Anvegård i landslagsseger

Fotboll Det blev 2–0 för Sverige i landskampen mot Österrike och Anna Anvegård var en av spelarna.

Sofia Jakobsson. Foto: Svenska Fotbollförbundet

Anna Anvegård var med från start och spelade ända fram till 2–0-målet som kom efter 87 minuter. Sofia Jakobsson hade gjort 1–0 efter 58 minuter och tvåan kom genom Nathalie Björn.

Det hela handlade om en träningslandskamp inför stundande VM-kval.

För Sofia Jakobsson var det lite speciellt, mål i hennes 100:e landskamp.

Det var mest bollinnehav för Sverige in den första halvleken, men utan att skapa några öppna målchanser. Österrike backade hem och var sedan vid flera tillfällen farliga i omställningar där man också skapade halvlekens två bästa målchanser.

Österrikiska veteranen Nina Burger spelade sin 109:e och sista landskamp och hyllades både före matchen och när hon byttes ut efter 25 minuters spel. Medan hon var kvar på planen var hon nära att ge Österrike ledningen i den tionde minuten.
Sarah Zadrazil vände bort Linda Sembrant vid kortlinjen och spelade sedan in snett-inåt-bakåt till Burger som dock bredsida bollen utanför bortre stolpen.

I 38:e minuten kunde Österrike sedan utnyttja en svag svensk spelvändning och i omställningen fick Burgers ersättare Nicole Billa ett fint läge, men sköt även hon utanför.

Bättre svensk beslutsamhet och fart i andra halvlek och även tendenser till bättre konstruktivitet i passningsspelet. Lina Hurtig och Nathalie Björn kom in direkt efter paus i stället för Caroline Seger och Kosovare Asllani. Hurtig var inblandad i flera bara sekvenser. Dels kunde hon ha fått straff när hon togs hårt vid kortlinjen när hon utmanade en österrikisk back, dels när hon satte igång det dittills bästa svenska anfallet i 56:e minuten där till slut Anna Anvegård avslutade, men där Manuel Zinsberger kunde rädda bekvämt.

Kort därefter kom det Sveriges 1-0-mål. Nilla Fischer slog en lång boll bakom österrikisk backlinje som Sofia Jakobsson, 100:e landskampen idag, var klart först på. Zinsberger rusade ut, missade bollen och när sedan Verena Aschauer skulle försöka rensa var Jakobsson tätt på och kunde blockera in bollen i det öppna målet.

Efter en spelad timme kom ett nytt svenskt dubbelbyte. Madelen Janogy och Julia Zigotti-Olme in, Olivia Schough och Hanna Folkesson ut.
Precis som i första halvlek fortsatte Sverige att föra spelet och i takt med att österrikiskorna mattades blev ytorna större och man fick
lättare att skapa lägen.

Madelen Janogy visade både energi och initiativ under sin halvtimme på planen och kom till två heta chanser. Vid båda tillfällena vände hon elegant bort sin motståndare, men vid första läget träffade hon stolpen och vid andra tillfället sköt hon över.

Nathalie Björn var den som till slut satte svenskt 2-0 efter att Hurtig, återigen konstruktiv, spelat in bollen i straffområdet från vänsterkanten. Österrikiskorna rensade inte bättre än rakt ut till Björn som från straffområdeslinjen behärskat tryckte in bollen invid stolpen.

Undantaget de sista 20-25 minuterna då flera av inhopparna visade att de vill vara med på allvar går matchen inte till historien som den mest sprakande landskampen. Det kanske inte var helt oväntat med tanke på all uppladdning inför lördagens folkfest mot Tyskland på Friends Arena och i ljuset av att det är premiär i Dallasvenskan till helgen, men det finns fortfarande en del för Sverige att jobba med. Gott då att de inhemska spelarna ännu inte är inne i säsong på allvar i sina klubblag.