Nyheter

”Vill hjälpa kommunen att fortsätta växa”

Nyheter Hörle Herrgård & Skogar AB har planer på att omvandla ett markområde vid Fryele kvarn till bostadsområde och har skickat in en ansökan om planbesked till kommunen.

Hörle Herrgård & Skogar AB har planer på att omvandla ett markområde vid Fryele kvarn till bostadsområde och har skickat in en ansökan om planbesked till kommunen. Flygfoto: Hörle Herrgård & Skogar AB  [1/5]

Ritning över planförslaget. Ritning: Hörle Herrgård & Skogar AB  [2/5]

Den gemensamma ytan i mitten är tänkt att vara plats för eventuellt stall. Foto: Hörle Herrgård & Skogar AB  [3/5]

Exempelbild på hur stallbyggnaden kan se ut, från Bruksbalken i Hörle. Foto: Hörle Herrgård & Skogar AB  [4/5]

Exempelbild på hur ett hus på området kan se ut. Foto: Hörle Herrgård & Skogar AB  [5/5]

Hörle Herrgård & skogar AB, ägare av fastigheten Hörle 3:1, har under vintern och våren haft en dialog med Värnamo kommun angående planer och önskemål om att omvandla ett mindre område av bolagets markbestånd, 10 hektar, till ett bostadsområde vid Fryele kvarn. De har fått god hjälp på vägen av kommunens stadsarkitekt och har tillsammans enats om att nästa steg blir att pröva idén genom att skicka in en begäran om planbesked till kommunen.

”Som ägare av marken och delar av vattnet vid Fryele kvarn är vi väl medvetna om såväl naturvärden som kulturhistoriska värden i området och vi har av det skälet markområden på båda sidor om ”kvarnen” som är skyddade som naturvårdsskötselområden. Vidare har vi som ägare av Hörle Herrgård och dess verksamhet ett stort intresse och ansvar att försöka bidra till en växande landsbygd och en ökad attraktionskraft i vår del av kommunen. Vi vill ge möjligheten för människor att kunna leva i samspel med natur och djur i ett attraktivt ängslandskap i Värnamo kommun”, skriver bolaget i sin ansökan.

Vidare vill bolaget även erbjuda möjligheter till en cirkulär ekonomi i form av en frivillig samfällighet där man bland annat utgår från ett effektivt samägande och underhåll av vissa gemensamma resurser, så som stall, paddock och hästhagar, men även hästvagnar, utrustning och utbyte av tjänster inom samfälligheten. 

”Tanken bygger på att vi tillsammans med en byggnadsentreprenör skapar ett relativt exklusivt men ändå ekonomiskt smart så kallat ”livsstils”-förankrat bostadsområde, där till exempel hästägande och hästliv får stå i centrum. Exempelvis 12 tomter á cirka 2 000-5 000 kvadratmeter samt ett stort samfällighetsägt stall med gårdsplan, paddock och därtill ett par inhägnade ängar. Tanken är en tomt- och bebyggelsestruktur som följer de naturliga förutsättningarna i en lätt kuperad terräng och vissa inslag av befintliga träddungar”, skriver Hörle Herrgård & Skogar AB i sin ansökan. 

Bolaget ser goda förutsättningar för att anpassa ny bebyggelse vid Fryele kvarn utan att inkräkta på vattenområde, kulturvärden eller tillgängligheten till friluftsintressen för övrig allmänhet. De ser Fryelevägen som en naturlig avdelare för det eventuella byggområdet. 

– Vi vill gärna hjälpa till att ge kommunen förutsättningar för att växa. Som markägare ser vi att det finns en möjlighet att upplåta mark för byggnation i den här den här delen av kommunen, säger Richard Robertsson, vd för Hörle Herrgård & Skogar AB. 

Taggar

Dela


1 reaktion på ”Vill hjälpa kommunen att fortsätta växa”

Bra initiativ, hoppas bara det inte blir moderna skolådor där allt ser likadant ut.

Kommentarsfunktionen är stängd