Nyheter

Vill framhäva det vackra i livet

Nyheter Fotograf Magdalena vill framhäva det vackra i livet. Nu är hon aktuell med en fotokurs för amatörer.

Fotografen Magdalena Johansson vill framhäva det vackra i livet. Nu är hon aktuell med en fotokurs för amatörer.  [1/21]

Magdalena i full aktion när hon fotar barn med Astrid Lindgren-tema. Foto: Privat  [2/21]

Långfredagen spenderades med foto vid havet. Foto: Privat  [3/21]

Skapandet med ljus var uttrycksformen som fick Magdalena att satsa på studiofoto. Foto: Privat  [4/21]

2017 kröntes Magdalenas karriär med en tredjeplats i SvPf:s, Svenska Porträttfotografers förbunds, tävling. Foto: Privat  [5/21]

2019 tilldelades Magdalena sitt mästarbrev av Sveriges Hantverksråd under en tillställning i Stockholms stadshus. Foto: Privat  [6/21]

Magdalenas prisvinnande bild på Mäster Olof, fotografen Carl-Olof Nilsson, som har följt Magdalenas arbete och utryckt glädje över att Magdalena har tagit över stafettpinnen som mästerfotograf i Värnamo. Foto: Privatbild  [7/21]

Sedan ett par veckor tillbaka arbetar Magdalena med fotoinriktningen Newborn. Foto: Privat  [8/21]

Det innebär att man tar bilder på nyfödda, helst under två veckor gamla, inlindade i exempelvis filtar. Foto: Privat  [9/21]

Utbildningen i Newborn hölls i Jönköping av en fotograf med lång erfarenhet. Nu ägnar Magdalena mycket tid åt inriktningen. Foto: Privat  [10/21]

Newborn innebär att man tar bilder på nyfödda, helst under två veckor gamla, inlindade i exempelvis filtar. Foto: Privat  [11/21]

Newborn innebär att man tar bilder på nyfödda, helst under två veckor gamla, inlindade i exempelvis filtar. Foto: Privat  [12/21]

Det blir även en och annan tematisk barnfotografering för Magdalena. Foto: Privat  [13/21]

Tillsammans med kollegan Tommy Svensson på Hyltebruks Färgfoto har Magdalena gjort i ordning ett skyltfönster i en tom affärslokal i Hyltebruk för att visa upp bådas verksamheter. Foto: Privat  [14/21]

Magdalenas arbete innebär även professionella bilder åt musiker, lokala företag och verksamheter. Foto: Privat  [15/21]

En porträttfotografering inspirerad av konstnären Rembrandt. Foto: Privat  [16/21]

Magdalena utför även studentfotografering. Foto: Privat  [17/21]

Professionell bild från museijärnvägen i Ohs. Foto: Studiofotograferna  [18/21]

Bilder från Magdalenas besök till ”Kusasa Project” i Sydafrika. Foto: Privat  [19/21]

En liten kille ger tummen upp till kameran! Foto: Privat  [20/21]

"Kusasa Project" skapades med målet att få bort barn från kriminalitet och missbruk. Foto: Privat  [21/21]

För Magdalena Johansson har kreativiteten funnits med ända sedan hon var riktigt liten. Under uppväxten i Hyltebruk, med en far som var skogsförvaltare och en mamma som var textillärare, präglades Magdalenas liv av friluftsliv och skapande kreativitet.

– Min mamma jobbade som textillärare. I skolan fanns det vissa mallar och mönster som eleverna skulle arbeta efter. Men jag hade nya idéer och bad oftast morsan göra om till ett annat mönster att sy efter. När jag skulle sy en kudde i lappteknik fick jag en idé efter en resa en gång. På hotellet fanns det en rund kudde som såg ut som en korv. Jag sade till mamma att jag ville göra en rund korvkudde, fast med lappteknik. Så blev det. Jag har alltid velat göra något annorlunda helt enkelt, berättar hon.

