Nyheter

Vill stänga ute vildsvin – golfklubb hoppas på bidrag 

Nyheter Bökande vildsvin och utdaterat bevattningssystem har fått Lanna golfklubb att agera. I dag behandlas föreningens bidragsansökan. 

Arkivfoto

Lanna Golfklubb har skickat in en bidragsansökan till kommunen med avsikten att bygga ett staket för att stänga ut vildsvin från banområdet och bygga ett nytt bevattningssystem. Kostnaden för nytt staket är enligt ansökan 36 000 kronor och ett nytt bevattningssystem beräknas kosta 100 000 kronor, varav föreningen ansöker om 86 985 kronor. Golfklubben har även sökt bidrag hos Norhedsstiftelsen för staketet och bevattningssystemet och väntar på besked om bidrag därifrån. I ansökan till pengar för bevattningssystemet till Norhedsstiftelsen har föreningen uppgett att de går in med 30 000 kronor i egen insats. 

Föreningen uppger i sin ansökan om bidrag till staket att vildsvin har orsakat stora skador på den mindre ”pay and play- banan” och på den stora golfbanan under hösten 2020. Föreningen räknar med att återställa banan med ideella krafter och också att sätta upp ett staket, men ansöker om bidrag till själva staketet. Kostnaderna för ett staket skulle påverka föreningens ekonomi och påverka den idrottsliga verksamheten. Föreningen uppger att golfbanan har ett stort upptagningsområde och att många som inte annars spelar golf har spelat på ”pay and play-banan”, särskilt under pandemin. 

Föreningen uppger i sin ansökan om bidrag till bevattningssystem att det bevattningssystem som installerades på 1990-talet inte längre fungerar som det ska och att det inte finns några reservdelar till det. Tekniska förvaltningen informerar om att bevattning numera bör styras via fiber. Föreningen skriver att bevattning är helt nödvändigt på golfbanor. Skulle bevattningen inte fungera, förstörs greenerna helt och tar väldigt lång tid att reparera. 

Fritidsavdelningen konstaterar att Lanna Golfklubb inte har erhållit några extra bidrag till sin verksamhet på många år och att föreningen har en barn- och ungdomsverksamhet. Fritidsförvaltningen bedömer det som det är rimliga åtgärder som föreningen har ansökt om bidrag till. De ser att vildsvin är ett stort problem för golfklubbarna, eftersom de gör stor åverkan på golfbanorna och att bevattning bedöms också vara nödvändigt. Däremot gör fritidsavdelningen bedömningen att en stor del av kostnaden består i att installera ett system som styrs med fiber och det hade troligen gått att få ett billigare manuellt system. Förvaltningens bedömer det som rimligt att bevilja golfklubben en del av deras sökta belopp. 

Fritidsavdelningen föreslår att föreningen beviljas hälften av det sökta beloppet för staket, 9 000 kronor, och hälften av de 30 000 kronor som föreningen uppgett som egen insats i ansökan till Norhedsstiftelsen, 15 000 kronor för bevattningssystem. Om bidrag till staket beviljas från Norhedsstiftelsen med mer än 27 000 kronor ska föreningen återbetala det belopp som överstiger 27 000 kronor. 

På tekniska utskottets sammanträde diskuteras ärendet. Tekniska förvaltningen har föreslagit tekniska utskottet besluta att bevilja Lanna Golfklubb ett extra bidrag med maximalt 9 000 kronor till staket och maximalt 15 000 kronor till bevattningssystem. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Vill stänga ute vildsvin – golfklubb hoppas på bidrag 

Det blir så när arrendepriser har ökat. Sänk priset så blir det mer jaktaktivitet runtom. Då minskar riskerna till skador av exempelvis vildsvin

Kommentarsfunktionen är stängd