Amanda Heiel segerskytt

Fotboll IFK Värnamo hade 2–0 i damettan mot Bergdalens IK som hämtade upp underläget. Då klev Amanda Heiel in i huvudrollen, gjorde 3–2 och blev segerskytt.

1-0 målet firas.  [1/22]

Linda Persson rundar målvakten och sätter 2-0.  [2/22]

Amanda Heiel få på ett tungt skott som betyder 3-2 och vinst för IFK Värnamo.  [3/22]

[22/22]

Därmed tog IFK tre viktiga poäng och passerade också Bergdalen i tabellen.

– Ja, det var en viktig seger och skönt inför tre veckors uppehåll, säger tränaren Patrick Schellhas.

IFK mot Bergdalen från Borås brukar innebära täta, jämna och även målrika drabbningar. Dagens möte på Ljussevekas utmärkta gräsplan blev inget undantag.

Bergdalen inledde vassast och hade två avslut som Elvira Jönsson i IFK-målet tvingades tippa till hörnor. Sedan var det IFK för ”hela slanten” och laget gjorde en av säsongens bästa halvlekar.

– Första halvlek var helt enligt planerna, med bra balans och rörlighet, menar Schellhas.

Efter gästernas inledande anstormning radade IFK upp chanser och ledningsmålet kom i 11:e minuten genom Linda Persson, som fick på en hög volleyträff rakt upp i nätmaskorna. Linda hade några minuter därefter ett bra avslut som landade i överliggaren. Hon fortsatte med att servera Elin Fransson som sköt – i ribban!

Show Linda Persson var inte slut. På perfekt pass från Fanny Götesson rundade IFK-tian målvakten och rullade rutinerat in 2–0 och då var matchen 24 minuter gammal.

Fick för stor respekt

Bergdalen tränas av förra landslagsspelaren och allsvenska skyttedrottningen Linnea Liljegärd. Hon bytte in sig själv i andra halvlek och matchbilden vände totalt.

–Vi hade lite för stor respekt för Liljegärd och föll tillbaka i vårt spel, konstaterade Schellhas.

Bergdalen tog alltså över och i 52:a minuten kom reduceringen på nick. Tio minuter senare kom också 2–2.

Då var IFK i brygga. Amanda Heiel, som var en av lagets absolut bästa aktörer, är inte känd som målskytt. I dag tog hon chansen och så bra hon gjorde det. Hon hade ingen att spela till utan satsade på skott. Ett högt sådant, och bollen seglade över målvakten och 3–2 var ett faktum.

Sedan handlade det mest om att kriga loppet ut och det var först på övertid det hettade till. Bergdalen fick ett jätteläge, men avslutande nick mot i stort öppet mål seglade i stället över ribban.

– Vi hade lite flyt, men i stort var vi värda segern, ansåg IFK-tränaren.

Absolut och hundratalet åskådare bjöds bra underhållning med friska takter och aggressivt agerande. Amanda Heiel är nämnd och stor del i segern ska också tillskrivas målvakten Elvira Jönsson.

Så här i semestertider saknades ett antal ordinarie spelare, men de som fick chansen att ersätta tog den. Som Alma Ingelsten och redan rosade Heiel.

Matchfakta

Dan 1 Mellersta Götaland

IFK Värnamo–Bergdalens IK

3–2 (2–0)

Mål: 1–0 (11) Linda Persson, 2–0 (24) Linda Persson (Fanny Götesson), 2–1 (52) Tove Lorén, 2–2 (62) Tove Lorén, 3–2 (64) Amanda Heiel.

Avslut på mål: 7–8 (5–3).

Avslut totalt: 10–19 (6–7).

Hörnor: 4–9 (4–3).

Varningar: inga.

IFK:s lag: Elvira Jönsson– Fanny Trehag (56), Emma Albertsson, Linnéa Aronsson, Alma Ingelsten– Fanny Holmberg, Elin Fransson, Amanda Heiel– Fanny Götesson (84), Sefika Muratovic, Linda Persson.

Avbytare: Olivia Montero (56), Tilde Johansson (84), Alma Cedefors.

Domare: Elin Pettersson, Alvesta.