Nyheter

Vatten i fokus

Nyheter Allt som rör vatten diskuterades när länsstyrelsen bjöd in till länsvattendag

Måns Lindell och Maria Carlsson från länsstyrelsen  [1/4]

Intresserade åhörare  [2/4]

och några till  [3/4]

Joakim Norgren, Stefan Wiederberg och Conny Eskilsson  [4/4]

Det var ett stort antal personer från länets kommuner och intresseorganisationer som hade hörsammat inbjudan

– Vi genomför inte denna aktivitet varje år, säger Måns Lindell på länsstyrelsen som var dagens moderator. Vi samlas kanske var tredje år i syfte att få ut information om aktuella frågor och för ett kunskapsutbyte. Han menar att det är viktigt med den bredd som finns inom vattenområdet, det handlar om olika förhållanden som till exempel EUs regelverk och dess påverkan på kommunerna. Men det handlar också om vatten ur ett historiskt perspektiv för att kunna möta framtiden.

Dagens möte avhandlade bland annat statusklassning av vatten, vattenförsörjning i ett långsiktigt perspektiv, vägpassager, invasiva organismer med mera samt inte minst vilka stöd det finns för kommuner att söka för insatser inom vattenområdet.

När det gäller invasiva växter och djur är det angeläget att motverka spridning eller att utrota växter och djur som inte hör hemma i vår natur. Av de 66 arter som identifierats av EU finns 12 mer eller mindre utbredda i Sverige och åtta arter finns mera sporadiskt. Det framfördes vikten av att motverka invasiva arter som riskerar att störa och förstöra.

– Det är en bra dag med stor bredd, säger Conny Eskilsson som är samhällsbyggnadschef i Värnamo kommun. Han representerade kommunen tillsammans med Stefan Widerberg som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden samt Joakim Norgren som är skogsförvaltare.

– Vi har en del invasiva växter i vår kommun, säger Joakim Norgren och får medhåll av de övriga. Mest bekymrade är de över det kanadensiska gullris som sprider sig i luften och som finns inne i Värnamo tätort, men det finns mera runt om i kommunen som måste uppmärksammas. De efterlyser en informationskampanj för att öka allmänhetens aktiva deltagande i att identifiera invasiva arter. Det behövs också en vägledning för en gemensam syn på problematiken, avslutar Conny Eskilsson.

De är överens om att det varit en nyttig dag med många tankeställare att ta med i det kommunala arbetet.

Taggar

Dela