Nyheter

Vill inrätta en kulturbuss

Nyheter Nu till helgen invigs Gummifabriken i Värnamo. Med ett koncept där kulturen, näringslivet och  akademins samspel är de tre viktigaste hörnstenarna i verksamheten.

– Det är en fråga om rättvisa, att alla i kommunen ska kunna nås av kulturen. säger socialdemokraterna Ulla Gradeen och Azra Muranovic.   [1/2]

Ulla Gradeen och Azra Muranovic vill att Gummifabrikens kulturliv ska spridas till hela kommunen. Genom inrättandet av en kulturbuss.  [2/2]

Ett koncept som Socialdemokraterna i Värnamo tycker är mycket lyckat. Så pass lyckat att de nu vill sprida konceptet till övriga kommunen. I en motion som överlämnas till kommunfullmäktige i samband med morgondagens möte så kräver partiet att det inrättas en kulturbuss. En buss som ska arbeta ungefär som bokbussen, fast med inriktning på övrig kultur.

– Det kommer bli väldigt mycket kultur här på Gummifabriken.
– Vi i Socialdemokraterna tycker det är viktigt att invånarna i hela kommunen får ta del av den kulturen, säger kommunalrådet Ulla Gradeen (S).
Hon  får medhåll av partikamraten Azra Muranovic, som är tänkt att ta över Gradeens politiska roll efter valet.
– Det är absolut en rättvisefråga, att alla i kommunen får ta del av kulturen.
– Då tycker vi att en kulturbuss är en bra lösning.

Partiet avsatte en hel del pengar till Kulturskolan i sitt budgetförslag i våras. Men partiets budgetförslag röstades ner av Alliansen.
Nu vill Socialdemokraterna ändå att det satsas pengar på en kulturbuss.
– Det är klart att det kommer att kosta några miljoner, men det kommer vara väldigt väl använda pengar, fortsätter Gradeen.

För att beskriva lite mer målande hur de vill sprida kulturen i kommunen säger Ulla Gradeen:
– Tänk dig att man stoppar ner Gummifabrikens tre hörnstenar, kultur, näringsliv och akademin i en stor vattenpöl.
– Hoppar man i den pölen så skvätter det och vi vill att kulturen ska skvätta så den når ut till alla kommuninvånare, fortsätter Gradeen.

Som exempel på vad en kulturbuss skulle kunna användas till nämnder duon alla musikaliska framträdande och teaterföreställningar som kommer att framträda på Gummifabriken. I deras vision ska exempelvis bussen kunna föra med sig teaterföreställningar eller göra skolteater ute i landsortsskolorna.
– Det viktigaste är att göra kulturen tillgänglig för alla, säger de båda.
Motionen överlämnas i morgon, sedan återstår det att se vad de övriga partierna har för åsikter om motionen.

Taggar

Dela