Bildextra: IFK nu sex poäng före tvåan

Fotboll Vi har direktrapporterat från mötet IFK Värnamo - Västerås som slutade 3–2 (3–1). Uppdaterat med text och bilder

På läktaren  [23/23]

IFK hade en bra inledning som heter duga men ser man till matchen som helhet så kom IFK undan med blotta förskräckelsen. Västerås grämer sig nog ordentligt över missad straffspark och boll på mållinjen som rensades i sista momentet av IFK-försvarare.
Lite av behållningen var det fina samspelet två gånger Oscar emellan, Uddenäs och Johansson.
– Ja, samspelet stämmer bra, säger Oscar Johansson.
Han tyckte ändå inte att det var en bra insats:
– Nej, vi kom inte upp i riktig nivå. Västerås var en bra motståndare, säger han.

Tränarkommentarer

– Vi driver andra halvlek, säger Västerås tränare Kalle Karlsson.

IFK-tränaren Robin Asterhed var nöjd med spelet långa stunder och han berömmer även Västerås som då och då var väldigt bra.
– I första halvlek fick vi ytor då de pressade högt, säger Robin.

– Västerås har många skickliga spelare och deras inlägg i andra halvlek var farliga. Hugo Andersson räddade på mållinjen två gånger, berömmer IFK-tränaren.

Robin har koll på det mesta men inte att vi berättar om hur avståndet är ned till de närmast efterföljande lagen.
När vi berättar så blir svaret:
– Ja, det är ju bra för oss.

Nio poäng till fyran

Sammantaget sett till målchanser var det 11–11 med 7–4 i skott på mål för IFK.

IFK rycker nu ytterligare i tabellen och är sex poäng före tvåan Helsingborg och trean Sundsvall. Sundsvall har en match mindre spelad. Ned till fyran Landskrona är det hela nio poäng.

När serien är slutspelad går de två första lagen direkt till allsvenskan och trean får kvalspela mot det tredje sista laget i allsvenskan.

Det är sju matcher kvar att spela och mycket kan hända.

82.40 Nick över IFK-målet

80.50 Kalabalik vid IFK-målet och nära kvittering. Blir hörnspark som nickas utanför mål

78.20 Hörnspark för IFK som följs av skott strax utanför ena stolpen

77.35 Fin IFK-chans som räddas

76.10 Hörnspark för Västerås som ligger på för kvittering

74.40 IFK-byte: Moses ut Becirovic in

73.45 Reducering för gästerna. Nu står det 3–2

73.00 IFK-frispark strax utanför målet

69.00 Mycket spel på mittplan nu. IFK söker ofta Christian Moses i kontringsspelet

64.55 Hörnspark för Västerås

60.55 Frispark Västerås som lyfts in men som nickas över IFK-målet

59.10 Hörnspark för IFK. Följs av skott mot mål som räddas enkelt av målvakten

55.20 Hörnspark för IFK som läggs av Oscar Johansson.

52.50 Varning IFK: William Kenndal

50.35 Varning IFK: Hugo Andersson med frispark i bra läge för Västerås. Skottet högt över mål

46.00 Västerås i anfall som slutar i skott som blockeras av IFK-försvarare

Klockan 20.06 Andra halvlek inleds med ledning 3–1 för IFK.

Här finns tabellen för superettan (länk)

Då har vi halvtidsvila med 3–1 för IFK som noterat 7–1 i skott mot mål. Hörnstatistiken är 6–0 för IFK.

49.45 Straffsparken slås högt, högt över mål

48.45 Straffspark för Västerås. Kändes ganska tveksamt

46.10 3–1 genom Christian Moses mot en Västeråsmålvakt som är för osnabb i kamp om bollen

45.00 Tilläggstid minst fem minuter

44.00 Västerås har lyft sig och haft mycket bollinnehav de senaste minuterna

38.06 Kanonskott från långt håll och Västerås reducerar  genom Olle Edlund

37.00 IFK-försvararna är som iglar på sina motståndare

36.15 Västerås hoppades på straffspark men målvakten slog ut med händerna

33.20  IFK i snabb kontring – blir hörnspark som landar vid bortre stolproten men inget mål

31.05 Nu läggs hörnsparken

25.30 Västeråsmålvakten räddar till hörnspark och verkar samtidigt ha skadat sig. Målvakten ligger efter två minuter fortfarande ned och bärs ut på bår efter ytterligare en minut

23.50 IFK i fint anfall – blir hörnspark

21.00 Lite jämnare spel de senaste minuterna. Västerås till och med i anfall

17.00 Stenhårt skott från Wenderson i ribbans överkant

16.25 Uddenäs igen i fint anfall – blir hörnspark

14.30 Där var vi nära att notera 3–0 efter flygande anfall  men målvakten fick en hand på bollen och räddade målet från påhälsning

12.40 2–0 för IFK. Uddenäs låg bakom målet med fina dribblingar och en friställd Oscar Johansson bara tackade och tog emot

10.45 1–0 för IFK efter snyggt inspel från högerkanten av Oscar Johansson. Mål av Oscar Uddenäs

07.50 Nytt fint anfall och nära, nära mål men hörnspark för IFK

06.10 Snabbt IFK-anfall – hörnspark. avslutas med ”målvaktspassning” från en hemmaspelare

05.00 Västerås har ägt boll så här långt

01.00 Skott högt över från långt håll – Västerås

Klockan 19.00. Där är matchen igång

13 reaktioner på Bildextra: IFK nu sex poäng före tvåan

Fakta. Filip Ericsson har spelat 7 matcher för IFK denna säsong i superettan: 5 segrar, 1 x, samt 1 förlust. Totalt har IFK tagit 16 av 21 möjliga poäng i de matcher som Filip E har stått. Ett mycket bra facit för IFK.
IFK har 2 bra målvakter. Gnäll inte på dem. stötta dem, Bägge behövs. Heja IFK.
Nu fokuserar vi på Vasalund oavsett vem som står i målet.