Under gymnasietiden läste Magdalena en tvåårig livsmedelsteknisk linje.

– Jag ville bli kallskänka och lägga upp mat på fint sätt och göra tjusiga för- och efterrätter. Jag har alltid gillat att dekorera. Dessutom tillhörde jag den gruppen av elever som ville ut i arbetslivet så snart som möjligt. Att sitta still i en skolbänk flera år till hade jag inte ro till.  Jag har alltid varit kreativ och gillar att skapa för hand. Jag har sett det konstnärliga och gillar att plocka fram det vackra i livet. Efter utbildningen arbetade jag som kock och kallskänka, men kände efter ett tag att jag saknade gästerna och servicebiten.

Under ett år på folkhögskola i Åsa i norra Halland, där Magdalena läste till guide och reseledare, gjorde hon sin praktik i Sälen. Hon blev kvar där uppe i sex år innan tankar på familj fick henne att vända tillbaka till Småland. Efter att ha flyttat tillbaka träffade Magdalena sin ungdomskärlek på nytt och skaffade familj. Efter något år dök en oväntad möjlighet upp som förändrade hennes karriär.

– En fotobutik i staden behövde personal och jag blev anställd på deltid. Jag var intresserad av studiofotografering och fick en möjlighet att vara med fotografen under vissa jobb.

Kollegan tog med Magdalena på jobb, möte med ramleverantörer och föreläsningar inom fotoförbundet med mera. Hon insåg att det här var vad hon ville jobba med.

– Jag blev hänförd av de professionella bilderna som leverantörerna och andra fotografer visade upp. Skapandet med ljus var en uttrycksform som jag gick i gång på och ville lära mig. Det gav mig en kick och det gjorde mig otroligt lycklig när jag tittade på bra bilder.

Tillsammans med fotografen Kalle startade Magdalena upp Studiofotograferna i början på 2008. Sedan 2013 driver hon studion själv och under 2020 bytte hon namn på företaget till Fotograf Magdalena. I dag huserar hon i ett företagshotell på Fredsgatan.

– Under dessa 13 år har jag gått på föreläsningar och workshops samt deltagit i fotoförbundets tävlingar och foto-SM. Allt för att utvecklas och hitta inspiration. Jag gick bland annat en certifierad utbildning inom studiofoto där man under en tioveckors period lärde sig hela processen, från fotografering till färdig produkt. Vi lärde oss ljussättning, bildbearbetning och print. Den utbildningen gick verkligen in på djupet i hantverket. Så småningom tog jag mitt gesällbrev och 2019 fick jag till slut mitt mästarbrev av Sveriges Hantverksråd. Mäster Olof, fotograf Carl-Olof Nilsson, har hela tiden följt mitt arbete och peppat mig. Han har utryckt glädje över att det är jag som tagit över hans stafettpinne som mästerfotograf i staden.

I dag delar Magdalena med sig av sin kompetens på många sätt. Hon är nu aktuell med kursen ”Knäppa Knäpp”, där hon lär amatörfotografer att ta bättre bilder.

– Vid det första tillfället träffas vi här i anslutning till min studio. Vi går ut och fotograferar och deltagarna från prova olika inställningar för att lära sig varför bilder blir som de blir. Vid ett tillfälle fotograferar vi stadsmiljö i centrum, en träff blir i Apladalen och en träff vid Osudden. På det här sättet får deltagarna lära sig fota i hus-, park- och vattenmiljö. Målet är att deltagarna ska bli mycket bättre fotografer och jag vill visa dem hur man får bilder mer levande. Jag vill att deltagarna ska kunna känna bilden innan de tar den.

”Knäppa Knäpp” är ett av flera projekt Magdalena arbetar med. Sedan början av 2020 arbetar hon även som fotolärare på Finnvedens Gymnasium.

