Nyheter

Vem ska styra kommande år?

Nyheter Just nu pågår diskussioner i kommuner, region och riket om hur makten ska ges i de olika församlingarna.

Vem får hålla i ordförandeklubban? Arkivbild: Pixabay

När det gäller våra kommuner, Vaggeryd och Värnamo vet vi inte i nuläget vad som kommer att ske.

I Värnamo är frågan om  centerpartiet, för första gången, tappa posten som kommunstyrelsens ordförande och i så fall till vem? Att Sverigedemokraterna skulle nå makten, trots framgångar i valet, känns inte realistiska. Kan Centerpartiet behålla posten i en koalition med Moderaterna och Socialdemokraterna? När Azra Muranovic hamnade i riksdagen känns det som att partiets möjligheter minskar. Moderaterna för säkert fram Tobias Pettersson samtidigt som Centerpartiet vill få ett styre i mitten med Mikael Karlsson som ordförande i kommunstyrelsen, spännande att få veta inom kort vad som händer. Samtidigt ska man inte utesluta Kristdemokraternas position som maktfaktor i Värnamo kommun.

I Vaggeryd fick Socialdemokraterna en framgång som borde göra at de kan kräva den ledande posten. Men de behöver flera samarbetspartner och där hackar det. Sverigedemokraterna har sagt att det inte vill ta ansvar, alltså vara i opposition, vilket deras väljare kan ha synpunkter på. Vad finns det då att fundera över? Kan Moderaterna tänka sig att ingå i en majoritet där Socialdemokraterna har posten som ordförande i i kommunsstyrelsen, tveksamt. Vill man bredda majoriteten med Centerpartiet och eventuellt Kristdemokraterna? Kan Moderaterna och Socialdemokraterna tänka sig att ge posten som kommunstyrelsens ordförande till en centerpartist eller kristdemokrat för att kunna styra kommunen. 

När det gäller regionen blir man konfunderad inledningsvis, partiet Bevara Akutsjukhusen gick till val på en icke-fråga. Sjukhusen är inte hotade, men när man tänker efter kan det vara så att de fick stöd i samband med att Kristdemokraternas Ebba Busch ville att sjukvården skulle förstatligas. Kristdemokraterna fick det besvärligt regionalt när deras partiledare ville skrota regionernas inflytande över sjukvården. Väljarna kanske funderade över att ett förstatligande skulle hota sjukhusen i Värnamo och på höglandet.

riksnivå är det oklart om Moderaterna kan bygga ett starkt lag, oavsett vilket kommer Jimmie Åkesson att diktera villkoren. Liberalerna valde sida och vill få poster i regeringen, det vill inte Sverigedemokraterna. Får vi en regering bestående av moderater och kristdemokrater? Möjligt men hur länge lever en sån. Sverigedemokraterna är nog nöjda över att stå utanför regeringen men vara de som dikterar villkoren, när vi går till val 2026 vill de inte ta ansvar för det som hänt utan hämta hem de missnöjdas röster ännu en gång.

Gert Olsson

Taggar

Dela