

• Hur gick det med Sameegh Doutie som fick hoppa av senast?

– Han har tränat lite lätt, så vi får se.

• Och, hur mår målvakten Joakim Wulffs fot?

– Han är tillbaka i träning.

• Vad kan du säga inför matchen?

– Det finns många yttre förutsättningar som att det är Öster vi ska möta, att det är derby, att det lär komma mycket folk (det är ju gratis inträde, red:s anm.) så allt detta innebär extra krydda över matchen.

• Men?

– Vi ser denna match som en av de andra och vi fokuserar och koncentrerar oss på matchen för att prestera och utvecklas ytterligare. Och, det krävs hårt jobb, poängterar IFK-tränaren.

FAKTA INFÖR MATCHEN

Lagens tabellplaceringar: 6) Öster 31 poäng (32–25), 15) IFK Värnamo, 15 (17–35).

IFK-facit efter semestern: Assyriska BK (b, Svenska cupen) 5–0, Örgryte (h) 2–1, Jönköping Södra (b) 3–1, Landskrona (h) 1–1, Brage (b) 1–0. 

Östers facit efter semestern: Skövde AIK (b, Svenska cupen) 3–0, Frej Täby (h) 2–0, Brage (b) 4–0, Varberg (h) 1–1, Norrby (b) 2–0. 

Tidigare möten: Lagen har mötts 9 gånger i superettan, 2011–2018. IFK har vunnit 3, kryssat i 3 och förlorat 3 matcher. IFK:s tre förluster var de tre första mötena, 2011–2012.

Senaste mötet: 13 maj, Öster–IFK 0–0.

Främsta målskyttar: IFK: Pär Cederqvist 9, Alexander Henningsson 2, Alexander Achinioti Jönsson 2. Öster: Dragan Kapcevic 7, David Johannesson 6, Liridon Silka 4, Simon Helg 4.

Avstängd denna match:  IFK: Evaldo Nethino.

IFK-spelare med 2 varningar: Jon Birkfeldt, Viktor Einarsson.

Domare: Johan Krantz, Uppsala (som dömt IFK 10 gånger i superettan, 2015–2017. IFK har vunnit 5 matcher, kryssat i 2 och förlorat 3).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *