Nyheter

För Viktoria är teknik framtiden

Nyheter Teknikbranschen skriker efter kvinnlig arbetskraft och nu finns det hopp

Viktoria Kulik

Hur det är rent generellt har vi inget svar på här och nu, men vi vet att en tjej i Vaggeryd är beredd att satsa mot ett liv som civilingenjör. Viktoria Kulik går i nionde klass på Hjortsjöskolan i Vaggeryd och har bestämt sig för att satsa på den tekniska banan. Efter att tidigt ha utvecklat ett intresse för teknik så har hon nu bestämt sig för att söka sig till teknikutbildningen på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping med sikte på högskola/universitet för att kunna titulera sig som civilingenjör i framtiden.

Hur kommer det sig att du väljer teknik?

– Exakt varför vet jag inte, säger Viktoria men menar att intresset dök upp ganska tidigt och pekar på sin nyfikenhet och intresset för att hitta ny lösningar på existerande problem. Hon anser att det är nyfikenheten som är drivkraften för sitt teknikintresse.

Han har inget direkt påbrå i familjen för teknikintresset men någonstans finns det en ådra. Hennes pappa är snickare och mamman är inköpare på ett industriföretag. Hon har dessutom en stor fördel inom branschen då hon talar och skriver tyska flytande. Det eftersom hennes föräldrar är från Tyskland och flyttade till Sverige strax innan Viktoria föddes och därmed har hon fått språket gratis.

Under sin praktik var Viktoria hos Styrkonstruktion i Vaggeryd och ägaren där, Tomas Gustavsson, säger att teknikbranschen måste få en bättre könsfördelning. Enligt honom är det en överlevnadsfråga. På Styrkonstruktion har de en kvinna anställd som just nu är sjukskriven så det är en total mansdominans och man efterlyser kvinnlig arbetskraft.

– Det är viktigt med en arbetsstyrka med såväl kvinnor som män, menar Tomas Gustavsson men tillägger att de trots dominansen av män varit förskonade från den jargong som lätt infinner sig.

Viktoria säger att hon trivts väldigt bra på praktiken och att hon har fått se och lära av i stort sett alla delar i tillverkningen som Styrkonstruktion har och möjligen kan hon få feriejobb som ett led i utbildningen.

– Ja, vem vet säger Tomas Gustavsson och tillägger att det kan vara en väg för att kunna behålla kompetent arbetskraft i kommunen efter slutförd utbildning.

Taggar

Dela