Nyheter

Vill utveckla lekplats – så svarar kommunen

Nyheter En kommuninvånare vill att kommunen utvecklar lekplatsen på Skördevägen. Nu har teknik- och fritidsförvaltningen utrett frågan.

En kommuninvånare vill att kommunen utvecklar lekplatsen på Skördevägen. Nu har teknik- och fritidsförvaltningen utrett frågan. Bild: David Alin

Initiativtagaren önskade i ett medborgarinitiativ att lekplatsen vid Skördevägen förses med mer lekplatsutrustning för att uppmuntra till mer utevistelse och rörelse för barnens folkhälsa.

Medborgarinitiativet var aktivt för omröstning under sommaren 2022 och förslaget stöddes av 105 röstande med 20 skriftliga kommentarer, där alla var positiva till föreslagen åtgärd.

Kommunfullmäktiges ordförande överlämnade initiativet till teknik- och fritidsnämnden, som i sin tur gav teknik- och fritidsförvaltningen i uppdrag att utreda frågan. På teknik- och nämndens senaste sammanträde behandlades ärendet. Läs förvaltningens svar i sin helhet nedan:

Förvaltningen ser det som positivt att det finns en stor efterfrågan på utveckling av de allmänna parkerna och grönytorna i kommunen. Neutrala och kravlösa mötesplatser som är öppna för alla verkar både för integration och folkhälsa.

Lekplatser och lekplatsutrustning är väldigt dyrt i både inköp och underhåll, mycket kopplat till omfattande regelverk och lagstiftning. I Värnamo kommuns plan för grönstruktur finns en uppdelning mellan närparker och stadsdelsparker där närparken är den enkla parken närmast bostaden och stadsdelsparken har ett större upptagningsområde högre nyttjande och fler aktiviteter.

Skördevägen är av typen närpark /närlekplats och där är det svårt att göra stora investeringar då nyttjandet är relativt lågt i förhållande till stadsdelsparker. Detta betyder dock inte att parken inte kan utvecklas för att bli mer attraktiv och innehållsrik. När och om åtgärder för aktuell lekplats kan genomföras är i dagsläget osäkert eftersom det ingår i ett större planeringssammanhang.

Teknik- och fritidsnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att anse medborgarinitiativet som besvarat.

Taggar

Dela