Nyheter

Vattentornet rivs

Nyheter Samhällsbyggnaden har sagt sitt. Vattentornet på Värnamo bangårdsområde rivs.

2023 ska Trafikverket inleda en omfattande ombyggnation av bangårdsområdet i Värnamo. Enligt myndigheten förutsätter projektet, beräknat att kosta 360 miljoner kronor, att vattentornet tas bort från sin nuvarande plats.

I Trafikverkets utredning fanns tre alternativ: flytta tornet en halvmeter västerut mot ytterväggen i befintligt läge, att flytta tornet 22 meter västerut eller en rivning. Enligt Trafikverkets utredning skulle en flytt av tornet ut till kanten av bangårdsområdet kosta drygt 2,5 miljoner kronor. Det kan jämföras med det billigaste alternativet, rivning, som uppskattas gå loss på en halv miljon kronor. Trafikverket bestämde sig för rivning och sökte lov hos kommunen för det.

Vattentornet har i flera utredningar, gjorda av både Trafikverket som Värnamo kommun, bedömts utgöra en värdefull kulturmiljö som är värd att bevara. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut var också att inte bevilja Trafikverket rivningslov, men en oenig samhällsbyggnadsnämnd sa ja till ansökan. Allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade för medan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. 

Tillfällig skydd på taket

Taggar

Dela


6 reaktioner på Vattentornet rivs

Är man emot beslutet går det väl överklaga. Hade varit väldigt intressant att se hur en högre instans bedömer det.

Det är tragiskt hur alla fina gamla anrika byggnader i Värnamo ska rivas. 2,5 miljoner för att flytta tornet är ingenting jämfört med alla hundratusentals miljoner som lagt på projekt som gummifabriken.

Vattentornet och Lokstallet med vändskivan i Värnamo hör i hop! Det måst ändå vara värt att bevara så fina kulturminnen. Gamla tåg med tillhörande byggnadsverk är ju något speciellt.

”Vattentornet har i flera utredningar, gjorda av både Trafikverket som Värnamo kommun, bedömts utgöra en värdefull kulturmiljö som är värd att bevara”.

Ja, så lite var det värt, att bevara kultur.
Då penningpungarna kliar varandra.

Jisses!

Hoppas de har vett att spara detta lokalproducerade kvalitetsteglet till något snyggt

Synd att vårt kulturarv inte få ta en ny plats exempel på den mark som kommun får tillgång vid Bangårdsgatan mittemot Gummifabriken. Vattentornet skull ju kunna bli dess landmärke. Tegelbyggnader av denna klass är ju kulturarv från våra tegelbruk i Värnamo. MP var emot rivning i nämnd. Kostnad 0,4 procent av Gummifabriken.

Kommentarsfunktionen är stängd