– Jag fick frågan av Figy om jag ville hoppa in som lärare på individuella val med inriktning foto. I början kartlägger jag elevernas kunskaper. Sedan får de en grundläggande introduktion i hur kameran funkar. Efter det börjar vi arbeta med studiofotografering, där eleverna får vara med och lära sig hela processen från studio till färdigt porträtt. För mig handlar det om att varje elev är sin egen fotograf med egna synvinklar. Jag vill att de ska börja se i bilder och börja titta efter mönster. Då blir de sina egna konstnärer.

Genom nätverkandet i fotoförbundet utvecklas Magdalenas fotograferande ytterligare.

– Jag har den senaste tiden fastnat för det som kallas Newborn. Det innebär att man tar bilder på nyfödda, helst under två veckor gamla, som är inlindade i exempelvis filtar. Nyligen gick jag och en fotografkollega från Helsingborg en utbildning i Newborn. Utbildningen hölls i Jönköping av en fotograf med lång erfarenhet. Nu håller jag på med detta för fullt och i ett skyltfönster på Storgatsbacken i centrala Värnamo syns nu några av bilderna.

– Under mars månad lade jag tid på projektet ”Rocka Sockarna” som handlar om att lyfta fram personer med downs syndrom i samhället. Jag har även ett samarbete med fotografen Tommy Svensson på Hyltebruks Färgfoto. Vi har gjort i ordning ett skyltfönster i en tom affärslokal för att visa upp bådas verksamheter. Det är så mycket roligare när det finns något i skyltfönstren, i stället för att se lokal efter lokal stå med förtejpade fönster. Jag samarbetar även mycket med Ateljé Matilda, som är verksam fotograf i Tranemo. Det är viktigt att vi som arbetar inom samma yrke ser varandra som komplement och inte konkurrenter. Det finns så mycket vi kan lära oss av varandra och hjälpa varandra med.

Men det är inte bara familjer och barn som är Magdalenas kunder i dag.

– Jag jobbar mycket med lokala företag och hjälper dem med till exempel med personalporträtt och produktfotografering. Många företag vill i dag ha professionella bilder på personalen till deras hemsidor, lokaler och tryckt material.

Magdalena avslutar intervjun med att berätta ett oförglömligt minne.

– 2018 hälsade min familj på min svägerska på Rörö strax innan fotbollscupen Gothia Cup skulle starta. På Rörö fanns ett sydafrikanskt lag för att träna inför cupen. Laget hette ”Kusasa Stars”, vilket betyder ”morgondagens stjärnor” på zulu. Laget är en del av projektet ”Kusasa Project”, som startades av britten Doug Gurr. De driver en skola och en fotbollsklubb i en kåkstad utanför orten Franshhoeck, fem mil norr om Kapstaden. Målet med deras projekt är att få bort barn från kriminalitet och missbruk. Tränaren berättade om projektet och jag bestämde mig för att bidra med en slant, eftersom jag brinner för människor som behöver hjälp. Samtidigt såg jag chansen att komma ner och hälsa på dem i Sydafrika och göra ett fotoprojekt. Jag startade en insamling på sociala medier för projektet ”Kusasa Stars”. I februari 2019 hade jag samlat ihop cirka 45 000 kronor från både privatpersoner och företag och en stor donation från IFK Värnamo med fotbollsutrustning. Pengarna bidrog till att pojklaget fick möjlighet att åka på Gothia cup även det året. Jag och min yngste son reste ner till Sydafrika med dubbla bagage bara för att få med allting. Väl där nere vistades vi i kåkstaden, besökte skolan och fotbollsträningarna. Det var en väldigt intressant resa, som resulterade i många bilder och otroliga minnen. Insamlingen fortsätter och när pandemin lättat och barnen kan resa till Gothia Cup igen kommer vi att få se ett tjejlag också, förhoppningsvis under 2022. Det går min insamling till nu. En fotoutställning från kåkstaden hoppas jag kunna visa upp vid tillfälle någonstans i Värnamo och Hyltebruk.

Taggar

Dela