Nyheter

Värnamokoncept även i Vaggeryd

Nyheter Centerpartiets regionpolitiker Raymond Pettersson från Värnamo – som är gymnasielärare på Fenix i Vaggeryd – vill att Vaggeryd ska få en motsvarighet till Värnamo Hälsocenter: – Det finns passande lokaler på Fenix 2, säger Raymond och skickar bollen vidare till lokala politiker.

Raymond Pettersson, Ida Andersson Therese Strömberg, Helena Stålhammar, Johan Arvidsson och Anna Gustafsson tror på fortsatt utveckling för Värnamo Hälsocenter  [1/6]

Center för hälsocenter. Politikerna Raymond Pettersson och Helena Stålhammar flankerar Ida Andersson och Therese Stålhammar vid Värnamo Hälsocenter.  [2/6]

Hälsocenter är bra, konstaterar Helena Stålhammar, Therese Strömberg och Raymond Pettersson.  [3/6]

Helena Stålhammar, fritidscheen Johan Arvidsson och Therese Strömberg diskuterade hälsofrågor.  [4/6]

Program...  [5/6]

...för en bättre hälsa.  [6/6]

Centerpartiet i region Jönköpings län kommer gå till val på tre vårdlöften. Det första är att hälsocenter i Värnamo ska kunna ske även i resten av länets kommuner.

– Som Värnamobo är jag stolt över de fantastiska resultat som hälsocentret kunnat uppvisa. Nu vill vi i Centerpartiet sprida modellen till övriga länet, säger Raymond Pettersson, toppnamn på Centerpartiets regionlista i GGVV.

– Vi har stora problem med ökande sjukskrivningstal, psykisk ohälsa och stressrelaterade problem som beror på hur vi lever våra liv. Här är inte vården rätt lösning, även om den har tvingats bli den enda lösningen. Med hälsocentra kan vi låta primärvården göra det den är bra på och samtidigt motverka livsstilsrelaterade sjukdomar innan de uppstår, säger Helena Stålhammar från Stenberga i Vetlanda kommun som är vice ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård och toppnamn på regionlistan på Höglandet.

I år går man från C ut med endast tre listor till regionvalet mot sju i föregående val.

På hälsocentret
– Vi har rådgivning för träning, kost, sömn och återhämtning och har runt 300 besökare om året, berättar Therese Strömberg som är föreståndare och som till sin hjälp har Ida Andersson och Anna Gustafsson.

Man håller till i sporthallen i Värnamo och kommunfullmäktige har beslutat att investera två miljoner kronor till ombyggnation av delar av lokalerna. Det är ett bevis på att kommunpolitikerna vill fortsätta med verksamheten.
– Man erbjuder motion och annan hjälp på recept. Sjukvården är det som debatteras mest inför valet och vi vill göra någonting konkret, berättar Raymond Petersson.
Det handlar om förebyggande verksamhet.

– Som lärare märker jag att även unga har problem som fysiska, sömn, ångest och så vidare, säger Raymond.

Än så länge är det inte så många unga som besökt hälsocentret men Therese Strömberg hoppas att man ska få fler i framtiden.

– 76 procent av dem som avslutat behandlingen har fortsatt på egen hand, säger Therese Strömberg.

Man har samarbete även med de vanliga gymmen dit de ”färdigbehandlade” får möjlighet att på egen hand träna.

Centern i regionen har två övriga vallöften: Satsning på personalrekrytering och åtgärder mot psykisk ohälsa.

Taggar

Dela