Ej familj eller närmsta vänkretsen. Tyckte det bara var tråkigt skrivit. Hade varit lika tråkigt oavsett vem som. Har varit med på Bönas tid och långt dessförinnan.

Håller med insändaren På Plats. Tycker det är oerhört tråkigt att man klagar på Filip. Ingen skriver att Moses var dålig när han bommade friläget eller när Freddy totalmissade en fin hörnvariant. Båda målvakterna i truppen är jättebra. Bra på olika saker också. Men det jag reagerar mest på är att du skriver att han har en konstig attityd. Jag känner Filip sedan gammalt och det är en kanonkille som är väldigt seriös med sin fotboll. Tråkigt att läsa sådant. Vi ska heja fram våra grabbar inte klaga på dem. Alla har rätt att göra misstag men det märks alltid mer på en målvakt.
Vi tar tre pinnar och ska vara nöjda med det.
Heja IFK ⚽⚽⚽

Det är bra om du skriver vem du syftar på när du skriver ”du”. Jag har ingen aning om Filips personlighet och kan enbart kommentera vad som sker framför mina ögon.
Om någon inte ser vad jag ser under matchen mellan IFK och VSK, så beror det endera på att man har skygglappar eller att man tittat på en annan match.
Ett tredje alternativ är att man tillhör familjen eller den närmaste vänkretsen.
För de som hängt med ett tag fanns Böna i målet förr och jag tror att han är kortare än Filip, men likafullt gjorde han mängder av utrusningar i målområdet och boxade bort bollar.
Det handlar naturligtvis om självförtroende när du möter anfallare som är mer än 190 centimeter i längd.
Som gammal fotbollsspelare och back vet jag hur synergin blir lidande om samspelet inte fungerar fullt ut.
Nog om detta. Oavsett vem som står i målet, så är IFK det bästa laget i superettan.

Tråkigt att observanten alltid klagar på alla utan Belarusien i mål. När han gjorde misstag var det alltid ok. Filips klass med fötterna kommer aldrig Belarusien upp i. Sedan tycker jag att hela laget tappade i andra halvlek inte var bra. Då kan man inte skylla på målvakten. Alla gjorde en bra match. Eller ska vi börja klaga på första halvlek och alla missar som borde vara mål. Det kommer sämre halvlekar och det är inte en enskild spelare som gör det. Alla är delaktiga i ett lag även avbytare och tränare.

Ojdå. Vad jag vet så har ”Belarusiern” stått för tre misstag som renderat i baklängesmål och det senaste mot Öster var del i en förlust. Men, hur många gånger har inte hans räddningar gett oss tre poäng?
Det går inte att snacka bort hans överlägsna räckvidd, vilket gör att han dominerar luftrummet. Att Filip har bättre fötter står utom all tvivel, men det finns en anledning till att tränarduon ser Pilip som förstemålvakt.

Spelade ut motståndarna i första och blev själva utspelade i andra. Två insläppta per match
kommer inte att hålla så det vill till att man ger 100 procent per match, annars slutar man fyra-femma.

Jag håller med observansen i allt.
Filip E känns tyvärr väldigt osäker.
Har ju inte spelat så mycket så kanske inte så konstigt. Tycker dock han har en konstig attityd, i sitt uppträdande. Nu gick det vägen och vi hade helt klart mycket tur idag.
Uddenäs är ju galet bra i första.
Men har de inte hjärtmedicin i kiosken till nästa match då dör jag.

Filip Eriksson ska vara mycket lycklig i denna stund. Så många misstag och felbedömningar är inte vanligt och tack till Hugo och övriga i backlinjen som räddade Filip vid ett antal tillfällen. Alla kan ha en dålig dag, men huvudproblemet är att Filip inte äger sitt område och stannar på mållinjen eller ger sig ut på utflykter som han inte behärskar.
Hoppas och tror att Vaitsiakhovich är tillbaka mot Vasalund, som kommer att vara taggad efter förlusten i dag.
Det positiva är att vi har spelare som kan göra det där lilla extra, trots att spelet inte kommer upp normal standard. Oscar x 2 är besvärliga för motståndarna och kommer att fortsätta leverera mål och assist.
Det finns mycket att säga om dagens prestation, men det viktiga är att vi tog 3 pinnar till och drar ifrån i toppen.
Med Victor Eriksson och Pilip tillbaka till mötet mot Vasalund tror jag på ny seger.
Heja IFK.

Obegriplig match med suverän 1:a halvlek som lika gärna kunde slutat 5-1, följt av en 2:a som var rent usel egentligen. Återigen visar Victor L att han är ett orosmoment vad han än gör, Filip E i målet, nja 2:a målet är hans. VSK kunde lika gärna vunnit – straffmiss, räddning på mållinjen – måste kännas bittert. IFK kommer att ta steget upp, det tror jag verkligen, men det krävs jobb i 90 minuter i varje match.